Press "Enter" to skip to content

Muzică persană, dans contemporan, teatru și recitare, la Simpozionul Național de Estetică din Bacău

Cam toate aceastea au fost prezente joi, 17 octombrie, de la ora 17:00, la Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacău. Totul a pornit de la cartea iranianului Sadegh Hedayat, “Femeia care și-a pierdut bărbatul”, o carte “sinucigașă”, tradusă din limba persană în limba română de profesorul băcăuan Gheorghe Iorga, o carte ce conține foarte multe sentimente ale autorului. Despre Sadegh Hedayat putem spune ca este cel mai mare scriitor modern al Iranului și că a fost adus în discuția ediției a XXIV-a a Simpozionului Național de Estetică, organizat, timp de 3 zile, de Centrul de Cultură “George Apostu”, și unde s-a vorbit foarte mult în principal despre literatura și filosofia română.

               Cât despre spectacolul de lansare, acesta a început cu muzica iranianului, vocalist și compozitor, Ali Asghar Rahimi, cel ce a adus în sufletul spectatorilor atenția și magia spirituală, chiar daca nimeni nu îi înțelegea cuvintele, cântate în limba persană. Apoi, a intrat din senin în scenă o tânără coregrafă a dansului contemporan, Bianca Bor, care a dat muzicii “o mână de ajutor” și care a deschis ochii martorilor din sală, ea dansând fix pe ritmul și pe acordurile tamburului ca și cum ar fi fost într-o transă provocată și de muzică și de sentimentele exprimate prin vorbele autorului, recitate și interpretate, într-un colț întunecat al scenei, de către actorul Gheorghe Popa, directorul Centrului de Cultură “George Apostu”, autorul regiei spectacolului, și cel care a “improvizat” o ”scenă” când un spectator îl tot orbea cu blițul făcând poze încontinuu.

              Un alt membru important al evenimentului, de fapt chiar personajul principal al lansării, profesorul Gheorghe Iorga, ce a tradus operele lui Sadegh Hedayat, ne-a povestit despre toata viața autorului, și ne-a recitat mai multe fraze din cărțile lui, explicându-le, mai puțin cartea care a fost lansată și pentru care venise aproape toată lumea.

              Dar, toatea acestea împreună, dans, teatru, poezie, muzică, poezie, pot forma cartea, și ne-au trezit un alt interes, acela de a o citi și a cunoaște poate chiar mai multe despre cultura persană.

Text&foto credits: Claudiu Negru, elev, în clasa a XI-a, la Colegiul ”Henri Coandă”, și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Comments are closed.