În contextul poveștii noastre ne putem întreba ce înseamnă să fii bun într-o societate coruptă? Câți dintre noi suntem cu adevărat incoruptibili?
În seara zilei de 15 aprilie, începând cu ora 20.00, Teatrul Municipal ”Bacovia” a oferit publicului, în premieră, în încheierea primei zile a ediției 2018 a festivalului Bacau Fest Monodrame, un frumos spectacol intitulat “Dragă Elena Sergheevna”, semnat de tânărul regizor Mădălin Hîncu. Spectacolul o are pe Firuța Apetrei în rolul principal, cel al Elenei Sergheevna, din ditribuție mai făcând parte Ștefan Alexiu (Volodea), Eduard Burghelea(Videa), cât și Minodora Broscoi (Lida) cât și Tudor Hurmuz (Pașa).
Piesa debutează cu vizita surprinzătoare a patru elevi la profesoara lor de matematică, de ziua ei. Dar… ce se ascunde, de fapt, în vizita lor? Liceenii vorbesc cu atât de mult patos despre visurile lor, despre cum se pregătesc sa intre la facultate și să-și construiască o carieră înfloritoare, încât, până la un punct, publicul pare să asiste la o întâlnire romantică între elevi model și profesorul ideal. Dar petrecerea continuă și tinerii aduc aparent întâmplător în discuție examenul la matematică, un posibil impediment în îndeplinirea obiectivelor personale, alegându-și un moment ce părea prielnic pentru a-i cere o favoare doamnei profesoare, mai precis, ajutorul ei în speranța fraudării examenului de final de an.
Ceea ce este atât de impresionant la această piesă este faptul că în ziua de azi, rareori mai putem întâlni un exemplu intr-atât de ferm de dreptate, demnitate și profesionalism, calități dovedite de profesoara de matematică, Elena Sergheevna. Piesa dezvăluie, de fapt, convingerile, determinarea, mintea ascuţită a unor tineri și talentul lor de manipulare și șantaj. Întrebarea imediat următoare ar putea fi: “De ce anume este capabil un tânăr să facă pentru a obține ceea ce-și dorește?”. Răspunsul nu a ezitat să apară, adolescenții folosind orice fel de mijloace pentru a-și atinge scopul comun. Totuși, orice om are limite, iar după o noapte plină de intrigă și suspans, în care profesoara devine prizonieră în propria casă, deznodământul poveștii vine ca o invitație la meditație și la introspecție.
Da, într-adevăr, piesa aceasta redă într-atât de clar lupta între moral şi imoral, cât și o realitate foarte actuală. Concluzionând, spectacolul a fost unul de excepție, pe care abia aștept să îl revăd, plin de răsturnări de situație, intrigi, momente pline de haz, cât și de tragedie, fiind presărat cu diverse momente care subliniază idila dintre Lida și Pașa, evidențiindu-se, de asemenea, veșnicul conflict între generații.
Andreescu Cristiana Lavinia clasa a IX-a, Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu”, elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Sursa foto: Teatrul Municipal ”Bacovia”. Foto credit: Mihaela Nazarie
Be First to Comment