În ajun de Ziua Învățătorului, sărbătorită pe 5 iunie, în semn de omagiu pentru întemeietorul învățământului modern românesc, dascălul Gheorghe Lazăr, născut la această dată, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău, a organizat, pe 3 iunie 2022, la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” din Bacău, prima ediție a Galei Premiilor de Excelență în Educație, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Societatea Cultural – Științifică ”Vasile Alecsandri” din Bacău, Asociația Învățătorilor din județul Bacău, Asociația ”Dascăi Emeriți” și Primăria Municipiului Bacău.
Evenimentul a fost structurat pe două secțiuni, prima fiind dedicată cadrelor didactice pensionare iar cea de-a doua, învățătorilor aflați în activitate în școli din județul Bacău.
Un eveniment prezidat de ”Învățătorul învățătorilor”
Participarea la gală, în calitate de candidat la premii, a fost condiționată de o înscriere în competiție, pe site-ul instituției organizatoare, iar câștigătorii au fost desemnați de un juriu format de conf.univ.dr. Ioan Dănilă (președinte), Camelia – prof. Elena Popa (Colegiul Economic ”Ion Ghica” Bacău), prof.dr. Alina Pistol (directoare la Școala Gimnazială ”George Enescu” din Moinești), prof. dr. Alin Sebastian Popa (șef serviciu la Centrul de Cultură ”George Apostu” Bacău) și Dan Paul Malin Popa (director Resurse Umane – Aerostar Bacău).
În cele aproape trei ore de eveniment, mare parte dintre cei nomnalizați la premii, dar și organizatori sau invitați, s-au raportat la președintele jurului, conf.univ.dr. Ioan Dănilă, ca la un model de profesionalism, care le-a inspirat alegerile profesionale și care i-a învățat și călăuzit în cariera de dascăli, astfel că a fost numit, pe bună dreptate, pe scena galei, ”Învățătorul învățătorilor”.
„Ar trebui, înainte de toate, înainte de a da rapotul ca președinte al juriului, și-a început discursul, pe scena evenimentului, conf.univ.dr. Ioan Dănilă, să lămuresc prezența Societății Cultural – Științifice ”Vasile Alecsandri” în acest context. Răspunsul se găsește în această carte (arată cartea audienței, nota noastră), tipărită în 1993, o carte dedicată lui Grigore Tabacaru, în care se spune că în 1991 a existat o inițiativă, întâmplător a celui care vă vorbește acum, ca la Bacău să existe o Gală a Premiilor pentru Performanță Didactică. Iată că, peste 30 de ani, doamna directoare Mariana Ifrim a încheiat acest parcurs. Sunt realmente marcat de cât de repede, cât de eficient și cât de bine ați organizat totul. Iar parteneriatul cu Inspectoratul Școlar a decurs minunat.
Aș vrea ca evenimentul de astăzi să fie și o pledoarie pentru ca în liceele pedagogice din România să se reintroducă limba română. De 20 și ceva de ani ies educatori, învățători fără o oră, o lecție de limba română în cei patru ani. E cutremurător. De aceea eu, cel puțin, am pus acest eveniment și sub semnul limbii române.
Trecând la rolul meu de președinte al juriului, a fost un lucru extrem de simplu, cei din juriu au făcut o matematică exactă, astfel că eu, ca președinte, n-am avut de făcut decât să adun niște punctaje și să rezulte un clasament.
Rugămintea mea este către cei ce vor veni – pentru că trebuie să vină din ce în ce mai mulți candidați. Și cred că ar trebui început de la doamnele educatoare, apoi învățători, profesorii de gimnaziu, apoi cei de liceu. Învățător este termenul generic, nu suntem facilitatori de învățare, toți ar trebui să fim învățători, nu facilitatori. Și învățător ar trebui să fie termenul generic pentru cel care învață. Eu mă recunosc ca învățător, nu profesor, nu universitar. Nu, sunt un învățător, un om care-i învață pe ceilalți”.
”Doresc ca această gală să devină o tradiție în județul nostru”
Prof. Mariana Ifrim, directoarea Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău a explicat că decizia de a acorda doar învățătorilor șansa de a se înscrie în această competiție pentru Premiile de Excelență în Educație are legătură cu sărbătoarea în ajunul căreia a avut loc evenimentul, Ziua Învățătorului, celebrată pe 5 iunie, dar că își propune ca în luna octombrie 2022 să organizeze o nouă ediție a Galei Premiilor de Excelență în Educație, care să fie deschisă tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar.
