Press "Enter" to skip to content

”L’Amour”, un spectacol plin de carismă

 

Vineri, 23 februarie, de la ora 18.00, Teatrul Municipal ”Bacovia” a fost învăluit de zambete, de emoție și poate că este prea puțin spus că… a fost învăluit de har. Vă întrebați de ce? Spectacolul ”L’Amour“. Atât pot spune. Mă întreb și eu de ce, dar căutând prin toate gândurile mele amestecate în urma acestui spectacol, mi-am dat seama de ce spun doar titlul, pentru a rezuma o stare. Pentru ca a fost perfect. Au fost stări transmise, au fost zâmbete transmise. Mai întâi de toate, în spatele show-ului se află muncă, multă muncă.

Audiența era în așteptare și dintr-o dată, ca de nicăieri, s-a auzit o voce, care a spus așa: ”Și a venit apocalipsa“. Publicul nu s-a mai mișcat până cand s-a aflat că, de fapt, apocalipsa era dragostea, iar versurile aparțineau lui Mircea Cărtărescu și erau rostite, din culise, de actrița Eliza Noemi Judeu, care a apărut apoi pe scenă alături de actrița Denise Ababei. Mi-a plăcut în mod deosebit modul în care a fost conceput spectacolul: un dialog între două persoane/personaje. Este ceva obișnuit, o să spuneți, dar am uitat să precizez că una dintre persoane, Eliza Noemi Judeu, comunica cu ajutorul poeziilor, iar Denise Ababei, cu ajutorul cântecului. Poeziile au transmis tristețe, uneori. De exemplu, într-unul din momentele spectacolului, actrița Eliza Noemi Judeu a atras atenția publicului prin lacrimile expresive ce se vedeau pe chipul acesteia, în timp ce recita din Nichita Stănescu.

Cântecele au transmis emoție, prin sunetele înalte atinse de actrița Denise Ababei, care a facut ca persoanele din public să aplaude de multe ori în timpul interpretării. Când spectacolul a ajuns în puctul culminant, s-a dezvăluit un mesaj ce a ajuns la inima spectatorilor: ”Iubirea este povara vieții”.

  ,,Probabil ca dragostea este cel mai frumos sentiment, pentru că ea este cea care a generat tot ceea ce vedem, tot ce simțim pe lumea asta“, a declarat actrița Eliza Noemi Judeu, când, în cadrul unui interviu, am întrebat-o ce înseamna dragostea pentru dumneaei.

 Melodiile pe care le-a interpretat Denise Ababei sunt originare în Franța, unde actrița a locuit o perioadă, printre acestea aflându-se și ”Paroles, paroles“, ”Mon Dieu”, ”Non, je ne regrette rien”. Cu asemenea cântece, Denise ne-a făcut nouă, spectatorilor, inima cât a unui purice. Piesele apartin unor cântăreți francezi celebri, precum Joe Dassin sau Édith Piaf. Același sentiment ni l-a transmis și actrița Eliza Noemi Judeu, care, după cum a zis, a interpretat versuri create de Bob Dylan, Allen Ginsberg, Nichita Stănescu și Mircea Cărtărescu.

 Toate aceste stări de suspans, emoție, bucurie, tristețe ne-au fost transmise de cele două actrițe ale Teatrului Municipal ”Bacovia” de pe o mică scenă, pe care se aflau două scaune, o masă și o lampă aprinsă. Nimic mai mult.

  În acest fel s-a sărbătorit Dragobetele la Teatrul Municipal ”Bacovia”. ”Am vrut un spectacol pentru că știu că Denise cântă foarte frumos, știu că-i place să cânte muzică franțuzească și atunci am vrut să știe și lumea cât de frumos cântă Denise Ababei, actriță a Teatrului nostru. Și un spectacol pe tema dragostei e binevenit, cred eu, în preajma sărbătorii de Dragobete”, a mai spus actrița Eliza Noemi Judeu, manager al Teatrului Municipal ”Bacovia”, în interviul pe care mi l-a acordat.

Indiferent daca ar fi ploaie, vânt sau ninsoare, m-aș duce să revăd acest spectacol fabulos. Acum, cred că v-am convins de ce am putut să spun doar… ”L’Amour”.

Miruna Sava, clasa a VI-a, elevă a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *