Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău a fost invitat, în luna decembrie 2018, la Teatrul Municipal ”Bacovia”, pentru a viziona o repetiţie cu public a actorilor ce urmau să joace în piesa de teatru „Momo”, adaptare dupa Michael Ende, în regia lui Gheorghe Balint, care a realizat și scenariul.
Zece copii de la cerc au putut astfel vedea cum se construiește un spectacol și au avut șansa să adreseze personal întrebări actorilor și regizorului.
Luminile s-au stins, iar spectacolul a început. După o scurtă prezentare, în scenă a apărut nu altceva decât o păpuşă, ce înfăţişa personajul principal al cărţii, pe Momo. Ea locuia în ruinele unui vechi anfiteatru. Avea părul dezordonat şi nu avea obiecte materiale, doar ceea ce primea sau găsea. Cu toate acestea, spiritul ei era plin de bogăţie, ea găsind mereu cuvintele potrivite şi reuşind să arate publicului adevăratele valori ale vieţii.
În scurt timp în scenă au intrat „sătenii”, care erau jucaţi de persoane reale, iar astfel copilăria şi maturitatea s-au împletit. Oamenii erau îngrijoraţi şi doreau să afle informaţii despre copilul ce locuia în ruine. Au aflat că pe fată o chema Momo, nume pe care şi l-a dat singură, că pretindea că are o sută sau o sută şi doi ani şi că a fugit de la un orfelinat în care era batută în fiecare zi fără motiv. Sătenii au decis să o lase să locuiască acolo şi să o ajute. În scurt timp, Momo a devenit atât de importantă pentru săteni încât le era frică să nu plece.
Momo se împietenise şi cu doi copii care, deşi aveau bunurile materiale, erau trişti deoarece părinţii lor nu găseau timp pentru a sta cu ei, considerând că banii şi lucrurile materiale îi vor face fericiţi. Alţi prieteni ai lui Momo sunt Beppo Măturătorul, un bătânel înţelept ce-i aducea în fiecare zi flori fetiţei, şi Gigi Ghidul, ce îi spunea mereu poveşti.
Într-o zi, ”domnii cenuşii” au apărut. Aceştia lucrau la Banca de Economisire a Timpului. Îi convingeau pe oameni să economisească timpul. Singurii duşmani ai acestei companii erau copiii, ei înţelegând adevărata valoare a timpului. Momo a aflat secretul Băncii de Economisire a Timpului, faptul că de fapt fura timpul şi controla oamenii. „Cu cât oamenii economiseau mai mult timp, cu atât aveau mai puţin”…
Iar astfel luminile s-au aprins, iar cu toţii am ieşit din lumea timpului.
A fost o experienţă minunată, deoarece atunci când erai absorbit de magia spectacolului , iar un actor se încurca (că așa se mai întâmplă la repetiții) îţi aminteai unde te afli şi îţi dădeai seama că nimeni nu e perfect şi că până şi actorii mai greşesc.
Cu toate acestea, spectacolul m-a impresionat şi vă invit şi pe voi să vizionaţi varianta finală şi să înţelegeţi adevărata valoare a timpului, la Teatrul Municipal ”Bacovia”, la premiera din 20 ianuarie, ora 11.00, sau când va mai fi programat.
“MOMO”, adaptare după Michael Ende, de Gheorghe Balint
Regia: Gheorghe Balint
Scenografie & Papusi Tunde Tomos/
Muzica: Ciprian Emil Manta
Distributia: Andreea Sandu, Marlene Duduman, Alina Neagu, Tiberiu-Gabor Bitere, Ilinca Istrate, Alex Giuseppe Torboli, Beatrice Teisanu, Andi Andriucă
Un text de Teodora Nistor, clasa a VII-a, elevă la Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Comments are closed.