”Este gestul firesc pe care noi – Casa Corpului Didactic și Inspectoratul Școlar și, de asemenea, Societatea Cultural Științifică ”Vasile Alecsandri” – considerăm că îl putem face pentru ceea ce dumneavoastră ați făcut și faceți de-a lungul timpului. Și consider că noi, oamenii din educație, trebuie să ne scoatem valorile în față, să oferim modele de bune practici, să ne ajutăm unii pe alții, astfel încât să reușim noi să devenim cele mai bune versiuni ale noastre și, bineînțeeles, să reușim, prin munca noastră, să le oferim și copiilor pe care-i îndrumăm șansa de a-și croi drumul în viață și de a deveni și ei cele mai bune versiuni ale lor. Doresc ca această gală să devină o tradiție în județul nostru, doresc ca și celelalte cadre didactice să participe la o astfel de gală”, a declarat prof. Mariana Ifrim, în calitate de organizator.
Un învățător de 94 de ani,
premiat la Gala Premiilor de Excelență în Educație
Prima parte a galei a fost dedicată cadrelor didactice pensionare, care, după cum a spus jurnalista Mădălina Rotaru, în calitate de prezentatoare a evenimentului, ”au făcut din calitatea de dascăl o artă și care au rămas drept exemple de urmat”.
Această primă parte a fost și cea mai emoționantă dintre cele două secțiuni ale evenimentului și pentru că urcarea pe scenă a celor 17 premianți a fost precedată de un scurt laudatio, scris de foști elevi sau de părinții acestora, unii dintre ei chiar foști colegi ai învățătorilor omagiați.
S-au adunat astfel pe scenă (ca recomandare din partea noastră pentru gazde & organizatori: la următoarea ediție poate se scot de pe scenă mesele și scaunele de ședință, pentru ca premianții să aibă vizibilitatea pe care o merită!) dascăli din vocație, foști elevi, emoții, flori, diplome, nostalgii dar și bucuria recunoștinței.
Printre cei 17 premianți de la această secțiune dedicată învățătorilor pensiomari s-a numărat și înv. Gheorghe Crihan,, de la Școala Gimnazială ”Miron Costin” Bacău, încă activ în mediul literar și pedagogic, care a impresionat audiența cu vivacitatea sa și cu mesajul transmis colegilor pensionari.
”A fost o mare surpriză, nu știam despre ce este vorba aici, n-am putut dormi 24 de ore și vreau să vă spun că în momentul de față mi-au crescut aripi noi. Am luptat cât am putut unde am fost, ca inspector pe regiunea Bacău, la Comitetul de Cultură, ca director la diferite școli și în ultimii 14 ani la Școala ”Miron Costin”, am fost cinci ani de zile membru la Casa Corpului Didactic, voluntar, ca să pot să ajut și eu pe colegii mei. Mulțumesc inspectorului școlar general, doamna Ana Maria Egarmin, Casei Corpului Didactic, juriului care m-a apreciat!
Am o idee foarte mare pe care vreau să o pun în practică: să realizez un Centru de aplicații la Universitatea ”Vasile Alecsandri”, unde să se studieze metode de predare. (…) Și acum pregătesc două fetițe, în mod voluntar, la Coțofănești. Învățătorii pensionari, să nu lăsăm acești copii, să-i ajutăm”, a declarat înv. Gheorghe Crihan, pe scena Galei Premiilor de Excelență în Educație.
Au mai fost premiați la această secțiune înv. Elena Nicodim (Școala Gimnazială nr. 2 Dărmănești), înv. Aurica Leonte (Colegiu Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău), înv. Elena Rotaru (Școala Solonț, Școala Gimnazială ”Alecu Russo” Bacău, Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza”), înv. Elena Pop (Școala Gimnazială ”George Călinescu” Onești), înv. Margareta Vătămănescu (Colegiul Național ”Ferdinand I” Bacău), înv. Emilia Roșeț (Școala Gimnazială Răcăciuni), înv. Gheorghe Roșeț (Școala nr. 2 Răcăciuni), înv. Maria Mihaela Ojog (Școala Gimnazială ”Alexandru cel Bun” Bacău), înv. Ana Ardei (Școala Gimnazială nr. 2 Faraoani), înv. Neculai Ciobanu (Școala Gimnazială Berești Tazlău), înv. Ion Trofin (Școala Gimnazială Berești Tazlău), înv. Angelica Istrate (Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu” Onești), înv. Geta Constandiş (Şcoala Gimnazială „Ghiţă Mocanu” Oneşti), înv. Viorica Grosu (Școala Gimnazială nr. 10 Bacău), înv. Ana Hodoroabă (Școala Gimnazială nr. 10 Bacău) și înv. Maricica Bădărău (Școala Gimnazială nr. 10 Bacău).
”Prezența dumneavoastră și ceea ce ați reprezentat pentru copii, pentru școala băcăuană, ne obligă să fim mai buni și să vă urmăm exemplul”, s-a adresat prof. Mariana Ifrim, directoarea CCD Bacău, învățătorilor pensionari premiați.
Opt din cele nouă premii oferite,
câștigate de îmvățătoare care predau în mediul rural
Dacă prima secțiune a galei a fost dedicată cadrelor didactice pensionare, cea de-a doua s-a adresat învățătorilor în activitate, ”care prin munca lor onorează profesia de dascăl”.
Criteriul galei a fost performanța în educație, indiferent de vârstă și de mediul de lucru, dar statistica evenimentului arată că la această primă ediție cele mai multe premii au fost câștigate de către învățători care lucrează cu elevi din mediul rural. Doar un premiu, din cele nouă oferite, fiind câștigat de un învățător băcăuan din mediul urban.
Premiul pentru ”Performanță didactică”, câștigat de o învățătoare de la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău
Prima categorie a celei de-a doua secțiuni a fost ”Performanța didactică”, premiu oferit pentru ”abilitatea de a stimula copiii talentați, capabili de performanță, de a-i pregăti pentru a face față competițiilor și de a fructifica în permanență posibilitățile lor de dezvoltare complexă”.
Nominalizate la această categorie au fost Ecaterina Ciobănucă (Școala Gimnazială Chetriș, comuna Tamaș), Roxana Mihaela Matei (Colegiul ”N.V.Karpen” Bacău) și Andra Scutaru (Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău), care a și câștigat premiul.
Despre înv. Andra Scutaru, organizatorii au spus că ”încearcă să realizeze activități atractive, care pot îmbogăți experiența de viață a elevilor săi, reconfigurând limbajul, în funcție de capacitatea de înțelegere și de nevoile copiilor, de dorințele și de talentele lor”.
”Am venit să aplaud excelența. Ne plecăm frunțile față de dumneavoastră și să fiți ferm convinși că ați lăsat învățământul românesc pe mâini la fel de valoroase” – s-a adresat înv. Andra Scutaru învățătorilor pensionari premianți.
Premiul pentru ”Inițiativă didactică” a mers la Agăș
Premiul pentru cea de-a doua categorie – ”Inițiativă didactică” – a fost oferit pentru ”organizarea și/sau înființarea de cercuri de specialitate, cluburi, asociații etc. și îndrumarea activității extrașcolare a elevilor în cadrul acestora, sprijinind cu devotament și cu eficiență lansarea lor pe drumul succesului.”
Nominalizate la Premiul pentru ”Inițăativă didactică” au fost înv. Maria Diana Apreotesei (Școala Gimnazială ”Regina Maria” Mănăstirea Cașin), îmv. Ecaterina Roxana Rață (Școala Gimnazială Agăș) și înv. Lidia Sabău (Școala Gimnazială ”Mihai Drăgan” Bacău), iar câștigătoare a fost desemnată înv. Ecaterina Roxana Rață, de la Școala Gimnazială Agăș, care este, conform prezentării făcute de organizatori, ”preocupată permanent să deslușească înclinațiile pe care le au copiii, ajutându-i prin motivarea de a participa la activități ce-i caracterizează și îi ajută să-și croiască mai ușor drumul în viață”.
”Mulțumesc juriului care cred că a cunoscut și cunoaște activitatea pe care o desfășor în afară de munca la catedră, o activitate de 13 ani susținută voluntar cu peste 150 de copii pe care am reușit să-i duc atât în România, cât și în opt țări, de unde am venit cu Grand Prix-uri, cu premii muncite. Dar ceea ce este cel mai important este că elevii mei sunt copii cu posibilități materiale foarte reduse, sunt copii din toate categoriile sociale, copii care au plecat de la stână, cu palmele bătătorite și au ajuns să fie aplaudați pe cele mai mari scene ale lumii. Vă mulțumesc pentru apreciere!”, a declarat înv Ecaterina Roxana Rață, la primirea premiului, din partea președintelui Sindicatului Liber din Învățământ Bacău, George Purcaru.
”Echitate în educație”, la Mănăstirea Cașin
Premiul celei de-a treia categorii – ”Echitate în educație” – a fost oferit pentru ”capacitatea de a încuraja, prin activitatea didactică desfășurată, la îmbunătățirea rezultatelor școlare și extrașcolare ale copiilor care pot fi incluși într-o categorie de risc, aflați în situații familiale sau materiale nefavorabile, cu venituri sub salariul minim brut pe țară etc. care i-ar defavoriza în cursa pentru succes”.
Au fost nominalizate la această categorie înv. Maria Diana Apreotesei (Școala Gimnazială ”Regina Maria” Mănăstirea Cașin), Monica Fichioș (Școala Gimnazială nr. 1 Oituz) și Andra Scutaru: (Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău) iar câștigăatoare, pentru că ”a creat un mediu tolerant și cooperant, păstrând un echilbru între încurajarea elevilor dezavantajați dar și afirmarea elevilor talentați și capabili de performanță.”, a fost desemnată înv. Maria Diana Apreotesei (Școala Gimnazială ”Regina Maria” Mănăstirea Cașin), care a primit premiul din partea inspectorului școlar pentru învățământ primar, prof. Daniela Cristina Mocondoi.
”Vă mulțumec pentru încrederea acordată și dedic acest premiu familiei mele și colegilor mei de la Școala Gimnazială ”Regina Maria” Mănăstirea Cașin, alături de care am lucrat mereu în echipă. Colaborăm foarte bine și tot ce-am realizat am realizat împreună”, a declarat câștigătoarea Premiului pentru ”Echitate în educație”.
Premiu ex-aequo, pentru ”Antreprenoriat în educație”
La cea de-a patra categorie – ”Antreprenoriat în educație”, premiul s-a acordat pentru ”inițierea de activități, derularea de proiecte proprii pentru atragerea de fonduri nerambursabile, care au contribuit la dotări și la îmbunătățirea performanțelor de învățare ori la creșterea calității actului didactic”.
Au fost nominalizate la această categorie înv. Anca Rotaru (Școala Gimnazială Plopana), înv. Gabriela Toșa (Școala Gimnazială ”Răducanu Rosetti” Căiuți), înv. Ana Ungureanu (Școala Gimnazială Oituz) și înv. Doinița Vasiloiu (Școala Gimnazială ”Emill Brăescu” Măgura), iar câștigătoare au fost, la egalitate, înv. Gabriela Toșa (Școala Gimnazială ”Răducanu Rosetti” Căiuți) și înv. Doinița Vasiloiu (Școala Gimnazială ”Emill Brăescu” Măgura), care ”consideră copiii, au subliniat organizatorii, o continuă inspirație cu care se hrănesc zilnic”, elevii fiind cei care le ”motivează să-și facă meseria cu drag și atenție asupra fiecăruia dintre ei”, pentru că ”îi consideră pe fiecare în parte un izvor de imaginație vie”.
Premiul ex-aequo pentru ”Antreprenoriat în educație” a fost înmânat câștigătoarelor de către Dan Paul Malin Popa, director Resurse umane Aerostar Bacău.
”Mă bucur că am văzut niște inițiative foarte interesante, care pot să conducă la transformarea copiilor, încă din primii ani de școală, în viitorii antreprenori, în niște copii care poate vor da mai mult frâu liber inițiativei, în niște copii care poate vor avea mai mult curaj în a încerca pe cont propriu să dezvolte afaceri și care să contribuie, fiecare dintre acestea, la bunăstarea lor în primul rând și la bunăstarea comunității”, a declarat reprezentantul Aerostar Bacău, în calitate de membru al juriului.
”Inovare didactică”, la Școala nr. 1 Orbeni
Premiul pentru cea de-a cincea categorie – ”Inovare diddactică” – s-a acordat pentru ”inițierea și/sau aplicarea la clasă a unor metode, procedee și tehnici de abordare a predării, învățării și evaluării inovative, preluate din cercetarea educațională de profil, promovarea lor în cadrul unor proiecte cu finanțare externă, a unor proiecte la nivel județean, național și/sau promovate de Ministerul Educației, prin scrisori metodice, crearea de resurse educaționale deschise”.
