Caricatura este un gen aparte al artelor vizuale, de obicei un desen, deși poate fi executată și în alte tehnici, care reprezintă o persoană sau o situație printr-o exagerare intenționată a unor trăsături sau caracteristici, în scopul satirizării, ridiculizării sau atragerii atenției.
Joi, 21 februarie, am avut ocazia de a fi prezent la o expoziție de caricatură a Festivalului de Umor Urziceni, deschisă în Galeriile ”Alfa”, din Bacău, sub egida Complexului Muzeal ”Iulian Antonescu” și a Consiliului Județean Bacău. Sceptic la început, am acceptat invitația doamnei profesoare Laura Huiban, fără să știu prea multe despre acest gen de artă sau în ce va consta expoziția. Ulterior, am rămas impresionat de tot ceea ce am văzut.
Din perspectiva mea, caricaturile în sine nu sunt desene obișnite, ci au un potențial unic. Sunt pasaje către un univers plin de adevăr. Zecile de desene agățate erau foarte diverse, fiecare dintre ele reprezentau adevărul societății în care trăim. Desigur, când le privești pentru prima oară nu le poți înțelege, dar dacă le studiezi, observi că transmit mesaj.
Unele șocante, altele amuzante, îți deschideau ochii spre lumea din ziua de azi, în care, spre exemplu, banii sunt răspunsul pentru succes sau trepte către infern, pentru că banii nu deschid chiar toate ușile și sunt fără folos în lumea de apoi. Ca și în cazul celorlalte, iubirea noastră, ne atarge atenția caricatura, se bazează mai mult pe aparență decât pe sentimentul în sine și nu mai conteaza calitățile omenești. Rețelele sociale care ne manipulează ca pe niște marionete, inofensive după părerea multora, nu fac decât să ne transforme în niște roboți fără suflet. Dorințele noastre au ajuns la cote maxime, și nu mai profităm de ceea ce avem deja, libertatea, sănătatea, fericirea, dragostea, căutăm cu disperare, fără să observăm, calea spre autodistrugere.
Astfel, sunt desene cu un bagaj de mesaje menite să atragă atenția publicului, fiecare dintre noi interpretându-le diferit.
În deschiderea evenimentului, am aflat că avem în Bacău mari artiști care, rând pe rând, și-au exprimat opinia despre acest tip de artă sau care au contribuit în timp cu lucrări la Festivalul de Umor de la Urziceni și care la vernisajul băcăuan au primit premii și aplauze zgomotoase din partea publicului.
Constantin Ciosu, un important maestru al artelor, a fost de asemnea răsplătit cu o diplomă centenar ”Pentru valoroasa contribuție artistică personală de origine cartografică, stilistică și tematică recunoscută și respecatta la nivel internațional în promovaerea caricaturilor la rang de artă vizuală majoră, a slăbiciunii și a viciilor omenești , a răului insinuant și încifrat în oglinda moravutrilor condiției umane , pentru validarea estetică și etică a vremii lui, care i-a adăugat caricaturiii noi tâlcuri și noime” , și încă o diplomă centenar alături de o medalie, pentru contribuția la artă băcăuană.
I s-au alăturat, în același onorant context, Vasile Crăiță Mândră și Victor Eugen Mihai (VEM) dar și Nicolae Petrache, directorul Casei de Cultură Urziceni și organizatorul Festivalului de Umor Urziceni.
Artistul plastic Dionis Pușcuță, șeful Secției de Artă a Complexului Muzeal ”Iulian Antonescu”, ne-a împărtășit că această expoziție ne dă ocazia de a rememora una dintre cele mai spectaculoase expoziții, de acum 40 de ani, prezentându-ne un album cu caricaturi, realizate de cei mai mari artiști ai vremii:
,,Lumea era încântată de caricatură, își trăgea seva din umor iar oamenii își puteau duce mai departe greul. Ne dorim ca și în aceste timpuri să revenim cu astfel de expoziții și am observat că au succes, ceea ce ne îndeamnă spre a continua cu alte ediții ale acestui eveniment, deoarece este mai mult decât o expoziție de caricatură, este o expoziție de artă plastică și sunt covins că vom avea sprijinul artiștilor.”
La finalul evenimentului, Dionis Pușcuță s-a alaturat echipei ,,New Press”, a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, a pentru a ne relata o scurtă istorie a caricaturii și a semnificațiilor sale.
,,Caricaturizarea unui personaj îi dă un oarecare aer de eternitate, umorul rezistă”, a punctat artistul băcăuan.
Am aflat și că un fenomen foarte puternic, reprezentat de caricatură, s-a întâmplat atât în perioada interbelică, caricaturistii realizând caricatură politică și ilustrații ale cărților pentru copii, a fost un fenomen de masă, dar și în cea postbelică, copii fiind extrem de atrași de personajele din benzile desenate care după Revoluție nu au mai avut același potențial. Numeroși caricaturiști ai vremii respective au rămas în inimile noastre, iar noi trebuie să ducem caricatura mai departe.
Maria Popa, managerul Complexului Muzreal ”Iulian Antonescu”, gazda și moderatoarea evenimentului, a încheiat evenimentul cu un citat foarte adevărat, din Wiston Churchill, care mi-a rămas în minte iar cu acesta voi incheia și eu, invitându-vă să vizitați expoziția, care va rămâne deschisă până în luna aprilie 2019: „Imaginaţia ne consolează pentru ceea ce nu suntem, umorul pentru ceea ce suntem”.
Text: Alin – Andrei Stoleru, New Press
Alin – Andrei Stoleru este elev, în clasa a XI-a G, la Colegiul ”Henri Coandă” și elev la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Foto1: Paul – Andrei Pătlăgică, New Press
Comments are closed.