Prof. Angelica Rusu (FOTO 1), unul dintre cei mai apreciați profesori ai Școlii Gimnaziale ”Al.I.Cuza” Bacău, cu o lungă carieră didactică în predarea disciplinei Limba și Literatura română, ne vorbește în interviul care urmează despre școala online vs. școala tradițională.
Interviul a fost realizat de către Ștefana – Victoria Nica (FOTO 2), elevă, în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială”Al.I.Cuza” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.
”Toate orele trebuie să se desfășoare într-o sală de clasă,
într-un parteneriat profesor – elev”
Ștefana – Victoria Nica: În contextul în care ne aflăm, ce părere aveți despre orele online?
Prof. Angelica Rusu: În circumstanțele acestea, școala online este singura soluție de a putea parcurge materia de pe semestrul al II – lea și, mai ales, de a ajuta elevii de clasa a VIII – a sau a XII – a.
– Credeți că va putea exista în viitor o școală online în care copiii se vor putea întâlni doar în fața calculatorului? Cum vi s-ar părea o astfel de situație?
– Totul este posibil, dar de nedorit, din punctul meu de vedere.
– Având în vedere că dumneavoastră predați Limba și literatura română, cum vedeți acest obiect de studiu în viitor?
– În opinia mea, toate orele, nu numai cele de Limba și literatura română, trebuie să se desfășoare într-o sală de clasă, într-un parteneriat profesor – elev.
– Ne puteți spune când ați hotărât să predați această materie și din ce motiv?
– Mi-am dorit să devin profesoară încă din anii de gimnaziu, grație profesorului meu de Limba română, domnul Mihăilă Vasile, care era ”tobă de carte”, foarte exigent, corect și care chiar avea vocație de dascăl. Admirația mea pentru el m-a determinat să aleg această cale. Ce poate fi mai frumos decît să lucrezi cu copii?!
”Cred că acest tip de predare – evaluare a fost un fiasco”
– Cum credeți că va arăta lumea peste câțiva ani, având în vedere că tehnologia a evoluat foarte mult?
– Da, tehnologia a evoluat foarte mult, în detrimetrul dezvoltării spirituale a copilului, și nu numai.
– Credeți că orele online îi vor aduce pe copii schimbați, din toamnă?
– Cu siguranță! Mulți se vor bucura că ne-am întors la normalitate și vor conștientiza multitudinea de impendimente întâmpinate în școala online.
– Credeți că această perioadă v-a schimbat și pe dumneavoastră în vreun fel anume? În ce fel?
– Da, mi-a adus numai insatisfacții! Orele erau prea scurte pentru a putea epuiza subiectul lecției, îmi lipseau copiii, reacțiile lor în fața noilor noțiuni… În fine, cred că acest tip de predare – evaluare a fost un fiasco, sper ca la toamnă să ne reluăm viața, să putem recupera tot ce-am pierdut în triunghiul acesta unic profesor – elev – părinte…
– Cu siguranță aveți mulți elevi care termină clasa a VIII – a. Cu ce amintiri vor rămâne aceștia după acest an școlar?
– Am predat la o singură clasă de a opta. În ceea ce mă privește, eu m-am străduit să fiu apropiată de ei, să-i înțeleg, să-i ajut să-și depășească limitele… Sper să aprecieze, să-și amintească cu drag de mine…
– Copiii care au făcut ore online sunt mai avantajați decât cei care nu au avut această posibilitate?
– Toți copiii de la școala noastră au posibilități materiale, nu s-a pus problema să nu aibă acces la orele online. Chiar și la țară, se pare că profesorii au găsit soluții să nu priveze elevii fără acces la internet, din varii motive.
”Școala tradițională nu se compară cu școala online”
– Credeți că a fost o idee bună că s-au închis școlile?
– Bineînțeles! S-au redus riscurile îmbolnăvirilor în masă, în detrimetrul pierderii unui semestru de școală serioasă! Dar, dacă vom fi sănătoși, vom recupera.
– Va fi un handicap pentru noi, elevii de clasa a VII – a, la examenul de anul viitor, faptul că am făcut școala online din cauza acestei pandemii?
– Cu siguranță, nu. Cel puțin voi, copiii din clasa voastră, cu implicarea, cu seriozitatea voastră, veți reuși să recuperați semestrul al II – lea la începutul anului școlar următor, vă promit eu asta!
– Credeți că această școală online e mai bună decât cea tradițională? De ce?
– Școala tradițională nu se compară cu școala online. Dar, când nu ai altă opțiune, te adaptezi și încerci să găsești metode să o perfecționezi…
– Credeți că școlile se vor redeschide din toamnă?
– Îmi doresc din tot sufletul! Nu putem, însă, ști, cu certitudine, ce ne rezerva viitorul.
– Credeți că ar putea exista ora de Limba română, în care cărțile să fie citite pe diferite site-uri?
– Da, dar ar fi o mare pierdere pentru elevi, în primul rând. Cartea în format fizic aduce mult mai multe beneficii.
– Pentru că ați avut multe generații de copii, a existat o clasă care v-a rămas în suflet? Din ce motiv?
– Mi-au rămas în suflet copii din toate clasele pe care le-am avut de-a lungul anilor. În general, îi țin minte pe cei foarte buni la carte, dar și pe cei mai năzdrăvani, care făceau prostioare, deci ”extremele”. De primii îmi amintesc cu mare bucurie, de ceilalți, zâmbind cu mai multă înțelegere, toleranță, specifice vârstei.
Comments are closed.