Press "Enter" to skip to content

„Boala” invitațiilor la premiere

Încă din copilărie obișnuiam să merg cu drag la spectacolele de animație ale Teatrului Municipal ”Bacovia” și să mă bucur de păpuși, culori, de muzica și energia pe care piesele le ofereau, fiind prea mică atunci pentru a observa anumite aspecte mai neplăcute. Dar, odată cu trecerea timpului, am trecut și eu de la Animație, la Dramă, și mi s-a dezvoltat și atenția la detalii. Nu de puține ori mi-a fost dat să văd oameni care, odată ajunși la intrarea în sală, scoteau comod din buzunar invitația la teatru, gest care mă lăsa mereu cu o întrebare: “De ce?”.

Dar apogeul a fost atins de replica unei spectatoare pe care am auzit-o în foaier, înaintea unei premiere de la Animație: “Dar noi suntem fani Teatrul ”Bacovia”, avem și invitație”… Serios? Fan… invitație… ceva nu se leagă. Nu în opinia mea, cel puțin.

De astfel de replici și situații m-am lovit de mai multe ori, predominant la spectacolele de la Dramă. Iar oamenii pe care i-am văzut erau întotdeauna persoane 30+, deci oameni cu un venit, care cel mai probabil sunt educați, au dorința de a evolua din punct de vedere cultural, judecând după faptul că vin la teatru.

Sigur că printre cei cu invitații sunt și unii care merită, sau cărora acea invitație le este necesară profesional. Mă refer aici la jurnaliști, fotografi, critici de teatru sau actori.

Dar dacă te numești “fan”, iubitor de artă, de teatru, nu ai prefera să ajuți instituția și să sprijini arta cu adevărat? Da, arta dramatică există pentru a bucura oamenii, dar, în definitiv, totul pe lumea asta se plătește, deci trebuie să oferi ceva în schimb. Vrei să vezi piesa, și iubești teatrul, pune mâna și dă 30 de lei pe bilet!

Dragi actori, nu-i așa că măcar o dată ați observat că aveți o cunoștință care își aduce aminte că existați doar înaintea unei premiere?

Toți sunt iubitori de artă când e pe gratis, dar câți sunt în sală când e a doua, a treia reprezentație și biletul trebuie plătit?

Drag public, fiți alături de actori, de teatru, sprijiniți-i și financiar, nu doar moral! Și țineți la teatrul vostru, este singurul pe care îl aveți!

Ioana Bitire, elevă, în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Sursa foto: Teatrul Municipal ”Bacovia”

Comments are closed.