Press "Enter" to skip to content

Insultați. Belarus(ia) – lecție de viață și de iubire

Teatrul Municipal „Bacovia” a fost unul dintre cele 15 teatre din România care s-au alăturat proiectului mondial Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul – lectură INSULTAȚI BELARUS(IA), regizat de Ștefan Alexiu, după textul dramaturgului și scenaristului Andrei Kureicik, tradus în limba română de Raluca Rădulescu.

CONTEXTUL

Spectacolul s-a jucat în Bacău, pe scena Teatrului Municipal „Bacovia”, pe 11 februarie 2021, ca acțiune de solidaritate față de oamenii din Belarus, care protestează de mai bine de 6 luni, mai exact din data de 9 august 2020 (un fel de 10 august 2019 pentru România), pentru a avea dreptul la alegeri libere și corecte, întrucât președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a falsificat alegerile pentru a nu le pierde în favoarea Svetlanei Tihanovskaia, cea care părea învingătoare conform numărătorilor paralele.

Pentru ca tirania să dispară odată cu Aleksandr Lukașenco, au ieșit în stradă mii de oameni ce au provocat o revoluție magică în susținerea gospodinei Svetlana Tihanovskaia. Pavel Latușko, directorul Teatrului Național „Ianka Kupala” din Minsk, a susținut protestatarii și a făcut declarații publice împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenco și a fost demis. După demiterea forțată a directorului Pavel Latușko, 80 de actori și tehnicieni și-au dat demisiile, începând să lucreze într-un subsol de unde și transmit online spectacolele pe care le produc.


Inspirat de întreaga situație, pe 9 septembrie 2020, Andrei Kureicik a început să scrie, în timpul participării la proteste, piesa „Insultați.Belarus(ia)”, pe care i-a trimis-o traducătorului John Freedman, care a inițiat proiectul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, iar 3 zile mai târziu a avut loc primul spectacol-lectură în Ucraina, la Herson. De atunci au avut loc aproximativ 130 de lecturi în teatrele din aproape 30 de țări, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Olanda, Lituania, Finlanda, Rusia, Nigeria și altele.

SPECTACOLUL

Regizorul Ștefan Alexiu a combinat, pe scena bacăuană, într-un mod fantastic, filmul cu teatrul, iar rezultatul a fost de-a dreptul formidabil, cu ajutorul actorilor Viorel Baltag, Bogdan Buzdugan, Eduard Burghelea, Florina Găzdaru, Corina Goranda, Minodora Broscoi și elevul – actor Victor Chiriloi.


Spectacolul băcăuan ”INSULTAȚI BELARUS(IA)” a fost recomandat spectatorilor cu vârste de peste 16 ani, doar pentru cei ce vin întâia oară la teatru, aș spune eu, pentru că nu avea rost această restricție de vârstă pentru cei ca mine, care vin la teatru de mult timp.

Spectacolul începe cu imagini dramatice filmate la Belarus în luna septembrie, iar actorii ce țin locul lui Aleksandr Lukașenco și Svetlana Tihanovskaia apar din neant sau simultan cu imaginile sonore. Putem remarca lipsa de respect a lui Aleksandr Lukașenco față de teatru din replica „Mie nu-mi place teatrul. Nu m-a atras niciodată. E o prostie. O mizerie”, ceea ce ne demonstrează clar că bătrânul politician nu are pic de cultură. Întreaga lui viziune este despre cai și cum aceștia, bieții de ei, iau bătaie cu biciul pentru a nu ieși din tiparul stabilit de el. De cealaltă parte, Svetlana Tihanovskaia are întrebări existențiale precum „…de ce sunt în stare oamenii în numele iubirii?”, întrebare din care putem înțelege compasiunea ei față de cei din jurul său. Dar nu doar pe Svetlana o avem ca personaj pozitiv în acest spectacol – lectură. Să nu uităm de observatoarea Lenocika care crede și speră că „…Totul se poate schimba! Absolut tot! Trebuie doar să vrei și totul se poate schimba în mai bine…” , iar pentru împlinirea gândului său, tânara jurnalistă stă și numără voturi. Atitudinea ei pozitivă părea că domină întreaga sală. Practic, întreaga scenă e o relatare parțială a ceea ce ce se întâmplă în Belarus. E un strigăt de ajutor parțial asemănător cu cel din 10 august 2019 de la București, când tot politica a decis, cu diferența că ei sunt mai uniți, mai puternici decât noi. Mai putem privi însă spectacolul și cu acea frică de puterea politică majoritară care va domina țara.

LECȚIA

Am învățat din acest spectacol că femeile sunt mai puternice decât par, că ele pot conduce lumea și, mai ales, că, fără femei, bărbații nu ar putea exista. Așa cum nu ar putea exista cultură fără teatru, viață fără teatru. Ar fi insipid, anost și trist. Destul au fost teatrele închise din cauza pandemiei, destul ne-au lipsit actorii vii de pe scenă. Ajunge! E timpul să revenim la normal! Ceea ce s-a întâmplat cu teatrul independent TOK din Minsk nu a fost doar nedrept, ci de-a dreptul inuman. Nu poți lăsa fără sediu oamenii care îți colorează frumos viața! Nu poți aresta actorii, producătorii, dramaturgii, criticii și profesorii de teatru, așa cum nici nu îi poți concedia pentru simplul fapt că și-au susținut părerea politică. Cu toții avem dreptul liber la opinie, iar pentru mine, e categoric, la nivel de opinie sau viziune, că NU EXISTĂ VIAȚĂ FĂRĂ TEATRU!


M-am bucurat să fiu din nou în sala de spectacol, nu doar ca susținătoare a Svetlanei Tihanovskaia, ci și ca susținătoare a artei, a teatrului, a modului unic de a respira prin interpretările actorilor ce au susținut Ziua Internațională de solidaritate cu Belarusul într-un mod inedit, nu doar pe 7 februarie ci și pe 11 februarie, un semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cu cetățenii din Belarus, aici, la Bacău, în anul 2021.

”INSULTAȚI BELARUS(IA)” e un spectacol ce cu siguranță va deveni istorie, lecție de viață și de iubire față de cei din jur. Un spectacol din care învățăm cum să dăruim solidaritatea celor ce au cu adevărat nevoie. Un spectacol ce accentuează și mai mult prețuirea libertății.


Spectacolul-lectură de la Bacău s-a încheiat cu imnul protestarilor din Belarus „Hai să distrugem zidurile închisorii! Vrei libertate? Ia-o! Pune stop ororii! Închisoarea va arde, va cădea, se va sfărâma. Și noi vom îngropa paznicul odată cu ea!… Împreună tot orașul cântă. Acum e timpul, să fim împreună!”

Vaman Maria-Alexandra,
13 ani, clasa a VI-a A,
Membră a Cercului de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Școala Gimnazială „Doctor Alexandru Șafran”

Foto: Chromatique

Sursa: Pagina de Facebook a Teatrului Municipal ”Bacovia”

INSULTAȚI. BELARUS(IA)
de Andrei Kureichik
Traducere de Raluca Rădulescu
Versurile în limba română: Iulia Grigoriu

Un spectacol – lectură de Ștefan Alexiu

Distribuție:
Bătrânul – Viorel Baltag
Mortu – Bogdan Buzdugan
Tânărul – Victor Chiriloi
Prădătorul – Eduard Burghelea
Novicea – Florina Găzdaru
Moralista – Corina Goranda
Pozitiva – Minodora Broscoi

Imagine video: Marius Curucli
Montaj imagine & fotografii: Chromatique
Afiș: Levente Benedek

Comments are closed.