Press "Enter" to skip to content

Ce aduce viitorul în Bacău

16935411_1913619465523978_425674871_o

 

  • RobotX va participa la Concursul Național de Robotică ”First Tech Challenge”

Un număr de 12 elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, coordonați de doamnele profesoare de informatică Mărgineanu Lăcrămioara, Secită Neli și Ciubotariu Mihaela, alcătuiesc o echipă de tineri pasionați care construiesc roboți! RobotX Vrănceanu este echipa care va reprezenta județul Bacău la Concursul Național de Robotică ”First Tech Challenge”, cel mai mare concurs de robotică din lume.

„Este una din cele mai mari și cunoscute competiții de robotică la nivel internațional. Anul acesta este prima ediție organizată în România, cu echipe fresh. Desigur, trebuie să menționăm și să ne mândrim cu ei, Team AutoVortex, din Voluntari, care mereu ne pun numele pe harta cu performanțe la nivel mondial la toate concursurile FTC” (First Tech Challenge).

Concursul va avea loc între 24 și 26 martie 2017, la Sala Polivalentă, în București, unde băcăuanii se vor duela cu peste 40 de echipe din toată țara! Fiecare dintre cei 12 adolescenți din echipă are câte un rol important, iar activitățile unui membru sunt în strânsă legătură cu activitățile celorlalți.

Elevii provin de la profilurile matematică-informatică (Eduard Filip, Tiberiu Baciu – cls. a XI-a și Toma Furdui – cls. a IX-a), matematică-informatică, intensiv engleză (Alexandru Adam, Florin Stroilescu, Cătălin Vornicu – cls. a XI-a, Ștefan Măgirescu și Diana Neguriță – cls. a IX-a), matematică-informatică, intensiv informatică (Ioana Sandu, Alexandru Chelba – cls. a XI-a și Raul Boboc – cls. a IX-a) și științe ale naturii (Radu Caragea – cls. a IX-a). Sunt patru secțiuni de lucru, iar fiecare este condusă de un coordonator: Adam Alexandru – programare, Stroilescu Florin – asamblare și mecanică, Măgirescu Ștefan – imagine și promovare, Neguriță Diana- proiectare și organizare.

Toți acești elevi se întâlnesc la biblioteca instituției de învățământ și se pregătesc pentru a aduce un premiu Bacăului. Robotul pe care ei îl construiesc trebuie să arunce la coș, să se poată orienta singur într-o arenă de 3x3m, să poată urca pe rampe, să miște mingi mult mai mari ca dimensiunea lui. Materialele de lucru au fost aduse încă din octombrie și provin dintr-un kit special de piese din Statele Unite ale Americii, iar uneltele de lucru sunt aduse din afară, dar și din țară. A fost oferită și o imprimantă 3D pentru imprimarea pieselor care păreau din ce în ce mai puține în timp ce robotul creștea. Programul în care piesele sunt realizate este PTC Creo Parametric 3.0 M070.

Echipa s-a format în toamna anului trecut, liceenii acceptând provocarea de a construi de la zero un robot până în martie. Deși pare că este destul timp, nu este chiar așa. Elevii trebuie să realizeze un robot de maxim 45,7 cm x45,7 cm x45,7 cm și să îl programeze în Java astfel încât să fie mai performant decât cei ai echipelor rivale.

Totul a început, hai să zicem, puţin ezitant. Cu relativ puţine informaţii despre ce însemnă conceperea, construirea şi programarea unui robot, copiii s-au apucat de treabă. Prima lună au adunat cât de multe informaţii au putut, s-au familiarizat cu piesele, sculele şi uşor, uşor au pornit treaba. Organizarea s-a făcut din mers şi s-a făcut foarte bine, nu uitaţi că sunt totuşi copii, dar unii inteligenţi, determinaţi şi extrem de muncitori!” – doamna bibliotecară a colegiului, Câmpeanu Simona.

Îndrumați de profesoarele de informatică, elevii sunt încurajați să își dezvolte abilitățile din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei, fizicii și matematicii, în timp ce învață importanța muncii în echipă și a inovației.

