Press "Enter" to skip to content

O lume în care imaginaţia nu are limite: Festivalul Internaţional „Dans contemporan – Bacău, 2014”

c-003

În perioada 23 – 25 octombrie, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău a organizat cea de-a IV-a ediţie a Festivalul Internaţional de Dans contemporan, la care au participat dansatori, coregrafi şi regizori profesionişti din Australia, Letonia, Luxemburg, Portugalia şi România. Evenimentul a fost deschis atât publicului iubitor de dans contemporan cât şi celor care nu au foarte multe cunoştinţe în domeniu dar sunt interesaţi să afle mai multe despre acest tip de spectacol.

În seara de 23 octombrie s-a desfăşurat pe scena Teatrului Municipal „Bacovia”, în deschiderea festivalului, spectacolul bilingv „Signals of the real”, o îmbinare de dans, muzică, teatru, poezie şi proiecţie video, care ne-a făcut pe noi, spectatorii, să păşim în lumea creată de artişti, „acolo unde (…) imaginaţia conduce”, o lume în care imaginaţia nu are limite.

Spectacolul „Signals of the real” a reunit, după ideea regizorală a producătorului australian Geoffrey Sykes, artişti de pe două continente: dansatoarea şi coregrafa Alysha Firbank (Australia), dansatoarea Galea Bobeicu (Bucureşti), dansatorul Cristian Daniel Osoloş (Bucureşti), violoncelistul Liviu Mera (Bacău), pianista Cornelia Erhan (Bacău) şi soprana (Brânduşa Moţoc (Iaşi), dar şi imagini cu lucrări ale celui mai important pictor suprarealist din Australia, James Gleeson (1915 – 2008).

A fost o seară impresionantă, presărată de sentimente redescoperite, o seară în care ne-am lăsat conduşi de dans pe aripile imaginaţiei, într-o atmosferă unică, unde am lăsat trecutul în urmă, aproape uitat, şi am pătruns alături de artişti într-o lume a supranaturalului, „unde o ploaie de pace şi prosperitate va cădea, vino singur, veniţi!, veniţi la Babel!”.

Spectacolul a avut un impact puternic asupra publicului care, la finalul reprezentaţiei, s-a ridicat în picioare şi a început să aplaude zgomotos. Spectatori şi organizatori au oferit trandafiri artiştilor de pe scenă iar aceştia au aruncat mai apoi florile publicului, în semn de mulţumire pentru primirea călduroasă.

Festivalul Internaţional „Dans contemporan – Bacău, 2014” a fost organizat în cadrul programului european „E-motional: rethinking dance 2013 – 2015”, finanţat de Comisia Europeană.

Ana Mădălina Grapinoiu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul ”Henri Coandă”, membră a grupei New Press a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *