Interviu cu Eduard Nunu, manager al Complexului Sportiv ”Speed Park”, Bacău
Speed Park Bacău a fost partener principal al Palatului Copiilor Bacău, în organizarea primei ediții a Concursului Interjudețean de Educație rutieră și Karting ”Cupa Moldova”, competiție sportivă care a reunit în zilele de 2 și 3 mai 2014 echipaje de elevi din nouă județe. Complexul ”Speed Park” deține Restaurantul ”Monza”, Motelul ”Monza”, Clubul ”Speed Park”, Pista pentru karting și agrement mică, și Pista profesională de karting, cu o lungime de 1, 3 kilometri, omologată național și internațional. Complexul se întinde pe o suprafață de 50 de mii de metri pătrați de teren, situat în zona de Sud a orașului Bacău.
-În Bacău, kartingul este privit ca un sport sau doar ca un hobby?
-În Bacău, din păcate, pe parcursul celor 10 ani de când există acest Complex, kartingul a fost mai degrabă privit ca un sport care se adresează numai unei anumite categorii de copii, în speță cei mai bogați sau privilegiați din punct de vedere financiar. Și ceea ce ne propunem noi de când am preluat Complexul, inclusiv prin politica de prețuri pe care o practicăm, este să facem să fie accesibil tuturor. Tocmai aceasta este și campania de marketing pe care am demarat-o când l-am preluat, am spus întotdeauna și cred în continuare că ”Speed Park” este Complexul Bacăului și nu al unui proprietar.
-Din anul 2012 vă ocupați de strategia de dezvoltare a Compelexului ”Speed Park”? În ce constă această strategie? Ce proiecte importante aveți pentru dezvoltarea lui?
-În primul rând, eu am în momentul de față un proiect foarte frumos, zic eu, pentru Bacău și pentru Moldova, și unic, cel puțin pentru municipiul Bacău, și în țară ceva inedit: un club de petreceri pentru copii cu vârste între 7 și 18 ani. Pe intervale de vârstă vom propune pachete cu prețuri promoționale între 49 și 79 de lei, care să includă masă, discotecă pentru copii, karting, paintball, jocuri pe calculator. Am gândit în felul următor: ce visează un copil cel mai mult? Să se joace cu mașinile, în special băieții, fetele să meargă la discotecă pentru că văd tot timpul la programele de muzică discotecă, club, să tragă cu pușca, asta iar în cazul băieților, și să aibă o petrecere foarte frumoasă, cu Disk Jokey. Eu spun că le integrez în chestia asta pe toate, la un cost mai mult decât acceptabil, 49 de lei, ceea ce înseamnă exact costul pe care îl plătește un părinte pentru un copil cu vârsta de trei ani. Totul se va desfășura la Clubul ”Speed Park”, un club cu două etaje. Am să-l promovez foarte tare în școli, pentru că cei pe care îi vizez sunt tinerii din școli, mai ales prin prisma parteneriatului pe care îl avem cu toate cercurile și cu toate palatele copiilor. Invit pe toți copiii să încerce kartingul, datorită senzațiilor unice pe care le trăiesc atunci când au volanul în mână.
-Cum decurge colaborarea cu elevii și coordonatorul Cercului de Educație rutieră și Karting, al Palatului Copiilor Bacău?
-Pe Eugen (prof. Eugen Diac, n.red.) l-am cunoscut în luna aprilie anul trecut, și am constatat cu surprindere că la acel moment exista o colaborare doar de un an de zile cu pista de karting din Bacău, am constatat că nu există practicanți sau copii înscriși în competițiile de karting intrașcolare la nivel regional sau național și ne-am propus un obiectiv comun, prin practicare și prin acordarea unor facilități copiilor de la Cercul de Educație rutieră și karting, ca și Bacăul, prin faptul că posedă acest Complex să intre în rândul orașelor fruntașe din punctul de vedere al kartingului școlar. Copiii de la acest Cerc pot să vină la noi o dată, de două ori pe săptămână, în niște condiții speciale, să se antreneze. Sperăm ca pe parcurs, Palatul Copiilor Bacău să reușească să achiziționeze un kart, echipamente specifice de kart pentru competiții. Din câte știu, Palatul a făcut deja eforturi și a luat niște echipamente pentru copii, a îmbunătățit karturile pe care le avea, a mai achiziționat un kart, și cred că într-un an, doi, trei, sau cel puțin sper, să avem și noi în Bacău copii care să urce pe podium atunci cînd are loc o competiție intrașcolară la nivel național. Pentru că se organizează astfel de competiții dar ele nu sunt neapărat competiții de kart, sunt competiții de educație și prevenție rutieră iar una din probe este kartul.
Complexul ”Speed Park” încurajează orientarea elevilor și preșcolarilor către palatele copiilor pentru că noi considerăm că activitățile pe care le propun aceste palate sunt foarte importante pentru evoluția și pentru dezvoltarea unui copil, în raport cu actualitatea și, nu în ultimul rând, reușesc, lucru foarte important, să-i îndepărteze de activitățile astea statice, jocuri pe calculator, jocuri pe televizor, care nu sunt așa de sănătoase, pe termen lung, pentru copii. Nu spun că-s rele, că dezvoltă imaginația, dar, din punct de vedere al sedentarismului și al evoluției, pot fi, pe termen lung, un adevărat pericol pentru copii, ca dezvoltare intelectuală și, nu în ultimul rând, din punctul de vedere al sănătății.
-Ce competiții școlare vor avea loc în următoarea perioadă de timp pe circuitul de karting ”Speed Park”, din Bacău?
-Toate Palatele Copiilor din regiune știu că au aplicat pentru competiții iar noi ne-am arătat disponibilitatea pentru a sprijini, în niște condiții speciale, fiecare competiție, regională sau națională, desfășurată între Palatele Copiilor, punând la dispoziție infrastructura pe care o avem. În zilele de 2 și 3 mai am sprijinit, în calitate de parteneri, Concursul Interjudețean de Educație rutieră și Karting ”Cupa Moldovei”, organizat de Palatul Copiilor Bacău. Am pus la dispoziție Complexul, circuitul, pista profesionistă de karting, pentru orgnizarea evenimentului, și infrastructura pe care o avem, ca să se poată desfășura competiția cu toate cele necesare pentru o bună organizare.
-Știam că aici se organizează competiții internaționale de karting? Mai găzduiește Bacăul astfel de evenimente?
-S-au organizat competiții internaționale de karting, da, erau cupele, Cupa Selena. S-a organizat timp de trei – patru ani de zile. Pentru organizarea unei cupe internaționale de karting este nevoie de extraordinar de mulți bani. Bugetele pentru astfel de competiții trec bine de 50 – 100 de mii de euro și având în vedere că Complexul este întreținut doar din fonduri private este destul de dificil fără participarea autorităților să organizăm un eveniment de această anvergură. Avem ca obiectiv mai multe proiecte pentru competiții internaționale. Suntem în discuții pentru o etapă din campionatul European de Karting. Sper să găsim finanțare, ca în doi – trei ani de zile să avem o etapă din Campionatul Internațional de Karting ceea ce ar fi o premieră pentru Europa de Est, nu numai pentru România, pentru că acele competiții intrnaționale care se organizau, Cupele, erau efectiv niște întreceri care nu aveau de a face cu Campionatele europene. Erau niște Cupe, la care participau cei care se înscriau și era un premiu. E un obiectiv pentru următorii doi – trei ani. Necesită un buget de peste 200 de mii de euro, implicarea autorităților, la toate nivelele, local, județean, național, implicarea Ministerului Tineretului, Ministerului Educației.
Anul trecut au avut loc aici opt competiții profesioniste, dar la nivel național, Campionatul Național de Karting, sub egida federațiilor de resort, fie că este vorba de automobilism, karting sau motociclism. Am avut evenimente pe circuitul sportiv cât în patru ani de zile laolaltă.
-Ce evenimente vor avea loc anul acesta, în lunile ce urmează, la Pista de Karting ”Speed Park” Bacău?
-O să încep cu profesioniști, cu evenimentele pentru profesioniști, pentru că, e foarte interesant, copiii se inspiră de la profesioniști, îi văd, îi admiră, și încep să practice și ei sporturile astea. „Sezonul” competițiilor este din aprilie până în octombrie. Vor avea loc două etape din Cupa României la Karting, organizată de Federația Română de Karting, în luna octombrie, mai avem o etapă din Campionatul Național de Karting, orgnizat de Federația Română de Automobilism Sportiv apoi, patru – cinci etape din campionatele naționale de karting profesioniste, două etape din Campionatul Național de Autoslalom – programul îl vom publica, când îl definitivăm, pe site-ul nostru, pe pagina noastră de Facebook, îl vom aduce la cunoștință celor interesați,vom face și o conferință de presă. Pe urmă, vor avea loc două etape din Campionatul Național de Autoslalom, este efectiv campionat de raliuri. Are șase etape din care două se vor desfășura aici.
Marea majoritate a evenimentelor pe care le enumăr vor avea loc în vară, celelate se vor desfășura, toate, până în octombrie. Vor avea loc două etape din Campionatul Național de Supermoto, este extraordinar de spectaculos. Vreau să mai menționez aici Superspeciala de la Raliul Moldovei, care va avrea loc aici, în luna iulie, și se va transmite live pe două – trei televiziuni naționale. Pentru prima oară, dacă nu mă înșel, și în România, odată cu etapele de motociclism vor avea loc și niște prezentări Old Fashion Motor, cu motociclete foarte vechi. Va avea loc o paradă cu motociclete de epocă. Pe lâmgă acestea vor avea loc foarte multe evenimente locale, regionale, cupe proprii, de nivel național sau local pentru amatori, plus cele școlare.
E important să se știe că intrarea este gratuită, copiii pot să vină cu părinții lor și să vadă spectacole motor sport, care în alte țări atrag peo rază de 200 de kilometri vizitatori de toate vîrstele. Sunt foarte încântat că anul trecut am stârnit interesul la mai mulți tineri care anul acesta vor participa și în competițiile de supermoto care vor avea loc pe pistă și în competițiile de autoslalom. În competițiile de karting nu am cunoștință să se fi înscris vreun băcăuan dar chiar mi-aș dori ca în viitor de la Palat să vină copii care să se înscrie în competiție.
A consemnat Ioana Chebac, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Ferdinand I”, membră Teen Press a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău
Mai multe informații, pe site-ul Complexului ”Speed Park”, la adresa http://www.speedpark.ro/
sau pe pagina sa de Facebook: SpeedParkBacau
Textul a fost publicat în primul număr al Revistei ”New Press” (iunie 2014), a Palatului Copiilor Bacău.
Be First to Comment