Press "Enter" to skip to content

Informatica – un “must have” al fetelor

info

Cine spune că doar băietii sunt pasionaţi de informatică se poate convinge că şi fetele au aptitudini speciale pentru acest domeniu. De la o astfel de idee a pornit şi Bogdan Pătruț, profesor la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, cel care a hotărât să organizeze un concurs adresat doar elevelor, pentru a le testa îndemânarea.

Prima ediție a Concursului de Informatică “The Beauty of Code – The Code of Beauty” s-a desfăşurat pe 11 ianuarie 2015 şi a atras concurente de la cele mai bune colegii din Bacău. Competiţia s-a desfăşurat pe echipe şi a avut două probe: rezolvarea a trei probleme în Code blocks și crearea unui joc în Scratch, după modelul propus de profesorul coordonator.

“Ineditul la acest concurs constă în faptul că a fost destinat fetelor, întrucât numărul elevelor pasionate de informatică este din ce în ce mai mic, iar ele trebuie încurajate”, a motivat profesorul Bogdan Pătruţ, iniţiatorul proiectului.

Instituţiile de învăţământ liceal din municipiul Bacău reprezentate în Concursul de Informatică “The Beauty of Code – The Code of Beauty” au fost Colegiul Național “Ferdinand I”, Colegiul Național “Gheorghe Vrânceanu” și Colegiul Național “Vasile Alecsandri”. De la acesta din urmă au participat elevele Tudosă Diana și Bizdadea Anca, de la clasa XI I, care au luat premiul II, și Mihăilă Ilinca, Prutianu Simona, Istrate Gabriela și Matei Roxana, de la clasa X G, premiate cu mențiuni.

“Mă așteptam să fie ceva mai complicat, problemele din Code blocks să fie mai grele“, a declarat Anca Bizdadea, câştigătoarea Premiului II.

“Problema din Scratch a fost relativ grea, însă celelalte, foarte ușoare”, ne-a spus și Diana Tudosă, coechipiera sa.

“Inițiativa domnului profesor Bogdan Pătruț a avut toate ingredientele unui succes: entuziasm, atmosferă, premii. A fost un altfel de concurs, o nouă provocare”, a declarat, cu privire la prima competiţie de informatică destinată fetelor, profesoara Ingrid Elena Lazăr, îndrumătoarea concurentelor de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri.

Elevele de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” care s-au înscris în competiţie sunt de asemenea înscrise în Clubul de informatică coordonat de profesorul Bogdan Pătruț.

“Sunt foarte mulţumit de rezultatele concursului, pentru că am primit feedback pozitiv de la participante şi de la profesori, colegi, sponsori. Profesorii Bogdan Nadolu şi Monica Pătruţ au realizat un chestionar sociologic ce ne va spune mai multe despre impactul social al acestui concurs şi sunt convins că la a doua ediţie vor fi şi mai multe concurente”, a concluzionat profesorul Bogdan Pătruţ, iniţiatorul Concursului de Informatică “The Beauty of Code – The Code of Beauty”.

După patru ore de muncă, participantele au fost și răsplătite, premiile fiind diplome, cărți, bani și ținute din colecția “Bloom”, realizată de Raluca Pichiu, vouchere la firme de cosmetică sau burse la firme de IT din Bacău.

Claudia Lupu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, membră Teen Press a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *