Press "Enter" to skip to content

Oameni noi, experiențe noi

suedia
Suedia. Nu multă lume cunoaște această țară, tradițiile pe care le ”ascunde” și oamenii care trăiesc în ea. Se pare că nici Suedia nu cunoaște România, mai exact Bacăul, însă, pentru câteva zile, a avut această oportunitate. Am avut ocazia și onoarea să primim în luna mai 2014 o delegație formată din profesori și asistenți sociali din regiunea Goteborg din Suedia, care a vizitat Palatul Copiilor Bacău, în cadrul unui proiect în care instituția noastră de învățământ nonformal este partener, alături de Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

Oaspeții suedezi au asistat, alături de Teona Codreanu, inspector școlar responsabil cu probleme de integrare europeană, la demonstrații sportive, ateliere și momente artistice, realizate de elevii și profesorii de la Cercurile de Judo, Educație rutieră și Karting, Cultură și civilizație engleză, Design vestimentar, Pictură, Muzică populară și Muzică ușoară și folk și au acordat interviuri elevilor de la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.

suedia2

La ora de jurnalism, elevii Cercului au adresat membrilor delegației suedeze întrebări legate în principal de sistemul de învățământ din Suedia, de sistemul de asistență socială din această țară dar și despre educația non-formală sau despre opțiunea profesională a invitaților de a veni în sprijinul oamenilor cu probleme. Oaspeții Palatului Copiilor au răspuns cu interes întrebărilor elevilor băcăuani, au fost sinceri, au avut haz, au fost calzi.

”Conceptul de educație non – formală ni se pare fantastic. Educația formală ține mai mult de cunoaștere, ca acumulare de informații, ca știință, trebuie să înveți și să ții minte totul. Educația non-formală este mai mult despre abilități, îndemânări, priceperi, despre ceea ce știi să faci și asta face ca o instituție precum Palatul Copiilor să fie un mediu foarte creativ, care te inspiră, care te ajută să te dezvolți ca personalitate. Cred că poți să devii foarte bun într-un domeniu, dacă te interesează cu adevărat, dacă ești pasionat”, a declarat în cadrul discuției Hannah Berndtsson, asistent social în cadrul primăriei din regiunea Goteborg.

La sfârșitul orei de jurnalism, oaspeții au primit și câte o insignă cu numele grupelor din cadrul Cercului și au avut parte și de o ”ședință” foto cu tinerii jurnaliști, care s-au ”lipit” instantaneu de ei.

suedia1

Înainte de a ne spune ”la revedere”, profesorii suedezi au asistat și la un spectacol de teatru, jucat în limba engleză de elevi ai Cercului de teatru ”Prospero’s Group”, coordonat de profesorul Gheorghe Balint. Spectacolul și drăgălășenia copiilor i-au facut pe invitați să râdă ”cu gura până la urechi”. La plecare, elevii de la Design vestimentar le-au oferit oaspeților noștri păpuși în costume populare, realizate pe suport de linguri de lemn, chiar pe durata vizitei. Membrii delegației suedeze s-au arătat impresionați de ospitalitatea cu care au fost primiți și de creativitatea tuturor elevilor Palatului Copiilor iar elevii au fost încântați de oportunitatea de a-i fi întâlnit și cunoscut.

Ioana Chebac, elevă în clasa a X-a, la Colegiul Național ”Ferdinand I”, membră Teen Press a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Textul a fost publicat în primul număr al Revistei ”New Press” (iunie 2014), a Palatului Copiilor Bacău.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *