Press "Enter" to skip to content

INTERVIU / ȘCOALA ONLINE, pro și contra / CE CRED PROFESORII: ”Sper din tot sufletul ca în toamnă să ne reîntoarcem în sălile de clasă”

Ce cred profesorii despre școala online? Vă invităm să aflați unul dintre răspunsurile posibile la această întrebare citind interviul pe care ANISIA MARIA MARDALE (clasa a V-a) l-a realizat cu prof. OANA CHICIU, de la Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Bacău. ANISIA este elevă la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.

”Aș dezactiva opțiunea prin care elevii își pot închide camerele

Anisia Maria Mardale: Ce preferați, Școala online sau Scoala tradițională? Vă rog să argumentați.

Prof. Oana Chiciu: Timp de 20 de ani am predat în modul pe care toată lumea îl cunoaște. Oricât de provocatoare a fost școala online, ea nu mă poate convinge că aș putea să fac asta zilnic, cu bucurie.

Vă este greu sau ușor să predați online? De ce?

– Școala “Al. I. Cuza” Bacău a fost una dintre primele școli care a creat conturi tuturor elevilor pe platforma Google Classroom. Începutul școlii online, trebuie să recunosc, a fost foarte greu: zile multe în care am învățat cum să accesez și să lucrez pe platformă, nopți pline de tutoriale pentru aplicații, multe, foarte multe ore în telefon cu colegii mei. În timp, lucrurile au devenit mult mai simple, dar zilnic încă învăț câteva detalii noi.

– Dacă ați putea schimba ceva la acest proces, ați face-o?

– Eu personal aș dezactiva opțiunea prin care elevii își pot închide camerele. A fost o luptă zilnică să îi conving pe unii dintre ei că nu este normal, corect și politicos să se ascundă în spatele unui ecran, iar eu ca profesor să vorbesc și să mă comport firesc în fața unui ecran negru. Din punctul meu de vedere, acesta a fost lucrul cel mai complicat.

Sper ca noi toți să prețuim mai mult ceea ce este cu adevărat important

– Credeți că, peste ani, la ora de istorie, se va învăța despre asta? Vă rog să argumentați.

– Sunt convinsă că. peste ani, copiii noștri își vor aminti de aceste luni atipice, când lumea s-a oprit din mișcare și toate lucrurile au căpătat o altă dimensiune. Sper ca noi toți să prețuim mai mult ceea ce este cu adevărat important și ritmul vieții noastre să nu redevină unul extrem de alert, așa cum era înainte de martie 2020.

– Ce părere aveți despre măsurile luate de autorități cu privire la elevi și școli?

– Măsurile luate de autorități au fost corecte pentru că nimeni nu știa, la momentul respectiv și la nivel mondial, ce consecințe are infectarea cu acest virus, cât de repede se transmite și cum evoluează boala. Toată lumea își dorea să protejeze copiii și cred că din acest motiv școlile au rămas închise.

V-ar plăcea să continuăm online și în toamnă? Aveți argumente pro sau contra? Care sunt acestea?

– Sper din tot sufletul ca în toamnă să ne reîntoarcem în sălile de clasă iar platforma să fie folosită în continuare doar pentru anumite teme, încărcarea unor lucrări/proiecte/portofolii.

”Cel mai mult îmi lipsește interacțiunea cu elevii”

– Ce vă deranjează la acest proces?

Cel mai mult îmi lipsește interacțiunea cu elevii, discuțiile cu ei, zâmbetul, glumele și ironiile lor, zumzetul școlii din pauze. Îmi este dor să fac o schemă colorată pe tablă! ÎMI ESTE FOARTE DOR DE ȘCOALA MEA, DE ELEVI ȘI DE COLEGII MEI!!

– Aveti propuneri pentru eficientizarea procesului? Care sunt acestea?

– Școala online ne-a învățat multe lucruri noi pe care poate nu am fi reușit să le asimilăm altfel, însă cred că ne-a luat prin surprindere pe toți. Oricât de deschiși am fi la nou și oricât de moderni am fi în stilul de predare, cred că avem nevoie să combinăm, cu echilibru, ceea ce se întâmplă acum în online, cu ceea ce era înainte în sala de clasă.

”Cel mai greu cred că le-a fost copiilor”

– Credeți că elevilor le este ușor? De ce?

– Toată lumea a fost surprinsă de noutățile la care a trebuit să ne adaptăm. Însă cel mai greu cred că le-a fost copiilor. Toată lumea lor a suferit schimbări majore: programul zilnic, lecțiile de la școală, cerințele din online, lipsa activităților sportive. Dar au reușit, într-un timp scurt, să învețe cu ușurință să se înscrie pe platformă, să o folosească, să încarce zilnic teme și chiar să-și ajute profesorii în timpul orelor live cu mici sfaturi tehnice!

– Aveți mai mult timp liber în perioada asta sau, dimpotrivă, sunteți mai ocupată?

În primele săptămâni de școală online cred că munceam, fără exagerare, câte 12-14 ore pe zi pregătind lecțiile, căutând materiale, corectând mii de teme. În timp, totul s-a echilibrat.

Comments are closed.