Press "Enter" to skip to content

Oamenii și lumina lor, la TEDx Bacău 2018

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, la Centrul de Afaceri și Expoziții ”Mircea Cancicov” Bacău, a avut loc cea de-a șasea ediție a evenimentului TEDx Bacău, un eveniment de public speaking ce a adus în fața publicului vorbitori din diferite domenii (educație, sport, medicină, business, teatru, antreprenoriat, jurnalism), cu poveștile lor de succes.

La îndemnul și invitația doamnei mele profesoare de jurnalism, am fost una dintre persoanele care au simțit și s-au încărcat cu emoția transmisă de oamenii calzi, care și-au deschis sufletele în fața noastră: Alexandra Anton (specialist în științele educației), Iulian Angheluță (fondator ”Free Miorița”), Irina Stanciuc (manager Selgros Bacău), Flavian Glonț (campion național speedcubing), Gianina Elena Beleagă și Ionela Livia Cozmiuc (campioane mondiale la canotaj), Radu Vâlcu (țin să precizez că valsul corzilor sale a reușit să îmi producă o stare de liniște și emoție în crescendo, în doar câteva minute), Lucian Popa (fotograf), Lucian Mândruță (jurnalist), Vasi Rădulescu (medic) și Ilinca Istrate (păpușar).

Dintre toți invitații de anul acesta, însă, cea care a reușit să mă captiveze total și să îmi transmită unde pline de încredere a fost Irina Stanciuc, o prezență carismatică, convingătoare, care a reușit în doar 18 minute să creioneze detaliat sentimentul „Hungry for Action” (tema de anul acesta a evenimentului) în mințile noastre. Dacă Iulian Angheluță a vorbit despre oameni și lumină, Irina a fost, în opinia mea, lumina care a ajuns la oamenii din sală cel mai bine, reușind să încălzească suflete, dar și să îmi dezvăluie noi principii. „Ține de fiecare dintre noi ce alegem să facem cu bucațica noastră de lume”, acestea au fost cuvintele Irinei Stanciuc, care au reușit să mă introducă de-a dreptul în starea ”Hungry for Action”.

Sunt în clasa a VIII-a și așteptările se revarsă asupra mea în valuri mari, și unul dintre lucrurile de care aveam nevoie era o „lecție de înot’, de care am avut parte în cadrul acestui eveniment, de la câțiva ”profesori” care nu își cunoșteau elevii.

De la medicul Vasi Rădulescu am învățat că mereu „între lumina din față și umbra pe care o generează” există o poveste care merită întotdeauna spusă, pentru a reuși să împărtășim câteva valori de bază ale caracterului uman: bunătate, iubire, încredere și empatie. După emoțiile trăite alături de Pogany în „îmbrătișarea care îți arată ce simți sau dacă îți dai voie să simți” (Ilinca Istrate), am plecat acasă plină de căldură și cu un suflet plin de fericire, traversat de un vânt nou, care căuta să împartă trăirea minunată ce l-a copleșit. Am luat-o în brațe pe doamna Laura, o persoană fară de care nu aș fi avut curajul sau posibilitatea de a ajunge la acest eveniment, și mi-am ghidat pașii către casă, gândind-mă la toate lucrurile pe care le-am descoperit în cele patru ore.

TEDx Bacău este un eveniment dedicat tuturor vârstelor, care poate da startul transformării noastre, din omiduțe nesigure, retrase, în fluturi gata să zboare spre marele necunoscut albastru, unde prin curaj și perseverență ne putem găsi locul pe o floare galbenă, într-o grădină plină de astfel de flori, cu zeci de fluturi multicolori, într- un val de bine. Tedx Bacău 2018 mi-a consolidat ideea că repectarea valorilor și atitudinea pozitivă transformă oamenii, ”din buni, în mai buni”.

Alexandra Bordeanu (foto2), clasa a VIII-a, elevă la Școala cu clasele I – VIII ”Al.I.Cuza” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Comments are closed.