Press "Enter" to skip to content

Faima sau viața?

“Viața e in direct doar aici!“, o piesă scrisă de jurnalistul Radu Herjeu, a avut premiera pe 6 octombrie 2019 la Teatrul Municipal “Bacovia”, din Bacău. Spectacolul prezintă realitatea din culisele domeniului presei, ceea ce nu se vede la televizor, un “behind the scenes” al mass-mediei din România, și atrage atenția asupra manipulării în masă pe care televiziunea o exercită asupra oamenilor.

În aparență o comedie nevinovată, piesa infățișează de fapt o dramă familială cauzată în parte de faima tatălui, realizator TV, o poveste de viață din interiorul și din afara televiziunii, redată de actorii din distribuție – Bogdan Buzdugan, Florina Găzdaru, Corina Goranda, Andreea Darie, Eliza Noemi Judeu, Daniela Vrînceanu, Bogdan Matei, Nina Ionescu, Bianca Babașa, Nela Zare, Tudor Hurmuz, Ștefan Huluba, Valentin Braniște, Florin Zăncescu, Minodora Broscoi și de Titi Iacob – cameraman, sub îndrumarea regizorală a lui Sorin Militaru, într-o scenografie aparținându-i lui Horațiu Mihaiu.

Așa cum ne-a obișnuit, Sorin Militaru, care nu e la primul spectacol în Bacău, a mai punctat o premieră reușită, îmbogățind textul original cu prezența unui band live, format din Mihai Bălan, Vlad Nicolici – nou actor al Teatrului Municipal ”Bacovia”, și Giuseppe Torboli, actor al Secției de Animație, aflat pentru prima dată implicat într-un proiect al Secției Dramă, în calitatea sa de actor – muzician. Astfel, întreaga atmosferă a părut într-adevăr un show TV, cu toate că s-a desfășurat pe scena Teatrului “Bacovia”.

Spectacolul este in esență unul reușit, la care se observă munca întregii echipe, dar mai ales “suflul tânăr” al trupei, datorat actorilor debutanți din distribuție.

Ca o părere personală, singurul lucru ușor nepotrivit îl reprezintă decorul, care duce de la început gândul spectatorului la faptul că punctul culminant are legătură cu realizatorul emisiunii, alungând din misterul specific “conflictului” scenariului.

În definitiv, spectacolul este unul bun, muncit, se vede plăcerea actorilor de a fi pe scenă, de a juca, merită văzut într-o seară de duminică, având însă un umor care nu ne lasă să uităm că “în spatele oricărei comedii se ascunde o tragedie”.

Foto Concept: Ovidiu Ungureanu

Sursa foto: Teatrul Municipal ”Bacovia”

Ioana Bitire, clasa a XII-a, elevă la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Comments are closed.