Cu toții am vrut să ne schimbăm viața la un moment dat. Cu toții am simțit nevoia de a evada. Și ce modalitate mai bună de evadare există decât lectura? ”Provocarte” este un festival de lectură unic în țară, inițiat de prof. Mirela Spiță în 2019, care transformă un loc public din Bacău, în fiecare an, de Ziua Educației, într-un sanctuar literar. Anul trecut, când evenimentul s-a desfășurat în Parcul ”Cancicov”, festivalul a strâns, din donații, peste 530 de cărți și mini-biblioteci, pentru școli slab dotate din mediul rural.
Sâmbătă, 12 octombrie, ne-am reîntâlnit cu prietenii noștri de la ”Provocarte”, care ne-au reintrodus și în acest an în lumea filelor de poveste și au adus laolaltă pasionații de lectură de toate vârstele, din zona Moldovei, de această dată în Parcul Catedralei, din Bacău.
Elevii entuziasmați, urmându-și învățătoarele și profesoarele către scenă, nu și-au lăsat energia și sclipirea din ochi să fie dominate de vremea rece, iar în deschiderea evenimentului, spiritul lor a încălzit atmosfera. Această ediție s-a învârtit în jurul cărții „Unde vrei să mergi?” a scriitoarei Mihaela Coșescu, din Vaslui, care gândește și simte în spirit de copil, lucru dovedit de poveștile sale ce debordează de o creativitate inocentă. Timp de câteva minute, vocea captivantă a actriței Alina Neagu, de la Teatrul Municipal ”Bacovia”, a acoperit râsetele ce au înghețat în fața expresivității cu care a fost transpusă scena festivalului. Atmosfera a fost completată de “emoția culorii pe pânză”, după cuvintele tinerei pictorițe Teodora Crăciun, de la Palatul Copiilor Bacău, care a transpus scena plastic, pe șevalet, cu o sensibilitate aparte. Glasul timid al unei chitare și tinerii actori de pe scenă au valorificat, prin subtilitatea sunetului, dialogul ce invita la călătorie, la explorarea lumii, dar și a sinelui.
După ce am fost absorbiți de lumi trăsnite, devenind chiar noi băiețelul ce evadează din cotidian prin puterea imaginației, am făcut cunoștință cu invitații, printre care s-au mai aflat actorul Matei Bogdan (prezentator al evenimentului), profesoara Mihaela Rău, avocata Mihaela Bondoc, prof. Laura Candet, (Palatul Copiilor Bacău), acele „cărți vii”, cu care participanții au putut interacționa, pentru a „descifra” semnificațiile unor meserii, ce sunt coperțile care le îmbracă experiența vieții, pe care au avut ocazia să o transmită minților viitorului.
O parte din discursul autoarei m-a pus pe gânduri și consider că, în esență, dragostea pentru lectură, ca orice fel de dragoste, înflorește atunci când e împărtășită și împărțită deopotrivă. În sânul familiei, copilul face cunoștință cu această ființă a literelor, cartea, însă aceasta își relevă substraturile în paralel, în băncile școlii. Susținerea și abordarea părinților poate influența nu doar relația copilului cu literatura, ci și felul în care acesta trece peste provocările vieții, căci ”Provocarte” este un eveniment și despre a fi provocat și a provoca. „Noi, părinții, vrem să-i ducem pe copii numai în locuri frumoase, și pentru că noi am mai suferit când eram mici, am vrea să-i cruțăm de toate suferințele.”, a afirmat autoarea Mihaela Coșescu.
Un kilometru de fișe de lectură
Vremurile grele formează oameni creativi, întrucât ne forțează să găsim soluții, ne dau un motiv în plus să îndrăznim să visăm la ceva mai bun, putem renaște din cenușă. Imaginația este eliberare, schimbare, iar în spațiul cotidian tot mai mulți factori o inhibă.
De la cei mai mici pornesc cele mai mari schimbări, lucru dovedit de elevii ce și-au contopit talentul și determinarea pentru a crea împreună, filă cu filă, un lanț de idei și minți creative unite de litere. Mărturia supremă a implicării tuturor cititorilor participanți au fost chiar fișele de lectură colorate, care au împânzit Parcul Catedralei, au îmbrățișat copacii, mână în mână, cârlig în cârlig, transfigurând locul într-un adevărat labirint al literaturii ce te îmbia parcă să intri tot mai adânc în el, pentru a-i atinge tainele.
Anul acesta, lanțul de creativitate și-a păstrat identitatea din trecut și a avut o lungime impresionantă de aproape un kilometru, un kilometru de speranță pentru generațiile viitoare. Aproape 1000 de copii, peste 4000 de fișe. Recompensele oferite au fost și ele pe măsură. Teatrul Municipal ”Bacovia” va oferi primelor zece clase, care au avut cele mai multe fișe de lectură, invitații gratuite la un spectacol și un tur ghidat în culise. Cei mai talentați cititori vor primi, de asemenea, cărți și creioane colorate, din partea Asociatiei ”Saving Grace” și a brandului Lovable Art, prin implicarea doamnei avocat Mihaela Bondoc.
Câștigători au fost elevii de la Școala Gimnazială ”Al I Cuza” (Bacău), Școala ”Cancicov” din Parincea (Bacău), Școala Gimnazială ”Ion Creangă” (Bacău), Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” (Bacău), Școala Gimnazială ”Alecu Russo” (Bacău). ”O carte citită înseamnă minte dezvoltată.”, a subliniat prof. înv. Mirela Spiță, la festivitatea de premiere.
Prin evenimente precum ”Provocarte”, se formează creatorii de mâine, cei care nu se tem de societate și aleg să-și însușească personalitatea și ideile ieșite din comun, indiferent cât de imposibil de realizat ar părea. Orice invenție a început ca un vis ridicol, o joacă de copil, însă astăzi nici nu ne-am concepe existența fără ele. Mihaela Coșescu ne îndeamnă: „Îmi doresc să deveniți și voi creatori, să vă scrieți propriile povești! Într-o lume a consumatorului, fii tu cel care inventează. Îndrăznește să visezi prostește, cu mintea deschisă și cu ochii închiși!”
Daria Humă (clasa a XI-a, Colegiul Național ”Ferdinand I”), elevă la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Foto credits: Mara – Ioana Lazăr (clasa a X-a, Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu”), elevă la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Prof. coord. Laura Huiban
Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău a fost partener media al evenimentului.
Comments are closed.