Press "Enter" to skip to content

INTERVIU / Artistul Mihai Chiuaru, despre expoziția personală ”Arhetip”: ”E vorba de o cercetare de câteva zeci de ani”

Joi, 7 aprilie, artistul vizual Mihai Chiuaru, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Bacău, a deschis, la Galeriile ”Alfa”, ale Complexului Muzeal ”Iulian Antonescu”, expoziția personală de pictură, instalație și obiect ”Arhetip”. I-am adresat câteva întrebări ”la cald”, imediat după vernisaj. Vă invit să citiți interviul și să vizitați expoziția.

Maria Alexandra Vaman, elevă, în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială ”Dr.Alexandru Șafran”, membră a Cercului de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Alexandra Vaman: De unde v-a venit inspirația pentru această expoziție?

Mihai Chiuaru: Dar nu este vorba despre inspirație, e vorba de o cercetare mai veche, de câteva zeci de ani. E legată de sacru, structura bisericească, de motivele creștine vechi, chiar și de artă populară. Cam aceasta este toată scriitura care apare în pictura mea.

Alexandra Vaman: În câteva cuvinte, cum ați defini această expoziție?

Mihai Chiuaru: Este greu de spus. E o expoziție de lumină, de semne, de simboluri. E legată de ideea mea de arhetip, care nu înseamnă altceva decât modernul la care mă raportez. Cam asta este în mare.


Alexandra Vaman: Ce semnificație au merele din picturile dumneavoastră?

Mihai Chiuaru: De fapt, nu sunt mere. E o imagine arhetipală a mărului, care face trimitere la geneza biblică, este păcatul biblic, cu alte cuvinte. Se știe foarte bine.

Alexandra Vaman: Cum v-ați ales culorile pentru lucrările din această expoziție?

Mihai Chiuaru: Aici e o altă problemă. Culorile le-am ales în funcție de starea fiecărei zile. Cam asta e.

Foto credits: Anisia Mardale, clasa a VII-a, elevă la Școala Gimnazială ”Al.I. Cuza” li la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Comments are closed.