Press "Enter" to skip to content

”Angajare de clovn” – un spectacol despre viață

În seara de 22 octombrie s-a jucat la Teatrul Municipal ”Bacovia” piesa de teatru “Angajare de clovn”, scrisă de Matei Vișniec și pusă în scenă de regizorul Gheorghe Balint. Interesată de acest spectacol, am vrut să văd și ce înseamnă “artă teatrală”. Piesa a fost într-adevăr conform așteptărilor mele, m-a impresionat, e plină de umor, de ironie, de sensibilitate, dar și de multă, multă pasiune.

Spectacolul are ca rol simbolic ridicarea moralului spectatorilor, dar urmărește și teme semnificative, precum trecerea timpului, singurătatea, chiar moartea, dar și arta sau prietenia.

”Angajare de clovn” surprinde trei clovni bătrâni, Nicollo, Filippo și Peppino, care se regăsesc în fața unui anunț de angajare. Ei sunt gata să dea totul pentru ultimul truc peste care poate cădea cea din urmă cortină. Însă trupul le joacă feste, dar mintea vibrează, amintirea gloriei trecute transformă lumea întreagă într-o feerie, într-un decor suprarealist. Cei trei prieteni încep a-și povesti întămplări din tinerețile lor, când încă erau în putere și publicul îi adora. Dar acum, acea ușă, cu un anunț pe ea, se încapățânează să nu se deschidă.

Povestea e spusă cu umor, delicatețe și lucididate, râsul se amestecă pe alocuri cu oftatul, circul cu teatrul și tăcerile cu aplauzele. În sala de spectacol, atmosfera era încinsă, lumea râdea, toți păreau a fi mulțumiți ca au ales să vizioneze această piesă de teatru.

Ilustrația muzicală e copleșitoare, anumite momente ale spectacolului sunt acompaniate de muzică de circ sau chiar de muzică dramatică, dureroasă. Decorul are și el o nuanță de sobrietate, cu toate că era format doar din alb, mi s-a parut un pic înfricoșător.

Costumele asunt senzaționale, la fel și machiajul. În rolurile celor trei clovni sunt actrițele Eliza Noemi Judeu (Peppino), Nina Ionescu (Nicollo) și Adelaida Perjoiu (Filippo), care impresionează prin pasiunea pusă în jocul lor. La început, am crezut că personajul Peppino era bărbat, dar s-a dovedit a fi femeie si chiar Eliza Noemi Judeu, directoarea teatrului.

Acest spectacol mi-a dat de gândit, deoarece m-a emoționat când cei trei clovni bătrâni au început să povestească viața lor și mă gândeam și eu, ca și Peppino: “Oare voi muri de singurătate?”.

Larisa Moraru, clasa a X-a, 16 ani, elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Sursa foto: Teatrul Municipal ”Bacovia”

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *