„Mi s-a întâmplat de foarte multe ori ca lumea să mă privească altfel, însă eu consider că acest sport nu mă face mai puţin feminină , din contră am mai multă grijă de corpul meu , cum alte adolescente nu fac”, și-a început Andreea Mazilu povestea.
Are 17 ani, este elevă la Colegiul Naţional Pedagogic ”Ştefan Cel Mare”, din Bacău, şi reprezintă un exemplu pentru mulţi tineri, deoarece munceşte din greu pentru ceea ce îşi doreşte. De patru ani practică Okinawa Karate Isshinryu, un stil de karate mai puţin cunoscut în România, dar foarte bine privit la nivel internaţional. ,,Okinawa’’ reprezintă insula de unde provine stilul, iar ”Isshinryu” înseamnă ”Şcoala Inimilor Unite”.
În iunie 2013 a obţinut centura maro cu două trese, iar luna următoare a participat la un stagiu de instructori, unde a căpătat gradul 2, mai exact calificarea de asistent instructor. Se mândreşte, în ciuda vârstei fragede, cu o colecţie de 25 de medalii şi peste 40 de diplome de la diverse concursuri.
”Totul a început când eram mică şi adoram să urmaresc filmele cu arte marţiale. Mama a văzut cât de entuziasmată eram de acestea şi pentru că şi-a dorit mereu să fac în viaţă doar ce îmi place, a fost cea care m-a susţinut să urmez această cale. În şcoala generală, Senpai (antrenorul de karate, Ioan Dănilă) împărţea fluturaşi, iar aceea a fost clipa în care am realizat că îmi doresc să fac ceva nou”, a mărturisit Andreea.
La întrebarea ”Care a fost cel mai greu moment din toată activitatea de sportiv de performanţă?”, tânăra a declarat că înainte de un concurs naţional s-a accidentat grav la un picior, iar doctorul i-a recomandat să nu participe pentru a nu-i pune în pericol sănătatea. În ciuda sfatului de a se menaja, Andreea a intrat însă în concurs, unde a obţinut o medalie şi cupa pentru cel mai bun sportiv băcăuan.
”Acest sport înseamnă pentru mine un stil de viaţă. Nu aş putea să renunţ la el deoarece simt că mă defineşte”, a mai spus ambiţioasa adolescentă.
După primul an de karate, a câştigat aproximativ 10 medalii, ceea ce înseamnă mult pentru orice sportiv de performanţă, iar în anul 2011 a căpătat medalii de aur pentru toate categoriile din cadrul unui concurs naţional. Pe viitor îşi doreşte să urmeze o facultate de sport şi sa îşi deschidă propriul dojo ( sală de karate) pentru a-i antrena pe cei care au acelaşi vis.
”Am ajuns aici unde mă aflu prin foarte multă muncă, dar nu mă plâng pentru ca doar aşa am reuşit să-mi îndeplinesc acest ideal. Nu mă văd făcând altceva, iar dacă aş fi nevoită să renunţ, aş pierde o parte din mine”, a afirmat Andreea.
Bianca Humă, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare”, membră Teen Press a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Textul a fost publicat în primul număr al Revistei ”New Press” (iunie 2014), a Palatului Copiilor Bacău.
Be First to Comment