Press "Enter" to skip to content

MINDSET / INTERVIU VIDEO / CE CRED PĂRINȚII ”Această perioadă ne-a afectat direct, deoarece noi suntem ființe sociale”

TUDOR PASCU MIHAIL, un reporter foarte atent și intrasigent, în vârstă de zece ani, îi ia la întrebări pe părinții săi, MIHAELA PASCU ȘI CĂTĂLIN PASCU, despre impactul pe care pandemia l-a avut asupra lor. A ieșit un interviu plin de umor și învățăminte, onest și echilibrat, despre familie, societate și despre felul în care experiența pandemiei ne-a schimbat viețile. Tudor Pascu Mihail este elev, în clasa a III-a, la Școala Gimnazială nr. 10 și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău. Urmăriți și interviul VIDEO, pentru dialogul surpriză din final. 🙂

”Familiile sunt mult mai închegate acum”

 – Tudor Pascu Mihail: Credeți că această perioadă v-a afectat direct?

– Mihaela Pascu: Această perioadă ne-a afectat direct, deoarece noi suntem ființe sociale și căutăm sprijinul celorlalți. Căutăm soluții în ceilalți, astfel încât acum, când trebuie să stăm cuminți departe unii de ceilalți, suferim.

– Cătălin Pascu: Sunt de acord că această perioadă a pandemiei ne-a afectat într-un mod cât se poate de direct relațiile sociale, care predominau în viața noastră înainte de apariția acestei boli. Cu toate că, dacă privim și partea bună a lucrurilor, familiile sunt mult mai închegate acum, s-au transformat în ceea ce știam noi că există: o realitate românească a familiei. Nu știu dacă aș privi-o cu ochi buni sau cu ochi răi perioada COVID SARS – 2, dar eu sunt convins că din punctul nostru de vedere, cel puțin, a fost o perioadă bună. Ne-am împrietenit mai mult, ne-am cunoscut mai mult, am făcut o grămadă de chestii împreună, am terminat unele proiecte, am început altele.

”Ce ne-a speriat a fost interzicerea raporturilor umane”

-Ați crezut vreodată că se va întâmpla ceva similar?

 – Mihaela Pascu: În toată istoria românilor au tot fost astfel de perioade. Experiența aceasta ne-a înspăimântat doar pentru că nu ne-a mai lăsat să fim ca înainte. De-a lungul omenirii, în toată lumea au existat viruși, au existat pandemii, a existat gripă, așa că suntem pregătiți, ce ne-a speriat a fost interzicerea raporturilor umane.

– Cătălin Pascu: Nu am crezut că se va întâmpla ceva similar. Fiecare experiență este unică în felul ei. Când a fost inventat Mickey Mouse de către Walt Disney n-a fost inventat nimic similar înaintea lui și a devenit un fenomen. Când a apărut pandemia, nimic n-a fost similar, și a devenit un fenomen. Noi trebuie doar să ne raportăm la lucrurile bune care ni se întâmplă.

-Credeți că v-ați schimbat caracterul în perioada aceasta?

 – Mihaela Pascu: Da, ne-am schimbat puțin caracterul, pentru că am devenit îngrijorați. Și suntem foarte ușor de influențat. Pentru că o astfel de experiență îți modifică personalitatea.

– Cătălin Pascu: Și eu sunt de părere că în situații de criză caracterele se poate modifica. Lipsa interacțiunii umane, lipsa activității sociale, toate acestea te pot modifica, și nu întotdeauna în sensul pozitiv.

– Cum credeți că ar fi fost viața fără această pandemie? De ce?

– Mihaela Pascu:  Agitată. Cu foarte, foarte multă muncă, cu foarte, foarte multă neatenție, cu stres.

– Cătălin Pascu: Ar fi fost extraordinar de amuzant fără pandemie. Aveam excursii planificate, aveam locuri de văzut, aveam istorii de citit, aveam lucruri de povestit. Acum ne-am rezumat strict la ceea ce putem vedea prin intermediul unui monitor, prin media.

”Am înțeles cât de valoroși suntem ca grup”

– Credeți că lumea s-a schimbat cu acest virus, în sens radical? De ce?

Mihaela Pascu: Viața noastră nu s-a oprit, soarele a răsărit, natura și-a urmat cursul, nu s-a schimbat lumea, poate doar un pic atenția noastră și faptul că am înțeles cât de valoroși suntem ca grup.

Cătălin Pascu: Ca grupuri mici, ca entitate socială, la nivel de familie, nu s-a schimbat radical absolut nimic. Poate se schimbă raporturile dintre Putere, dintre cei care ne guvernează, și cei care sunt la baza țării, probabil acolo s-au schimbat un pic forțele.

”Ceea ce s-a schimbat a fost percepția noastră”

– Munca la serviciul vostru s-a schimbat radical?

Mihaela Pascu: Nu s-a schimbat radical. Serviciul și toate atribuțiile din timpul serviciului au rămas la fel, doar că îngrijorarea acestei experiențe ne-a bulversat un pic pe noi, ca indivizi.

Cătălin Pascu: Cred că de fapt ceea ce s-a schimbat a fost percepția noastră. Lucrurile se schimbă un pic mai greu, însă cum privim noi ceea ce ne înconjoară este ușor de influențat.

Comments are closed.