Nominalizate la această categorie au fost înv. Gabriela Gălățanu (Școala Gimnazială nr. 1 Orbeni), înv. Monica Fichioș (Școala Gimnazială nr. 1 Oituz), înv. Mirela Spiță (Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza” Bacău), iar câștigătoare a fost înv. Gabriela Gălățanu, de la Școala Gimnazială nr. 1 Orbeni, care, au subliniat organizatorii, ”pentru a obține performanțe de la elevi a trebuit să fie deschisă, să se adapteze cu ușurință noilor schimbări și să aibă motivația intrinsecă de a-i ajuta pe copii să pășească cât mai aproape de viitorul lor. A fost alături de fiecare dată de elevii dumneaei, le-a cunoscut puterea de muncă, le-a cunoscut problemele și nevoile familiei, a afost alături să le insufle setea de cunoaștere, să-și dorească mai mult de la ei și să se autodepășească”.
”Învățătorul Anului” predă în Oituz
La cea de-a șasea categorie – ”Evoluție în carieră”, premiul a fost acordat pentru ”manifestarea unor preocupări cu relevanță în activitatea didactică, autor, co-autor de manuale, auxiliare didactice, avizate, aprobate de Ministerul Educației, și competențe formate și dezvoltate ulterior prin participarea la programe și activități de formare continuă, studiu individual în specialitate”, nominalizate fiind înv. Simona Elena Ciotloș (Școala Gimnazială Palanca), înv. Monica Fichioș (Școala Gimnazială nr. 1 Oituz) și înv. Ana Nela Popoveniuc (Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Bacău), iar câștigătoarea, au subliniar organizatorii înainte de a o anunța, ”consideră că trebuie să ne adaptăm în permanență la schimbările din lumea în care trăim, pentru că generațiile de elevi sunt motivate de alte și alte resorturi interioare și exterioare, educația este cea mai importantă cale de a schimba oamenii și experiența acumulată este împărtășită cu cei dornici să devină învățători și profesori”.
”Întotdeauna am considerat că învățătorul are una dintre cele mai nobile misiuni pe acest pământ, aceea de a aprinde lumina, de a aprinde flacăra iar el însuși este o candelă vie. Prin carisma sa nativă, prin vocație, reușește să-ți ducă la îndeplinire menirea ce i-a fost hărăzită. Eu nu am făcut decât să trudesc să-mi împlinesc menirea, să trudesc cu bucurie și cu dragose față de copii și cred că dacă fiecare dine noi își împlinește menirea acolo unde este e imposibil ca să nu transformăm luma din jurul nostru, mică sau mare, într-o lume mai frumoasă și mai bună. Vă doresc și îmi doresc putere să dărâmăm ziduri și să construim cărări”, a declarat înv. Monica Fichioș, de la Școala Gimnazială nr. 1 Oituz, la primirea premiului, înmânat de către inspector general adjunct prof. Ida Vlad.
Tot înv. Monica Fichioș, ”un reper de profesionalism și dăruire” a fost și câștigătorea Marelui Premiu al ediției – Premiul ”Învățătorul Anului”, reușind „să îndeplinească cu succes toate criteriile” stabilite de juriu și obținând punctajul cel mai mare dintre toți candidații.
Pentru aceeași categorie – ”Învățătorul Anului” – a mai fost nominalzată și Andra Scutaru, de Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău.
Alături de ceremonia de decernare a premiilor, pe scenă au mai fost aplaudate scurte momente de poezie, dedicate îmvățătorilor, susținute de elevi ai Palatului Copiilor Bacău, care au prezentat, în calitate de invitați, poeziile ”Învățătoarea”, de Nina Cassian, rostită de Tudor Pascu Mihail, elev la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, și ”Dăscălița”, de Octavian Goga, pregătită de Brândușa Leonte, elevă la Cercul de Teatru al Palatului Copiilor Bacău.
Sponsori ai evenimentului au fost Cora și Evrika, care au oferit cadrelor didactice participante șansa de a face schimb de bune practici în educație la un cocktail post eveniment.
La mulţi ani, dragi învăţători, de ieri şi de azi!
Tudor Pascu Mihail, elev la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Prof. coordonator: Laura Huiban
Comments are closed.