Un interviu video despre avantajele dar și despre dificultățile școlii online, realizat de MARIA-ALEXANDRA VAMAN, 11 ani, elevă în clasa a V-a A, la Școala „Dr. Alexandru Șafran”, membră a Cercului de Jurnalism, de la Palatul Copiilor din Bacău. Invitată: MĂDĂLINA – ȘTEFANIA PÎRVAN, mama sa, de profesie inginer chimist. Și o surpriză în încheierea interviului video, pentru cei care urmăresc până la final. 🙂
– Maria-Alexandra VAMAN: Ce părere aveți despre școala online?
– Mădălina – Ștefania Pîrvan: Eu întotdeauna am fost adepta școlii clasice, pentru că puteți lua contact unii cu alții. Școala online este, acum, doar o soluție de urgență. O să spun că nu sunt în totalitate de acord cu această idee de școală online, pentru că petreceți prea mult timp în fața calculatorului, a telefoanelor și a tabletelor sau a oricăror mijloace electronice pe care le-aveți la dispoziție pentru această școală.
– Care sunt dezavantajele sau dezavantajele, și care sunt amenințările școlii online?
– Avantajele sunt acelea că puteți să mențineți o legătură cu colegii voștri, cu profesorii voștri, puteți continua lecțiile la care ați rămas, astfel încât materia să nu rămână foarte mult în urmă, pentru anul următor, când cu siguranță veți avea foarte mult de recuperat, chiar dacă faceți această școală online. Dificultățile sunt legate de faptul că poate nu toți copiii au acces la această școală online, pentru că, totuși, trăim în România, unde sunt foarte multe familii care nu au nici măcar curent electric, darmite să aibă un telefon sau un dispozitiv prin care copiii să se conecteze la școala online și astfel ei sunt practic marginalizați de școală în perioada aceasta. Iar o amenințare este faptul că nu mai există acea egalitate în educație, prin faptul că unii aveți o șansă în plus, iar restul, care nu se pot conecta, rămân foarte mult în urmă, și sunt în minus cu o șansă față de cei care au privilegiul de a participa la aceste cursuri online.
– Cum putem progresa cu aceste cursuri online?
– Voi, ca elevi, puteți progresa fiind atenți la ceea ce vă predau domnii profesori, și să faceți voi niște căutări suplimentare, pentru lecțiile care vă sunt predate, pentru a le putea înțelege mult mai bine.
– Care sunt oportunitățile școlii de acasă?
– Oportunitățile școlii de acasă sunt faptul că nu mai trebuie să te trezești mai dimineață pentru a ajunge la școală, dacă plouă afară nu mai trebuie să mergi prin ploaie până la școală, dar, totodată, este și un mare dezavantaj, pe lângă faptul că sunteți blocați în casă, mai aveți și un blocaj emoțional, pentru că nu puteți să aveți tangență cu cei din jurul vostru.
”În primul rând, ar trebui să se stabilească o singură platformă”
-Ce credeți că trebuie schimbat la școala online până vom ajunge să mergem din nou la școală?
-În primul rând ar trebui să se stabilească o singură platformă, nu să intre fiecare profesor pe câte-o platformă, și voi să fiți zăpăciți de cap, pentru că voi oricum nu știați cum funcționează aceste platforme, poate că nici nu ați auzit, o parte dintre voi, de ele, până în momentul în care ați luat contact cu acestea, și ar trebui să se mențină un orar, astfel încât să nu se depășească trei, maxim patru ore pe zi online, undeva între orele 8.00 și 12.00, până-n ora 13.00 voi să fiți cu toate lecțiile acestea online terminate, nu să trebuiască să stați întreaga zi pe platformă, pentru că sunt unii profesori care postează după anumite intervale orare și atunci este destul de dificil pentru voi să vă adaptați și să puteți fi într-o permanentă conexiune cu profesorii.
– Ce preferați, școala tradițională sau cursurile online, de acasă?
– Întotdeauna am fost adepta școlii clasice, pentru că acolo poți să iei contact cu colegii, cu profesorul, dacă ai o lecție pe care nu o înțelegi, profesorul ți-o poate explica, puteți ieși cu toții pe rând la tablă, lucru care vă ajută pe voi să înțelegeți cu mult mai bine decât ați putea înțelege într-o sesiune video care oricum este scurtată față de ora pe care-o aveți la clasă, și mai apar diferite bruiaje, de conexiune, sau poate intră cineva în cameră, și este perturbată acea lecție și voi nu vă mai puteți concentra în totalitate la ceea ce vi se predă.
Urmărește și interviul VIDEO, să descoperi surpriza de la final. 🙂
Comments are closed.