Press "Enter" to skip to content

”8 hours’ overtime for a good cause”: Viziune pentru Bacău

Viziune pentru Bacau

Vineri, 07 aprilie 2017, s-a desfășurat la Biblioteca Județeană ”Costache Sturdza” Bacău, cea de-a treia ediție a evenimentului numit “8 hours’ overtime for a good cause”, organizat de Fundația Comunitară Bacău. În cadrul acestui proiect au fost înscrise anul acesta patru cauze: Palatul Copiilor Bacău, Biblioteca Județeană ,,C. Sturdza”, Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” și ”Viziune pentru Bacău”.

Într-o sală Multimedia a Bibliotecii Județene, au fost amenajate patru mese rotunde, patru centre de discuții, conform celor patru cauze. Au fost la fiecare masă experți din diferite domenii, care și-au donat din timpul lor să găsească soluții pentru problemele puse în dezbatere.

Chiar daca era gălăgie pentru că toata lumea venea cu idei și propuneri, cei de la masa cu ”Viziunea pentru Bacău” au lucrat împreună pentru a transforma Bacăul într-un oraș mai dezvoltat și mai curat. Din echipa cauzei au făcut parte Florin Mihai Căprioară, director executiv Fundația Comunitară Bacău, Alina Căprioară, lector univ. – Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, Adrian Gârmăcea, owner Electric Plus, Mihai Galinescu, medic, chirurg pediatru – Spitalul Județean de Urgență Bacău, Gabriela Fotache, owner Business Intelligence Total Solution, Vlad Popa, Primăria Bacău, Dan Ababei, arhitect, Carol Schnakovszky, rectorul Universității ”Vasile Alecsandri”, și Geanina Ozturk, director Programe – Fundația Comunitară Bacău.

”Daca nu este viziunea, degeaba e misiunea“, a subliniat Carol Schnakovszky, rectorul Universității ”Vasile Alecsandri” Bacău, în cadrul discuției. Pentru a contura prezentul, experții au pus în discuție și trecutul, vorbind despre direcțiile strategice de dezvoltare ale Bacăului din anii din urmă: construcțiile și confecțiile.

Alina Căprioară, lector univ. la Universitatea ”V. Alecsandri” Bacău, a spus că o soluție în rezolvarea problemelor Bacăului ar fi ca experții să aibă permisiunea autorităților să acționeze independent, pentru că, de exemplu, a cerut permisiunea autorității publice de a avea o suprafață de teren pe care să o curețe împreună cu voluntari, însă nu i s-a permis, iar atunci când voluntarii asfaltau o stradă stricată, autoritățile i-au anchetat.

Adrian Gârmacea, owner Electric Plus, a adus în discuția despre Bacău ”teroria ferestrei sparte”: ”dacă una din ferestre e spartă și nu e reparată, se vor sparge și celelalte. Tot așa, dacă apare o problemă care nu e rezolvată, apar și altele”.

La inceput, experții au vorbit despre gunoiul care e lăsat aiurea pe străzi. Altcineva a fost de părere că investiția arhitecturala este nulă, iar altul a spus ca ”un lucru mic poate schimba o intreaga comunitate”.  Alt expert de la masa ”Viziune pentru Bacău” , medicul Mihai Galinescu, a spus: ”Totul e înecat în mizerie și prostie”, adaugând că pe o suprafață destul de întinsă nu exista nici măcar un coș de gunoi.

Toți acești experți care și-au donat timpul pentru a găsi soluții pentru o cauză au muncit timp de opt ore ca să traim într-o comunitate mai bună. Soluțiile conturate în cadrul evenimentului, legate de turism, de comunitatea de bussiness, de sănătate sau de educație, urmează însă a fi analizate și dezbătute și în alte întâlniri viitoare.

A fost un eveniment la care s-a lucrat mult în echipa și am fost plăcut surprinsă că s-a desfășurat în acest fel. Sper să se organizeze în continuare acest eveniment în Bacău.

Denisa Sava, clasa a VII- a, 14 ani, elevă a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *