Un interviu cu Radu Ghiciușcă, director al Palatului Copiilor din Bacău, despre rolul învățământului non – formal în construirea personalității elevului, despre proiectele legate de instituția pe care o conduce, dar și despre colecții personale și despre ce îi redă gustul copilăriei, la vârsta maturității.
-Am observat că aveți foarte multe mașinuțe, diplome și lucrări de artă în birou, care ar putea vorbi despre personalitatea dumneavoastră. Ce vă caracterizează cel mai bine ca persoană, de fapt?
-În primul rând sunt un iubitor de estetică, un iubitor al artei frumosului. Îmi plac lucrurile bine făcute, deosebite, lucrurile care știu să reprezinte omul care le duce la îndeplinire. Îmi plac ordinea, curățenia, lucruri care spun eu că mă caracterizează, îmi place să fiu aproape de oameni, să-i iubesc, să-i învăț ceea ce este bine.
Revenind puțin la aceste tablouri, la mașinuțele pe care le-am observat în biroul dumneavoastră, sunteți colecționar de astfel de obiecte? Vreau să vă spun că am o colecție impresionantă de mașinuțe. Toate fac parte din colecția Bburago, dar sunt la o scară mult mai mare. Sunt un înrăit colecționar de machete de genul acesta. E un hobby pe care îl am cam de vreo 30 de ani. Acasă am două birouri, al meu și al băiatului, care sunt pur și simplu sufocate de asemenea machete de mașini. Mai colecționez machete de avioane și de vapoare și sunt, de asemenea, un înrăit colecționar de vintage-uri, de obiecte vechi, în special de obiecte de artă, picturi, tapiserii. Particip la târguri, la expoziții de unde pot achizițion astfel de obiecte. Sunt de asemenea un mare colecționar de drapele. Am acasă în jur de 40 – 50 de drapele ale statelor. Am un respect și un cult al drapelului.
-De cât timp sunteți director la Palatul Copiilor Bacău? De ce ați acceptat o astfel de funcție?
-Am acceptat această funcție de director al Palatului Copiilor în anul 2011, ca pe o provocare. Era o unitate care avea nevoie de un suflu al schimbării și consider că acei care m-au propus pentru funcția de director au gândit în același mod ca și mine, că trebuie să facem o schimbare deosebită, fiind o instituție reprezentativă a copiilor. Am acceptat cu gândul de a face din Palatul Copiilor o instituție caracterizată prin transparență și pată de culoare. Consider că am dat o pată de culoare acestei instituții pe care am schimbat-o, zic eu, și vreau să nu mă opresc aici, să o schimb în continuare, să o fac cât mai atrăgătoare, cât mai deosebită pentru copii.
-Cei care vin de mai mult timp la Palatul Copiilor Bacău știu într-adevăr că în anii trecuți clădirea nu arăta foarte bine. Astăzi, Palatul Copiilor e un spațiu modern, cu o atmosferă primitoare? Ce v-a determinat să faceți schimbările pe care le vedem?
-În primul rând am dorit ca acești copii care vin la noi, care trec pragul Palatului Copiilor, să o facă cu placere, nu din obligație, cum este obligația zilnică de a merge la școală. Noi fiind axați pe educația non – formală, copilul trebuie determinat să treacă pragul instituției noastre din placere, să vină cu entuziasm, să vină din dragoste pentru cercul pe care îl frecventează. De aceea am vrut să dau această pată de culoare de care vorbeam mai devreme, o pată de culoare concretizată prin schimbarea și modificarea aspectului tuturor cercurilor care sunt la Palat.
-Care este în momentul de față obiectul dumneavoastră principal referitor la instituția pe care o conduceți?
-Obiectivul meu primordial referitor la această instituție este de a forma un colectiv didactic cât mai unit, care să înțeleagă că activitatea pe care o desfășurăm la Palatul Copiilor trebuie să ne recomande în primul rând ca profesori performanți. Voi pune în primul rând accentual pe performanță, prin realizarea unor proiecte și obiective care să reprezinte activitatea fiecărui cerc în parte.
-Cu ce oferte educaționale noi a pornit Palatul Copiilor în anul școlar 2013 – 2014?
