Press "Enter" to skip to content

Alertă de schimbare

”Ești ceea ce mănânci!” este o nouă campanie, lansată de Instituția Prefectului Județului Bacău și Inspectoratul Școlar Județean Bacăum, ce vrea să îmbunătățească viața fiecărei persoane, în special pe aceea a eleviilor/copiilor, prin încurajarea consumului de alimente sănătoase. Deci, Bacău, fii pe fază, pentru că e timpul de o schimbare!

Casa primei acțiuni a acestui proiect a fost, pe 17 noiembrie, Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, mai exact un laborator de Alimentație publică, unde, ”cu mult suflet și mult drag”, precum a spus și doamna directoare a colegiului, elevi din instituția gazdă, și de la Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul „N.V. Karpen”, Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” și Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron”, au pregătit o diversitate de de preparate sănătoase, atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari.

Partea cu adevărat uluitoare? Toate au fost pregătite într-o manieră ce poate fi cu ușurință numită ”alimentație sănătoasă”, rezultatul fiind și o imagine plină de culori.

”Prin sănătate, să contribui la educație’’este unul dintre mesajele ce meritau reținute din declarațiile invitaților, printre care s-au numărat Ana – Maria Egarmin, inspector școlar general, Lucian Bogdănel, prefect de Bacău, sau doamna senator Bianca Purcărin, prezentă în calitate de medic.

După o scurtă prezentare a proiectului, una dintre grupele de tineri bucătari și-a arătat talentele în direct, în realizarea unui preparat chiar în timpul evenimentului, iar degustarea a început oficial. Cei mici au încercat diverse preparate sănătoase, iar adulții le-au urmat exemplul. În alimentația sănătoasă ce a fost prezentată au existat diverse tipuri de mâncăruri, de la fructe și deserturi, până la burritos și mâncăruri vegane, in mod ingenios de a dovedi că mâncarea poate fi gustoasă și, în același timp, sănătoasă. Degustarea a generat o dezbatare despre care au fost cele mai bune preparate, iar câștigătoare a fost declarată… fiecare persoană care a avut șansa să le încerce.

Pe durata degustării și dezbaterilor de după, invitații și participanții au fost intervievați de către elevi de la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău în legătură cu această noua dorință de schimbare. Se poate spune că s-a aflat în culise, că, din când în când, fiecare om mai calcă și strâmb când vine vorba de alimentație, dar important este ca, la finalul zilei, să te reîntorci pe drumul corect. În altă ordine de idei, există șansa ca vizionarea filmelor, în home cinema, să fie o capcană în care alimentația sănătoasă dispare, dar important este că nu se întâmplă prea des.

Campania ”Ești ceea ce mănânci!” se va derula până la sfârșitul lunii iunie 2023, cu speranța ca rezultatl final să fie o alimentație sănătoasă în obiceiul cât mai multor copii și adulți.  Proiectul nu beneficiază de finanțare, singura ”resursă” fiind dorința de a produce o schimbare în bine pe termen lung, de vreme ce o alimentație sănătoasă pentru tineret poate fi considerată o alimentație sănătoasă pentru viitor.

Maria-Alexandra Vaman, elevă, în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială Doctor ”Alexandru Șafran”. Membră a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Comments are closed.