Timpul trece și totul pare din ce în ce mai greu, dar ei încearcă să facă tot ce e mai bine. Deși pare o diferență de clase și profile, s-au format multe legături. Iar motivele pentru care aceștia s-au înscris variază: de la a practica și exersa la a lega prietenii.

„Am fost fascinat de programare și de algoritmică de la început. Am fost interesat de implementarea acestora în realitate, dar niciodată nu am avut ocazia de a le aplica pe ceva palpabil. Robotica mi-a dat șansa sa văd cum codul meu face ceva fizic și observabil.”  – Alexandru Adam, coordonator programare, clasa a XI-a.

„M-am înscris în acest concurs pentru a câștiga experiență în mecanică, dar și prieteni noi.” – Tiberiu Baciu, asamblare și mecanică, clasa a XI-a.

Și totuși, părerea pe care aceștia și-au creat-o de-a lungul întâlnirilor este asemănătoare.

„Denumesc robotica un sport care îți pune mintea și imaginația la greu. M-a ajutat să descopăr mecanisme noi și să privesc mecanica diferit. Puțină pasiune și vezi ce poate ieși din mâinile tale!” – Florin Stroilescu, coordonator mecanică și asamblare, clasa a XI-a.

„Desi inițial am venit doar din curiozitate, am devenit în foarte scurt timp pasionată de robotică, un domeniu care cred că poate minuna pe oricine.” – Ioana Sandu, asamblare și mecanică, clasa a XI-a.

„Robotica m-a ajutat să mă perfecționez si să-mi demonstrez că, dacă faci totul cu pasiune, nu există limite.” – Toma Furdui, proiectare, clasa a IX-a.

Ce reprezintă robotica pentru ei?

„Robotica reprezintă calea prin care învățăm cum putem ușura lucrurile. Ca rezultat al participării la astfel de activități, șansele de a aduce progres pe plan tehnologic se îmbunățățesc semnificativ, iar visul de a automatiza cât mai multe procese se materializează.” – Ștefan Măgirescu, coordonator imagine și promovare, clasa a IX-a.

„Robotica nu este doar un proiect, o obligație. Robotica înseamnă pasiune, viitor, speranțele unei noi generații: generația mea!” – Raul Boboc, asamblare și mecanică, clasa a IX-a.

„Simt că robotica ajută omul să devină cu adevărat uman: fără creativitate nu poți pune teoria în practică.” – Eduard Filip, programare, clasa a XI-a.

Profesorii au fost și sunt un sprijin important. Datorită acestora, ei au descoperit experiențe noi și prietenii puternice.

Prof. de informatică Secită Neli:

„Echipa RobotX al Colegiului Naţional Gheorghe Vrănceanu este o echipă dinamică, veselă, cu multă energie şi entuziasm, formată din elevi pasionaţi de robotică. Creativitatea echipei a stat la baza realizării robotului. Membrii echipei au avut multe idei, care au fost analizate şi implementate. După lungi ore de lucru, membrii echipei RobotX au reuşit să construiască robotul cu care vor participa la competiţie. ”

În bibliotecă, am avut și alți „spectatori”. Câmpeanu Simona, doamnă bibliotecară a Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, ne spune:

„Pentru mine, a fost grea acomodarea, am fost înconjurată de linişte timp de 18 ani, iar apoi … au venit ei. După cinci luni de când au început treaba propriu-zis, le-am mărturisit şi lor că îmi va fi foarte dor de această primă generaţie de “robovrănceni”! Succese maxime, până atunci, şi Audaces, fortuna juvat (soarta favorizează pe îndrăzneţi) spunea marele Vergiliu, deci eu cred că are dreptate!”

Progresul acestor 12 elevi îl puteți urmări de la început până în prezent pe pagina de facebook al echipei: RobotX Vranceanu și pe site-ul http://robotx.cnvranceanu.ro/.

Succes, RobotX!

Diana Neguriță, clasa a IX-a, membră RobotX și elevă a Cercului de Jurnalism al Palatuli Copiilor Bacău

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *