Joi, 13 februarie, la Centrul de Cultură “George Apostu” Bacău a fost reluat ciclul de evenimente “Provocări Colocviale”, care se desfășoară, în 2020, într-un context aniversar, la împlinirea a 30 de ani de existență a instituției.
Oaspete de seamă al ediției, invitat să țină o conferință ”Despre răbdare”, a fost criticul și istoricul literar Constantin Călin, universitar, doctor in filologie, proaspăt deținător al Premiului “Lucian Blaga”, acordat de Academia Română pentru 2019, o prezență care înnobilează spațiul cultural băcăuan și nu numai.
“Haideți să ne urcăm în arca domnului Constantin Călin și să ne iluminăm!”, ne-a invitat amfitrionul evenimentului, actorul Gheorghe Geo Popa, manager al Centrului de Cultură “George Apostu “, o prezență mereu remarcabilă.
Ce este răbdarea? Ce înseamnă a fi răbdător? Cu ce? Până când? Cum dobândim această calitate? Multe întrebări la care istoricul literar a răspuns cu o expresie prietenoasă, elegant, deschis, cu ușoare urme de ironie în glas, măsurând sala, plină – ochi de spectatori, majoritatea în vârstă, cu o privire care acoperea simultan și numeroasele foi pline de argumente din fața sa și reacțiile la cuvintele rostite.
“Eu am dobândit această răbdare din copilărie, prin constrângere, nu eram un copil cu părinți bogați, și am fost obligat să fiu răbdător”, a spus criticul Constantin Călin.
“Răbdarea este o virtute! Răbdarea este o calitate importantă pentru o persoană, aceasta se educă prin ascultare și de asemenea ține și de maturitate. Răbdarea nu este doar o virtute religioasă, strâns legată de speranță și iubire, ci și una profesională. Răbdarea este o calitate foarte importantă pentru caracterul unei persoane”, au fost câteva dintre ideile enumerate în cele peste 40 de minute de discurs pe această temă.
Totuși, un subiect nu a fost dezvoltat: răbdarea în rândul tinerilor, de astăzi. Există răbdare în secolul vitezei, și al tehnologiei? De ce alegem mereu impulsiv nerăbdarea? Putem găsi răbdare în aceasta aglomerație continuă? Suntem, că vrem sau nu, ființe nerăbdătoare, vrem mereu ca lucrurile sa se întâmple rapid. Dar ne dorim un strop de răbdare în deciziile noastre, în acțiunile pe care le facem, deoarece știm că această calitate ne-ar îmbunătăți rezultatele și, cel mai important, ne-am găsi pe noi înșine și, ușor, ușor, am deveni cea mai bună versiune a noastră.
Părerea mea este că avem răbdare atunci când trăim prezentul, fără să ne gândim continuu la viitor. Când trăim ACUM!
În definitiv, a fost o conferință reușită, creativă, unde mă bucur că am putut merge. Următoarea ediție a ”Provocărilor colocviale”, de vineri, 21 februarie, îl va avea ca invitat pe scriitorul Varujan Vosganian, care va vorbi, începând c ora 17.00, ”Despre uitare, răzbunare iertare”.
Patricia Unguru, clasa a X-a, elevă la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Comments are closed.