Elena Marchiș este președinta Consiliului Elevilor din Școala ”Al.I.Cuza” Bacău. Am ales să îi iau un interviu pentru că e o fată specială, și pentru că am vrut să aflu cu ce se ocupă la Consiliu și cum este să fii președintă la 14 ani.
Ștefana Nica: – De la ce vârstă faci parte din Consiliul Elevilor?
Elena Marchiș: – Încă din clasa a V-a. Când am aflat despre Consiliul Elevilor mi-am dorit să fac parte din acesta, însă abia acum doi ani am reușit să intru, pentru că erau foarte mulți doritori.
-Ideea de a fi președinta Consiliului Elevilor a fost una proprie?
– Nu a fost una proprie. Și acum îmi amintesc ședința în care s-a discutat despre următorul Birou Executiv, erau trei fete propuse. Două erau propuse de ceilalți membri ai Consiliului iar eu am fost propusă de către domnul profesor Irașcu. (Viorel Irașcu, profesor de geografie al Școlii, n.m.). A fost foarte frumos pentru mine sa văd că un profesor care are mare încredere în mine.
– De ce ai vrut sa faci parte din acest consiliu?
– Am vrut sa fac parte din acest consiliu deoarece am dorit să-mi pun în evidență calitățile de lider, să vin în sprijinul școlii cu diferite propuneri de activități și chiar să le organizez, și să-l ajut pe domnul profesor.
– Care au fost cele mai importante activități organizate de Consiliu?
– Ca inițiativă, cea mai importantă cred ca a fost punerea în funcțiune a stației de radio. Astfel, am făcut pauzele mai plăcute și mai relaxante pentru toți. Dintre toate activitățile pe care le-am facut, cea mai dragă mie și pe care o consider cea mai importanta a fost “Bucurie încălțată”. Încă din vară, când am cunoscut o fetiță care mi-a spus cu lacrimi în ochi că ea nu se duce iarna la școală pentru că nu are cu ce se încălța, am știut că trebuie să încerc să fac ceva, să schimb ceva. Le-am spus colegilor mei de la consiliu și au fost foarte bucuroși să audă aceasta invitație. Am început imediat să facem anunțuri, afișe, liste și am reușit să strângem peste 560 de pachete. Ce contineau aceste pachete: o pereche de ghete sau pantofi, șosețele și dulciuri. Astfel, am reușit să aducem bucuria pe fețele câtorva copii de pe lângă Bac[u, Sărbători mai calde si multe zâmbete.
– Ai putea sa ne spui câteva cuvinte despre domnul profesor Viorel Irascu, inițiatorul consiliului?
În clasa a cincea l-am cunoscut ca profesor, seriozitatea și corectitudinea lui m-au făcut să realizez că-l respect foarte mult. Când am devenit președinta Consiliului Elevilor am știut că vom forma o echipă foarte bună și chiar așa a fost. Îmi ascultă ideile și le cântărim împreună și găsim cele mai bune căi pentru a le pune în aplicare.
– Consideri că domnul profesor Irașcu e un model pentru tine? De ce?
– Da, este un model pentru mine, pentru corectitudinea, bunătatea, credința, disponibilitatea, loialitatea, și nu numai, pe care le-am găsit la dumnealui.
– Consideri că a fost un bun augur prezența domnului Costin Enache, redactor la Radio România Actualități, la ora de geografie?
– Da. Dupa întâlnirea cu domnul Costin Enache am avut mai multă încredere în proiectele noastre și am știut ca acestea se vor putea realiza. A fost ca o confirmare.
– Care a fost impactul asupra ta, văzându-l și ascultându-l vorbindu-vă ?
– A fost foarte impresionant pentru toți să-l avem pe domnul Costin Enache și la ora de geografie si alaturi de noi.
–Crezi că activitatea ta în acest consiliu îți va influența orientarea profesională având în vedere că anul acesta va trebui să optezi pentru un anumit liceu?
– Cât timp am lucrat în consiliu mi-am descoperit calitățile pe care nu știam că le am, m-am maturizat foarte mult, am câștigat foarte multă încredere în mine. Astfel, sunt sigură că voi face, cu mintea și cu sufletul, cea mai bună alegere și pentru liceu și pentru profil.
Interviu realizat de Ștefana – Victoria Nica, clasa a VII-a, elevă la Școala ”Al.I.Cuza” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Video: Maria Ioniță, clasa a VIII-a, Școala ”Al.I.Cuza”
Comments are closed.