Cam toate aceastea au fost prezente joi, 17 octombrie, de la ora 17:00, la Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacău. Totul a pornit de la cartea iranianului Sadegh Hedayat, “Femeia care și-a pierdut bărbatul”, o carte “sinucigașă”, tradusă din limba persană în limba română de profesorul băcăuan Gheorghe Iorga, o carte ce conține foarte multe sentimente ale autorului. Despre Sadegh Hedayat putem spune ca este cel mai mare scriitor modern al Iranului și că a fost adus în discuția ediției a XXIV-a a Simpozionului Național de Estetică, organizat, timp de 3 zile, de Centrul de Cultură “George Apostu”, și unde s-a vorbit foarte mult în principal despre literatura și filosofia română.
Cât despre spectacolul de lansare, acesta a început cu muzica iranianului, vocalist și compozitor, Ali Asghar Rahimi, cel ce a adus în sufletul spectatorilor atenția și magia spirituală, chiar daca nimeni nu îi înțelegea cuvintele, cântate în limba persană. Apoi, a intrat din senin în scenă o tânără coregrafă a dansului contemporan, Bianca Bor, care a dat muzicii “o mână de ajutor” și care a deschis ochii martorilor din sală, ea dansând fix pe ritmul și pe acordurile tamburului ca și cum ar fi fost într-o transă provocată și de muzică și de sentimentele exprimate prin vorbele autorului, recitate și interpretate, într-un colț întunecat al scenei, de către actorul Gheorghe Popa, directorul Centrului de Cultură “George Apostu”, autorul regiei spectacolului, și cel care a “improvizat” o ”scenă” când un spectator îl tot orbea cu blițul făcând poze încontinuu.
Un alt membru important al evenimentului, de fapt chiar personajul principal al lansării, profesorul Gheorghe Iorga, ce a tradus operele lui Sadegh Hedayat, ne-a povestit despre toata viața autorului, și ne-a recitat mai multe fraze din cărțile lui, explicându-le, mai puțin cartea care a fost lansată și pentru care venise aproape toată lumea.
Dar, toatea acestea împreună, dans, teatru, poezie, muzică, poezie, pot forma cartea, și ne-au trezit un alt interes, acela de a o citi și a cunoaște poate chiar mai multe despre cultura persană.
Text&foto credits: Claudiu Negru, elev, în clasa a XI-a, la Colegiul ”Henri Coandă”, și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Comments are closed.