Youtube-ul reprezintă cea mai cunoscută platformă online de videoclipuri din lume, iar vloggingul face parte din aceasta. Deşi popularitatea şi-a câştigat-o în străinătate, în ultimii ani, Youtube-ul şi-a extins aria de influenţă până în România. Conceptul de YOUTUBE ROMÂNESC este recent apărut, iar, odată cu acesta, a apărut şi videobloggingul în limba română. Astfel, s-a înfiinţat o comunitate youtubistă, în care diverşi oameni şi-au deschis canale, unde şi-au exprimat propriul stil şi idei personalizate. Cel mai interesant lucru la videoblogging este că fiecare îl abordează cum simte, încercând să fie cât mai original. Astfel, unii youtuberi ajung la un număr impresionant de abonaţi. De pildă, Ilie Bivol are 861 813 abonaţi, cu aproximativ 338 de videoclipuri postate, la momentul actual.
Şi, totuşi, care este secretul unui număr atât de considerabil de abonaţi? Secolul XXI a permis probabil această extindere online; oamenii par să fie din ce în ce mai puţin interesaţi de televiziune, începând să migreze spre internet. Referindu-ne, din nou, la Ilie, un vlogger din Republica Moldova, acesta se axează, în general, pe daily-vlogguri, prezentându-şi viaţa de zi cu zi, o viaţă ce pare interesantă, pe care mulţi şi-ar dori-o. Debutând cu celebrele Provocări nebune, a atras numeroase vizualizări prin carisma sa şi diversitatea provocărilor. Videoclipurile sale sunt excelent structurate pentru a atrage atenţia: titlurile tuturor videoclipurilor sunt cu majuscule, destul de tentante, imaginile sunt clare, viu colorate şi de o bună calitate audio-video.
Un alt nume cunoscut în acest domeniu, remarcabil în privinţa tehnicii, este Selly, care s-a impus prin efectele speciale, carismă şi abilităţi de editat. El a ajuns la peste 500 000 de abonaţi, apucându-se de vlogging de la o vârstă fragedă şi crescând odată cu canalul său. Prin originalitatea ideilor şi, ulterior, editatul lor, a intrat în rândul marilor youtuberi români. De exemplu, una dintre cele mai cunoscute serii de videoclipuri ale sale a fost Dacă Google ar fi om, o idee ingenioasă, care ar capta atenţia oricui.
De asemenea, în acest domeniu trebuie să dai dovada de perseverenţă, un exemplu concludent în acest sens fiind Codrin Bradea, aka Satana, considerat unul dintre cei mai controversaţi youtuberi, cu aproximativ 600 000 de abonaţi. şi 268 de videoclipuri. A debutat cu un prim canal în care dubla şi parodia desene animate, utilizând un limbaj indecent, a atras un număr mare de abonaţi şi vizionări. Seria se numea Satana Cartoon. Numele de Satana şi l-a ales ca reacţie parodică la paginile de facebook cu Dumnezeu, după cum a declarat ulterior. Care a fost reţeta succesului în acest caz? După ce fostul canal i-a fost şters, a găsit puterea de a-şi face unul nou, reuşind să depăşească acest impas şi să obţină un succes şi mai mare. Altă serie prin care a atras audienţa s-a numit Sâmbăta cu Satana, constând în sketch-uri, în care Codrin îşi triplează personalitatea: Dracul, Roberto şi el însuşi. Carisma sa şi talentul teatral au atras atenţia, ajungând astfel celebru.
O altă idee de succes este seria Adevăr şi provocare, aparţiinând Biancăi Adam (FOTO), care are, în prezent, are aproximativ 900 000 de abonaţi, după o carieră de 5 ani. Ea este cunoscută sub pseudonimul de Tequila, definindu-se printr-un stil original şi carismă. Se numără printre cei mai longevivi youtuberi ai ţării noastre. Cine nu a auzit măcar o dată de Tequila (excluzând băutura din discuţie)?
Nu putem vorbi, însă, despre Youtube-ul Românesc fără să amintim de canalul cu cel mai mare număr de abonaţi la momentul actual. Mikey Haş, care a atins recent copleşitorul număr de un milion de abonaţi, câştigând din partea Youtube-ului mult râvnitul „Buton de aur“. Celebra serie a sa, Doza de Haş, abordează diverse teme, comentează alte videoclipuri, astfel devenind o legendă a Youtube-ului Românesc. Cu toate acestea, Mikey are o echipă care-l ajută, deşi, în general, youtuberii performează singuri, neavând o astfel de susţinere. Munca depusă de un youtuber implică pasiune, timp consacrat şi perseverenţă. Nu este uşor, dar, dacă ajungi cunoscut, ca în exemplele anterioare, atunci te simţi cu adevărat împlinit.
Şi totuşi, care-i faza cu Youtube-ul? De ce a atins această popularitate în ultimii ani? Youtuberii sunt simpli oameni, dar care, prin videoclipurile produse, îşi exprimă liber ideile. Ei valorifică realitatea cotidiană dintr-o perspectivă subiectivă: o modifică, o editează, o îmbunătăţesc, în final făcându-ne să înţelegem mai bine lumea şi pe noi înşine. De câte ori nu am întâlnit vlogguri care abordează subiecte precum: „Tipuri de profesori/elevi/prieteni….“, „Top…“, „Cum să…“, „De ce trebuie să…“ , exprimate sub forme diferite: tutoriale, sketch-uri, Q&A, daily-vloguri etc. Deşi aceste teme par banale, ele pun în discuţie aspecte cu care fiecare se confruntă şi, probabil, în asta constă curiozitatea youtubofililor.
Aşadar, Youtube-ul este ARTA NOII GENERAŢII.
Dora Huiban, membră a grupei New Press a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, vloggeriţă, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”
Be First to Comment