Pentru iubitorii de teatru din Bacău, în perioada 17 – 23 aprilie 2019, în oraș s-a simțit un aer de sărbătoare. A fost perioada în care s-a desfășurat cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice ”BACĂU FEST-MONODRAME”, organizat de Teatrul Municipal ”Bacovia”.
Seria de spectacole din Secțiunea – concurs a fost deschisă anul acesta de actrița Elena Frunze Hatman, venită de la Chișinău pentru a ne prezenta recitalul „Jurnalul Annei Frank”, cu un scenariu realizat de Nelly Cozaru, după jurnalele reale ale Annei Frank.
„Jurnalul Annei Frank” este o piesă de teatru cu un subiect greu de înțeles pentru zilele noastre, dar, fiind atât de bine prezentată de creatorii spectacolului, nu este chiar imposibil. Începutul recitalului ne pune în temă cu situația evreilor la începutul anilor ’40, ce erau, cine erau și mai ales cum erau tratați. Anne Frank, personajul interpretat de actrița Elena Frunze – Hatman, era o fetiță de 13 ani, evreică și ea, care își expune în fața publicului toate stările, dorințele și visurile ei. Sărmana fată de numai 13 ani nu poate să înțeleagă de ce ea trebuie să se ascundă pentru a nu fi deportată și dusă la Auschwitz cum se întâmpla cu restul evreilor în acele timpuri. Împreună cu familia sa, reușește să se ascundă în clădirea în care tatăl ei a avut cândva biroul.
Din păcate pentru ea, însă, doar în weekend avea voie să vorbească, să facă baie la lighean sau să se plimbe normal prin cameră. De luni până vineri, mergea în genunchi prin încăpere. abia pășind ușor, ca să nu facă zgomot, ca să nu-i audă cumva careva, să anunțe poliția și să îi deporteze. Totuși, se simțea fericită și așa, deși îi lipsea cântatul la vioară și să pălăvrăgească cu voce tare, cum îi spunea cândva profesorul de la școală, pentru că ea putea fi alături de cei dragi, în timp ce alții mureau.
Din dorința înfocată de a avea o prietenă, aceasta o inventează pe Kitty, care nu era altceva decât jurnalul său personal, în care își scrie dorințele, ofurile, întrebările asupra vieții dar și curiozitățile despre diferite lucruri personale pentru fete sau despre iubirea pe care crede că o simte pentru băiatul vecinilor, ce stă ascuns cu ei, întrucât este tot evreu, iar în acele vremuri evreii nu aveau dreptul la nimic, nici să trăiască, nici să iubească, nici măcar să călătorească sau să citească. Pentru cei care mai erau în viață mai exista doar miracolul că trăiesc până când vor fi găsiți și omorâți.
Întrucât era plictisitor să stai ascuns și să nu ai dreptul să faci nimic, Anne își descoperă o nouă pasiune, aceea de a spiona oamenii, pe ascuns, cu grijă, pentru a nu fi prinsă sau auzită, întrucât risca să se pună nu doar pe ea ci și pe familia sa în pericol.
„Să fii fericit înseamnă să-i faci fericiți și pe alții”, „Oamenii vă pot spune și să vă țineți gura închisă, dar asta nu vă împiedică să aveți opinia voastră ” sunt fraze ce se regăsesc scrise de Anne în jurnalul său secret, Kitty.
Cei care ați fost în sală, ca și mine, cu siguranță ați simțit și voi că timpul a trecut parcă prea rapid; și ne-am mai fi dorit cu toții ca piesa să mai dureze sub transpunerea exemplară a actriței Elena Frunze Hatman. Cu toții, cei care am fost în sală, ne înclinăm în fața dumneavoastră pentru multitudinea de emoții vibrante ce ni le-ați transmis, iar pentru cei care nu au putut fi prezenți în sală din diverse motive, vă dau un sfat: dacă aveți vreodată ocazia, să mergeți să vizionați piesa! Ca spectator aș mai viziona-o și poate de 10 ori. Vă mulțumim că ați venit până în Bacău să ne împărtășiți ”Jurnalul Annei Frank”!
”Jurnalul Annei Frank”
Selecție din jurnalele reale ale Annei Frank
Cu: Elena Frunze – Hatman
Teatrul Poetic ”Alexei Mateevici”, Chișinău
Scenariul și regia: Nelly Cozaru
Traducere: Gheorghe Nicolaescu
Scenografia: Iulia Mironiscenco
Decor&costume: Elena Ajder
Muzica: Diana Valuța
Un articol de Maria-Alexandra VAMAN, 11 ani
Clasa a IV-a A, Școala „Dr.Alexandru Șafran”
Membră a Cercului de Jurnalism, de la Palatul Copiilor din Bacău
Foto: Chromatique (Ovidiu Ungureanu & Marius Siminiceanu)
Comments are closed.