Press "Enter" to skip to content

INTERVIU / Prof. înv. Mirela Spiță: ”Visul pe care îl am este ca PROVOCARTE să devină festival național”

O nouă ediție PROVOCARTE a reunit în această toamnă, în Bacău, iubitori de lectură din regiunea Moldovei. Prof.înv Mirela Spiță, inițiatoarea Festivalului de lectură PROVOCARTE, ne dezvăluie detalii despre ediția de anul acesta, dar și obiective pentru edițiile viitoare.

Mara – Ioana Lazăr: Cum ați descrie proiectul „Provocarte” unei persoane care aude pentru prima dată despre el?

Prof. înv. Mirela Spiță: Provocarte este un context provocator de învățare, o modalitate reală de trecere de la învățarea de bază la învățarea profundă. E o comunitate a cititorilor, o grădină în care cresc minți de copii, în care o carte citită sau o „carte vie” poate fi aracul de care un copil se poate agăța, așa încât să se înalțe înspre ziua de mâine. O definiție fără figuri de stil: PROVOCARTE este un context educațional nonformal care stimulează la elevi NEVOIA de a citi.

Mara – Ioana Lazăr: Care sunt cele mai importante aspecte în realizarea unui astfel de eveniment?

Prof. înv. Mirela Spiță: Evenimentul organizat anual în preajma Zilei Educației (5 octombrie) este vârful unui iceberg. Sub oglinda apei se află determinarea părinților de achiziționare a cărților pe care elevii le vor citi sub îndrumarea unui profesor; proiectarea și derularea BPL -uri pentru fiecare dintre cărțile citite, discuții profunde cu elevii, apoi întocmirea fișelor de lectură. Pe parte de organizare administrativă, este o muncă uriașă: ore întregi de discuție cu cărții vii, dornice să împărtășească elevilor aspecte din propria devenire; cereri de aprobare a proiectului, de aprobare a derulării activității în are liber, parteneriate cu stakeholderi, cereri de sponsorizare a acțiunilor proiectului, aprobare amplasare scenă, sonorizare, întinderea sforilor, identificarea unei echipe de voluntari, instruirea voluntarilor și trimiterea mesajelor, a invitațiilor către echipa lărgită, întâlniri în nucleul proiectului pentru stabilirea diagramei Gantt, editare de materiale vizuale, producerea lor, pregătirea unor surprize pentru elevi. După derularea evenimentului principal, firească este etapa de debriefing, în care reflectăm asupra modalităților de îmbunătățire a următoarelor acțiuni. Și diseminare a rezultatelor proiectului! Și, poate că cel mai important aspect, lărgirea comunității PROVOCARTE, cu noi elevi și profesori care cred în scopul proiectului.

Mara – Ioana Lazăr: Ce v-a plăcut cel mai mult la ediția de anul acesta a festivalului „Provocarte”?

Prof. înv. Mirela Spiță: Dacă ar fi să am umor negru, aș spune că provocarea vremii. (râde) Am amânat proiectul din cauza stării vremii. Ziua nou aleasă nu a fost prietenoasă, nu doar din cauza frigului, a vântului, a umezelii, ci și din cauza a două evenimente derulate în aceeași zi, care au contribuit la diminuarea numărului de participanți.

Așadar, în Parcul Catedralei ne-am întâlnit 55 profesori PASIONAȚI de lectură, alături de 767 elevi din 29 școli, 18 dintre ele din mediul rural! Fantastic!! Datorită dotării spațiilor de clasă cu minibiblioteci și cărți, elevii din mediul rural s-au alăturat în număr mare ideii PROVOCARTE. A mai fost frumos că trei colege din zona Focșani au ajuns cu elevii în Bacău. Au mai fost colegi din țară care și-au dorit să se alăture celor din Bacău, dar i-am convins că este eficient să rămână îl localitățile lor și să deruleze acolo PROVOCARTE, așa încât acțiunea să aibă impact în comunitățile locale. Și, cel mai frumos, a fost că elevii s-au întâlnit cu autoarea Mihaela Coșescu și cu una dintre cărțile dumneaei. Actrița Alina Neagu, într-o lectură impecabilă, a citit celor peste 1100 persoane, copii și adulți, „Unde vrei să mergem”.

Inspirați de textul audiat, artiști plastici, muzicieni, un artist stradal, o mini trupă de teatru, o prozatoare și chiar o doamnă avocat s-au lăsat inspirați de culoare, de formă, de acțiune, de cuvânt, de sunet și, în spatele actriței, au dat viață unor noi creații. Actorul Matei Bogdan ne-a  ajutat să aflăm asta, intervievându-i. Elevii au văzut astfel noi opere de artă și asta i-a determinat să creeze, la rândul lor. Inspirați de textul autoarei, de explicațiile venite chiar din gândurile ei, au creat sute de noi lucrări, împlinind componenta post-text, urmare firească unei lecturi.

”PROVOCARTE: un loc în care cei pasionați de lectură își găsesc tribul”

Mara – Ioana Lazăr: Care sunt urmările ediției actuale?

Prof. înv. Mirela Spiță: Cei mai activi cititori au șansa să vizioneze un spectacol de teatru, oferit cadou de actorii Teatrului Municipal „Bacovia” Bacău, apoi să intre în culisele teatrului. 220 elevii din 10 clase sunt premiați pentru recordul de lungime a scrisorilor – fluviu expuse. Cred că faptul că sunt „văzuți”, apreciați pentru pasiunea lor, le validează alegerea și asta va contribui la întărirea lor. Și cred că asta poate fi o nouă definiție pentru PROVOCARTE: un loc în care elevii sunt văzuți, un loc în care cei pasionați de lectură își găsesc „tribul”.

Mara – Ioana Lazăr: Ce urmează pentru „Provocarte”? Cum plănuiți să dezvoltați proiectul în viitor?

Prof. înv. Mirela Spiță: Următorii pași? Sunt câțiva! Donăm cărțile oferite de colegi și de elevi către clase din mediul rural, aflate în zone defavorizate, așa încât elevii să poată avea acces liber la carte.  Cu ajutorul sponsorilor (Agricola, neam de gospodari, Banca Transilvania, Școala Româno-Americană, Iniko, Asociația „Mie îmi pasă”), aproximativ 10 clase vor avea în acest an școlar o minibibliotecă echipată, fiecare, cu câte 50 de cărți. Un alt pas este derularea unui curs de formare a profesorilor implicați în comunitatea Provocarte.

Autoarea Mihaela Coșescu ne dăruiește lunar din timpul ei și din priceperea ei pentru ca măiestria noastră de la catedră să se rotunjească și să derulăm activități eficiente de dezvoltare a competențelor de literație la elevii noștri. Și pașii continuă: fiecare profesor va citi alături de elevi câte o carte în fiecare lună, vor derula învățare bazată pe proiect, construit pe conținutul cărților citite, iar elevii vor întocmi lunar câte o fișă de lectură. 10 luni de școală înmulțite cu aproximativ 25 elevi si aproximativ 60 de profesori înseamnă peste 700 metri de fișe de lectură expuse de cei care cred în PROVOCARTE. Referitor la dezvoltarea proiectului, visul pe care îl am și pe care îl rostesc ferm este ca PROVOCARTE să devină festival național. Prin diseminările facilitate de workshopurile online la care sunt invitată, ideea PROVOCARTE a ajuns la peste 5000 profesori din întreaga țară. Ianca, Focșani, Galați, Constanța, Vaslui sunt localități în care colegii deja au inițiat acțiuni. Cum ar fi ca într-o zi de MÂINE întreaga Românie să citească și asta să se vadă în comportamentul nostru de zi cu zi? Platon și Aristotel își pot vedea visul împlinit: o cetate în care viața se desfășoară în armonie!

Mara – Ioana Lazăr: Cum considerați că schimbă un astfel de eveniment percepția copiilor asupra lecturii?

Prof. înv. Mirela Spiță: Prin observație directă, sunt martor la o schimbare reală a elevilor mei. Zi de zi, în clasa pregătitoare, le-am citit. Am reușit astfel să învățăm despre calități umane și despre cum practicăm zilnic virtuți în viața cotidiană din 40 de cărți. Elevii mei au citit singuri încă alte 10 cărți, în timpul vacanței de vară. Pentru toate cele 50 de cărți, au întocmit câte o fișă de lectură. Am crezut că ritmul lecturii va fi oarecum diminuat acum, în clasa I. Credeți că reușim? (râde în semn de împlinire) Când intru în sala de clasă, elevii ajunși înaintea mea fie citesc, fie scriu la tabla, fie stau de vorbă despre cărțile citite. E o atmosferă oarecum academica pentru elevii mei de șapte ani. Pe masa mea, Victor a așezat două cărți științifice. Ioana a adus o carte despre simțurile animalelor, iar Cristina o carte despre pisoiul Alexandru cel Mare. Copiii știu deja ca la ora 8 să se așeze în mijlocul clasei, direct pe podea, să asculte conținutul citit de unul dintre colegi și să observe atent ilustrațiile. Apoi se ridică și întocmesc SINGURI fișa de lectură. Zâmbesc în semn de satisfacție. Perseverența mea a contribuit la punerea în practică a determinării lor de a își găsi plăcerea în lectură.

”Mintea învață să facă legături între cunoștințele dobândite”

Mara – Ioana Lazăr: De ce ați ales să includeți conceptul de „cărți vii” în cadrul festivalului?

Prof. înv. Mirela Spiță: Răspunsul este scurt: puterea exemplului.

Mara – Ioana Lazăr: Fiind și dumneavoastră o „carte vie”, care este povestea pe care credeți că este cel mai important să o împărtășiți, în legătură cu lectura?

Prof. înv. Mirela Spiță: Multă vreme n-am înțeles de ce oamenii mari spuneau că întregul este mai mare decât suma părților sale. Aha-ul a venit abia atunci când am început să citesc consecvent, și asta s-a întâmplat la o vârstă… târzie (am descoperit plăcerea de a citi abia în clasa a VI-a…). Cunoașterea crește exponențial, în legătură directă cu numărul volumelor citite. Faptul că apar conexiuni între mesajele dintre cărți, suma cărților citite este mult mai mult decât cărțile citite. Așadar. dacă citesc șapte cărți, suma cărților citite este cel puțin 21, pentru că mintea învață să facă legături între cunoștințele dobândite. Aș vrea ca acest adevăr să fie descoperit de elevi la o vârstă cât mai mică și asta este posibil DOAR cu ajutorul celui care stă în fața fiecărui copil: profesorul pe care cel mic îl admiră.

Mara – Ioana Lazăr: Cum credeți că pot fi implementate principiile proiectului „Provocarte” in viața cotidiană a tinerilor?

Prof. înv. Mirela Spiță: Răspunsul e în rândurile de mai sus: întâlnirea cu o carte bună, potrivită vârstei (sunt atât de multe cărți bune care așteaptă să fie citite!) și modelul adulților pe care tinerii îi admiră. Când sămânța a încolțit în minte, are șanse să prindă rădăcini.

Mara – Ioana Lazăr: În ce mod v-a schimbat acest proiect percepția asupra lecturii, asupra tinerilor, colegilor și asupra propriei persoane?

Prof. înv. Mirela Spiță: Schimbată? Nu. Doar validată. Sunt preocupată de aspectul lecturii de cel puțin 30 de ani; mărturie sunt multe articolele științifice pe care le-am publicat pe această temă. PROVOCARTE este continuarea firească a unui demers didactic consecvent. Eu am devenit ceea se sunt DOAR datorită lecturilor individuale. Și așa sunt și colegii mei din echipa de organizare: Tiberiu Plăcintă, proful de istorie cu 10 la titularizare; Geanina Spiriduș, învățătoarea care își face steluțele să strălucească prin lectură; Mihaela Dinu, învățătoarea cu care împărtășesc lecturile personale și cu care fac schimb de cărți; Tatiana Dîlcu, profa cu doctorat luat pentru că îi pasă să devină  mai bună pentru elevii ei; Alina Camil, profa care  aduce în fața elevilor cărțile citite de ea, Matei Bogdan, actorul alături de care derulăm ateliere de literație, Adriana Nica, directoarea care citește zilnic preșcolarilor, Mirela Maxim și Cristina Ivu, parte din comunitate de la a doua ediție a festivalului de lectură, dovadă clară a consecvenței practicării lecturii alături de elevi.

Noi avem convingerea că atitudinea face diferența. Și acțiunile proiectului validează opinia noastră!

Mara – Ioana Lazăr (clasa a X-a), elevă la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău a fost partener media al evenimentului.

Comments are closed.