-La ora la care purtăm discuția aș scoate în evidență Cercul de Redacție Presă/Radio/TV, un cerc nou dar care pe zi ce trece prinde din ce în ce mai mult contur, atât prin activitatea pe care o desfășoară acești minunați copii care îl frecventează dar și prin spațiul unde ei se întâlnesc în cadrul Palatului, un spațiu complet modernizat. Am vrut să-l fac cât mai plăcut, cât mai util. Este o vocație pe care copiii care pășesc pragul acestui cerc și/o descoperă, sub coordonarea unui profesionist desăvârșit. Astfel de oameni fac cinste Palatului și lucrul acesta mă mulțumește foarte mult. Tot ca noutate avem Cercul de Studii Europene, un cerc deosebit de interesant, cu o activitate de la care copiii învață foarte multe lucruri legate de Uniunea Europeană, de tot ce ține de Europa, de absolut toate schimbările care intervin la nivel european. Alte noutăți legate de activitatea din anul școlar 2013 – 2014 ar fi Cercul de Sculptură, coordonat de domnul profesor Livadă, care își desfășoară activitatea la Clubul Copiilor de la Buhuși, și Cercul de Artă Decorativă, coordonat de domnul profesor Cristian Bandi.
-Cine finanțează Palatul Copiilor Bacău?
–Palatul Copiilor este finanțat în totalitate de către Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratul Școlar Județean, noi fiind o unitate conexă a Inspectoratului Școlar, cu care avem o conlucrare deosebită. Suntem parteneri în diferite proiecte, care, consider eu, ne reprezintă atât pe noi, ca Palat, cât și pe dumnealor, ca instituție coordonatoare a activității noastre.
-Ce rol credeți că are Palatul Copiilor în formarea personalității elevilor?
-Eu consider că Palatul are un rol primordial în formarea personalității elevilor, prin prisma faptului că spre deosebire de învățământul formal noi, cei care ne desfășurăm activitatea în cadrul învățământului non-formal suntem mai maleabili, mai apropiați de copii, mai aplecați asupra trăirilor pe care copilul le care când vine la noi. Aici nu vine cu teama că este ascultat, cu teama că primește o notă rea, cu toate că și la noi există modalități de evaluare a progresului pe care îl realizează ei în decursul unei perioade de timp. Dar prin tot ceea ce facem ne considerăm mai umanitari, mai apropiați de sufletul copilului.
-Ce vechime aveți în învățământ?
-E un lucru care mă doare foarte mult, pentru că am ajuns de acum al 38-lea an în învățământ, dintre care în funcții de conducere vreo 20, am fost și inspector de management și evaluare instituțională în cadrul Inspectoratului Școlar, funcții pe care eu consider că le-am dus la îndeplinire cu placere, cu conștiinciozitate, cu toată responsabilitatea față de ceea ce am avut de realizat.
-Aveți hobby-uri? Când erați copil aveați un hobby anume?
-Automobilismul mă pasionează foarte mult. Un alt hobby este vestimentația, modul cum mă îmbrac, cum trebuie să arăt în fața oamenilor. Consider nu că haina mă reprezintă dar că este o formă de respect față de semenii din jur modul cum te îmbraci. Îmi place foarte mult să lucrez în grădină, alt hobby, acord o atenție deosebită naturii, mi-am amenajat acasă o oază a naturii, care mă reconfortează foarte mult.
-Sunteți o persoană matură. În ce momente vă mai simțiți, totuși, copil?
-În momentul în care iau parte la o serie de activități coordonate de colegii mei, de fiecare dată mi-aduc aminte cu deosebită plăcere de copilăria mea. Nu știu dacă a fost o copilărie ca acestea pe care le au copiii în ziua de astăzi dar mi-amintesc întotdeauna cu placere de acea perioadă din viață. Copilăria mea a fost baată pe respectul față de cei care m-au educat. Am o recunoștință deosebită față de toți profesorii și învățătorii mei, care m-au ajutat să ajung unde sunt astăzi. Îmi aduc întotdeauna aminte cu placere de această copilărie.
A consemnat Elena Cerbu, elevă în clasa a XI-a a Colegiului Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare”, Bacău, membră Teen Press a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău
Textul a fost publicat în primul număr al Revistei ”New Press” (iunie 2014), a Palatului Copiilor Bacău.
Be First to Comment