Press "Enter" to skip to content

”Bastien și Bastienne”, artă, dragoste și tehnologie

Festivalul ”Bacău Fest Monodrame”, organizat de Teatrul Municipal ”Bacovia”, a oferit publicului său la ediția 2018 șansa de a vedea, miercuri, 18 aprilie, poate pentru prima dată, un spectacol de operă pentru copii: „Bastien&Bastienne ”, de N. A. Mozart, prezentat de Opera Comică pentru Copii București. Întâlnirea cu acest spectacol a fost foarte apreciată de spectatorii de toate vârstele ai festivalului, cu atât mai mult cu cât din echipa care a dat viață poveștii fac parte doi artiști originari din Bacău: Irina Crăiță Mândră, regizoarea spectacolului, și dirijorul Răzvan Apetrei, care a asigurat conducerea muzicală. Din distribuție au făcut parte Diana Alexe, Andrei Petre și Radu Ion.

„Bastien&Bastienne” reprezintă o operă comică pentru copii, o poveste despre lectură, dragoste și tărâmuri fantastice. Consider că această operă este un mijloc de detașare a copiilor din zona lor de confort, întrucât ne aflăm într-o eră a tehnologiei în care telefoanele și jocurile video tind să înlocuiască unele activități care ar putea îmbogăți cunoștințele și imaginația noastră.

Bastien și Bastienne sunt doi îndrăgostiți, colegi de clasă, pentru care lectura reprezintă o oportunitate de a-şi petrece timpul liber împreună, însă de ceva vreme relația lor naivă, sinceră, de iubire, s-a schimbat inexplicabil. Timpul se oprește în loc și suntem purtați pe tărâmuri fantastice unde își face apariția magicianul Colas, cel care pentru mine a dat farmec operei şi a creat o atmosferă umoristică, magică.

Întrucât această operă a fost creația unui copil tind să cred că muzica clasică este apreciată și în rândul copiilor, mie uneia mi-a câștigat respectul. Atât muzica şi decorul, cât și interpretarea personajelor și regia m-au făcut să pătrund în universul poveştii, m-au vrăjit. Apreciez foarte mult talentul actoricesc şi harul de a-i face pe copii să se simtă bine, să se distreze, să zâmbească mai ales prin interacțiunea cu aceștia în timpul spectacolului, fără a exterioriza povestea şi mai degrabă integrarea micilor spectatori în cuprinsul acesteia. La un moment dat şi tehnologia are rolul ei în povestea ”Bastien&Bastienne”, în scopul imortalizari unor scene importante din spectacol, în acest mod selfie-ul a reprezentat un mijloc de comunicare și interacțiune cu publicul.

Ar trebui să fim impresionați şi plăcut surprinși de actorii care creează pentru noi o altă lume în care realitatea se îndepărtează ușor iar atât mintea cât și sufletul pătrund în poveste şi învoluntar suntem vrăjiți de atmosfera creată, așteptând cu privirile țintuite deznodământul şi fie că suntem mici sau mari curiozitatea și imaginația trăiesc în noi până la sfârșitul piesei.


Iuliana – Daniela Răchită (foto, a doua fată, de la stânga, la dreapta), clasa a X-a, elevă la Colegiul Economic ”Ion Ghica” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău a fost partener media

al festivalului Bacău Fest Monodrame 2018,

organizat de Teatrul Municipal ”Bacovia”

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *