Un interviu despre realitatea școlii online, așa cum este văzută de un părinte. Reporter: ALEXANDRA ȘUȘTAC (clasa a II-a), elevă la Școala nr. 10 Bacău și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău. Vom nota numele invitatului cu inițiale, pentru a respecta dorința sa de confidențialitate.
Alexandra Șuștac: – Care este părerea ta despre școala online?
Ș.P. – Suntem în izolare de două luni, timp în care copiii nu au mai mers la activitățile școlare și extrașcolare. Poate că la început s-au bucurat, deși primeau sarcini de rezolvat din materia predată, dar, pe masură ce trecea timpul, a început să le lipsească interacțiunea cu colegii și profesorii lor, mediul școlar, precum și celelalte activități la care participau. În acest context, școala online devine o alternativă care să asigure comunicarea între elevi și profesori, însă cu ajutorul părinților, ei fiind intermediarii între cele două părți, alături de mijloacele online.
– Care sunt avantajele școlii online?
– E o formă de comunicare la distanță între școală și elevi, asigură activitate școlară ambelor părți și se accelerează ritmul de asimilare a competențelor digitale.
– Care crezi că sunt dezavantajele școlii online?
– Timpul îndelungat petrecut în fața ecranului și, implicit, de expunere la radiații electromagnetice, având în vedere faptul că și unele activități extrașcolare se desfășoară online. Și mediul fizic de lucru: cel de la școală favorizează învățarea prin organizarea timpului, materialele didactice utilizate, disciplină, competitivitate, pe când mediul de acasă nu are aceste caracteristici.
– Care crezi că sunt dificultățile școlii online?
– În primul rând, asigurarea mediului online, pornind de la semnalul de internet, nivelul de performanță al device-ului folosit, al programelor soft, al programelor antivirus, achiziționarea licențelor pentru utilizare lor, securitatea cibernetică a platformelor de comunicare etc.
Apoi, nivelul de competențe digitale pe care îl dețin copiii, părinții și profesorii, deoarece într-un timp relativ scurt trebuie să reușim să utilizăm diferite programe și aplicații informatice.
Și, de asemenea, un efort suplimentar din partea părinților care sunt nevoiți să:
– îi ajute pe elevi să aibă acces la mediul online,
– să îi învețe pe copii modul de accesare și utilizare a diferitelor programe și aplicații informatice astfel încât să poată interacționa cu cadrele didactice,
– să le explice materialele transmise de către cadrele didactice atunci când nu înțeleg conținutul lor,
– să le asigure materialele necesare la proiectele de realizat
– să transmită cadrelor didactice la termenul stabilit temele lucrate de elevi, respectiv rezultatele activității lor individuale.
”Această competiție între profesori îi poate forța să fie mai creativi,
și mai adaptați nevoilor de învățare ale elevilor”
– Care crezi că sunt oportunitățile școlii online?
– Cursurile se pot transmite din locații diferite, atât timp cât există conexiune la internet, la fel și elevii pot accesa din ce locație doresc.
Dacă, până acum, la un curs putea participa un număr limitat de elevi, în mediul online acel curs poate fi urmat de un număr mai mare de elevi.
Se poate accesa un curs înregistrat atunci când are disponibilitate elevul.
La aceeași disciplină, un elev poate urmări cursurile mai multor profesori, apoi poate face comparație și stabili care i se potrivește stilului său de învățare. Astfel se pot remarca profesori mai puțin cunoscuți, iar această competiție între profesori îi poate forța să fie mai creativi și mai adaptați nevoilor de învățare ale elevilor.
”Trăim o perioadă cu multe necunoscute,
iar pentru noi școala online este una dintre ele”
– Care sunt sugestiile tale?
– Copiii nu mai au ritmul de la școală, au trecut două luni de stat acasă, nu mai sunt la fel de atenți la cerințe, încă nu știu să-și organizeze timpul, activitățile, timpul alocat fiecăreia, în ce moment al zilei e mai ușor de realizat, astfel încât să rămână și timp liber, nestructurat, iar asta îi obosește și îi descurajează. Orice sfat în acest sens îi poate ajuta.
De asemenea îi ajută materialele făcute pe înțelesul lor, cu multă creativitate, culoare și mai puține definiții sau termeni tehnici, astfel încât să nu aibă nevoie de “translator” și să le parcurgă cu plăcere.
Trăim o perioadă cu multe necunoscute, iar pentru noi școala online este una dintre ele. E nevoie ca noi toți, elevi, părinți și cadre didactice, să avem o bună comunicare și să manifestăm multă bunăvoință, răbdare și înțelegere pentru a reuși să progresăm.
Comments are closed.