Press "Enter" to skip to content

INTERVIU / ȘCOALA ONLINE, pro și contra / CE CRED ELEVII: ”Școala online reprezintă o variantă dificilă de realizare a procesului educațional”

Iustina Petrescu, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, ne vorbește în interviul care urmează despre experiența școlii online, despre avantajele, dar și despre dificultățile acestei metode de predare. Aflați de asemenea, din declarațiile sale cum privește un elev de clasa a XII-a apropierea examenului de Bacalaureat, în perioada pandemiei. 

Cursurile sunt mai solicitante și împiedică comunicarea reală

Ioana Bitire: Cum ți se pare școala online în comparație cu cea tradițională?

Iustina Petrescu: Școala online reprezintă, din punctul meu de vedere, o variantă dificilă de realizare a procesului educațional, în anumite cazuri fiind ineficientă în comparație cu școala tradițională.

Ai dori ca, pe viitor, cursurile să se desfășoare tot online? De ce?

– Nu aș dori ca pe viitor cursurile să continue să se desfășoare în mediul online, din moment ce acestea sunt mai solicitante și împiedică comunicarea reală, care este fundamentală pentru stabilirea unei relații adecvate profesor-elev.

– Care crezi că sunt avantajele învățării online? Dar dezavantajele?

Cel mai important avantaj al învățării online îl constituite faptul că atât elevii, cât și profesorii au posibilitatea să participe la cursuri din confortul propriei locuințe, la care se adaugă găsirea și transmiterea mai eficientă de materiale și informații. Elevul poate să îi adreseze întrebări profesorului și în afara orelor, ceea ce contribuie la îmbunătățirea calității temelor predate.

Pe de altă parte, în ceea ce privește dezavantajele acestui tip de învățare, ele sunt numeroase și includ imposibilitatea de a stabili o legătură reală cu profesorul și cu ceilalți elevi, capacitatea scăzută de concentrare asupra cursurilor într-un mediu confortabil, încurajarea absentării prin lipsa de consecințe, posibilitatea elevilor de a nu le răspunde profesorilor sau cerințelor acestora prin netrimiterea temelor la termen, precum și imposibilitatea de a se realiza o evaluare corectă a cunoștințelor elevilor prin inexistența unei metode de testare online, care să împiedice folosirea internetului pentru aflarea răspunsurilor corecte.

”Locuința personală reprezintă un spațiu al relaxării”

– Consideri că școala online este o metodă eficientă? Ai observat un progres în procesul tău de învățare de când școala s-a mutat în mediul online?

În opinia mea, școala online nu reprezintă o metodă eficientă, deoarece am observat un progres minim în propriul proces de învățare. Locuința personală reprezintă un spațiu al relaxării, care, împreună cu dezavantajele specifice mediului online, diminuează atât motivația, cât și voința de a învăța, în lipsa unui program bine stabilit.

– Ce ți se pare dificil la școala online, ce probleme ai întâmpinat?

– În ceea ce privește dificultățile întâmpinate în timpul școlii online, acestea sunt legate mai ales de incapacitatea de a-mi menține atenția pe toată durata cursurilor, de a răspunde prompt și la termen cerințelor profesorilor, precum și de a studia materiale primite în mediul online, acestea trebuind transcrise pentru a le putea învăța în mod corect și eficient.

– Pentru tine, după toată această perioadă, urmează un examen, fiind elevă în clasa a XII-a. Ce simți în legătură cu acest lucru, care sunt gândurile tale?

– În legătură cu examenul de Bacalaureat pe care urmează să îl susțin, consider că, deși se va ține în condiții diferite față de anii precedenți, atât elevii, cât și profesorii, se vor adapta. În privința nivelului de pregătire, am certitudinea că, dacă învăț în mod corespunzător, voi reuși să obțin rezultatul dorit, în condițiile în care profesorii m-au susținut prin materiale și sfaturi în acest sens, chiar și pe perioada desfășurării școlii online.

– Cum crezi că ar putea fi îmbunătățită școala online? Ce metode crezi că ar fi eficiente pentru a face acest mod de predare mai plăcut pentru elevi?

– În opinia mea, școala online ar putea fi îmbunătățită prin organizarea mai multor lecții interactive, care să implice, pe cât posibil, toți elevii în procesul de predare și aprofundare.

Interviu realizat de Ioana Bitire, clasa a XII-a, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.

Comments are closed.