Un interviu onest, cu argumente pro și contra, despre școala online, așa cum este văzută de către Diana-Gabriela Neguriță, o elevă de clasa a XII-a, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, pentru care performanța școlară este o prioritate. Interviul este realizat de Roxana-Ioana Neguriță (clasa a IX-a), elevă la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.
„Învățăm să folosim tehnologia
și ca mijloc de informare, nu doar de divertisment“
Roxana-Ioana Neguriță (clasa a IX-a): Ce schimbări ai observat în modul de predare al profesorilor de când faci orele online?
Diana-Gabriela Neguriță (clasa a XII-a): Mi se pare puțin amuzant cum acei profesori care considerau ca tehnologia nu are loc în școală încearcă să ne convingă cât de frumoasă e materia lor predată astfel.
Sunt profesori care nu și-au schimbat modul de predare, acei profesori care se interesau de elev și îl lăsau să citească o poezie sau un eseu de pe telefon. Și sunt profesori care se „chinuie” cu tehnologia, dar întreabă și sunt implicați, își fac materia în continuare plăcută.
– Care sunt avantajele acestei metode de învățare?
– Avantaje… Primul care îmi vine în minte este tehnologizarea mai rapidă. Învățăm să folosim tehnologia și ca mijloc de informare, nu doar de divertisment.
„Prima săptămână, cea de acomodare, mi-a provocat dureri de cap, amețeli“
– Care sunt dezavantajele acestei metode de învățare?
– Dezavantajul principal este timpul petrecut în fața ecranului. Prima săptămână, cea de acomodare, mi-a provocat dureri de cap, amețeli, momente în care pur și simplu nu vedeam. E adevărat, cu timpul ne obișnuim, dar e un proces puțin dureros. Apoi e inegalitatea, care este un dezavantaj, dar și o realitate crudă. Sunt elevi cărora li se privează accesul la învățământ, nu au acces la internet sau la calculator. Dacă au, sunt familii cu cel puțin 2 copii și un singur calculator, fiind nevoiți să facă cu schimbul pe zile.
– Îți dorești să înveți în acest mod și după pandemie? (De ce?)
– Nu aș continua, prefer interacțiunea umană.
– Ce ai schimba la orele online?
– Din păcate, nu pot schimba nimic. Orele se desfășoară în conformitate cu orarul. Dacă aș putea, aș prefera ca noi, elevii de clasa a 12-a, să facem mai puține ore ce nu prezintă o necesitate pentru examenul de bacalaureat, să avem mai mult de 20 de minute cu profesorii ce ne pot ajuta să luăm note mari.
„Prefer școala așa cum era înainte de pandemie,
dar adaptată, totuși, acestui secol“
– Îți place să faci orele online? (De ce?)
– La început îmi plăcea, nu mai era naveta, orele de la 7:30. Acum, îmi lipsește interacțiunea, îmbrățișările profesorilor, sentimentul că sunt lângă tine fizic și își dau toată silința să te ajute.
– Ce consideri că ar trebui făcut ca orele online să devină mai eficiente?
– Fiind final de semestru și de an școlar, consider că sunt destul de eficiente.
– Ce propuneri de activități ai pentru orele online?
– Mi-ar plăcea mai multă interacțiune, să ne vedem la toate orele, nu doar la o parte, în convorbirile video. Ar fi mai plăcut.
– Preferi școala tradițională sau cea online?
– Din acest punct de vedere, sunt mai tradiționalistă, prefer școala așa cum era înainte de pandemie, dar adaptată, totuși, acestui secol.
– Cum ai descrie școala online? (într-o frază)
– Școala online este obositoare, dar și o modalitate bună de a rămâne la curent cu profesori și colegi.
Comments are closed.