Doamna Denisa Zaldea, profesoara mea de limba și literatura română de la Colegiul National Pedagogic ”Ștefan cel Mare”, vine mereu cu zâmbetul pe buze la ore. Pare mereu fericită și asta ne transmite și nouă, elevilor, o stare de bine care favorizează învățarea. Cu dumneaei putem vorbi liber și mereu ne face să zâmbim. Dincolo de a fi un om extraordinar, doamna Denisa Zaldea este și un profesor iubit și apreciat. În interviul care urmează ne-a vorbit despre școala online și despre un model de atitudine în fața schimbărilor din educație în timp de pandemie.
Andra Chiriac, elevă, în clasa a VI-a, la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.
”Profesorul se află față în față cu ecrane negre
ori cu tot felul de imagini ale unor personaje fantastice”
Andra Chiriac (clasa a VI-a): Care este cel mai mare dezavantaj la școala online, din punctul dumneavoastră de vedere, în afara faptului că nu vă puteți vedea cu elevii față în față?
Prof. Denisa Zaldea: Cel mai mare dezavantaj cred că este imposibilitatea de a ajunge la inima fiecărui elev. Când vorbim de sfera online, vorbim de tentații. Copiii mereu vor fi ținta unor astfel de tentații ale jocurilor/platformelor de socializare, toate în pofida interacțiunii cu profesorul. Empatia, relația profesor-elev sunt profund afectate. Profesorul se află față în față cu ecrane negre ori cu tot felul de imagini ale unor personaje fantastice. Nu se știe cine e la celalălt capat al ”firului”. Nu se știe dacă în actul comunicării vom avea și un receptor… Evaluarea celor învățate nu mai poate fi una obiectivă și calitativă.
”Cred că ar fi trebuit de mult să digitalizăm metodele de predare-învățare”
- Ce ați dori să schimbați la școala online, dacă ați putea? De ce?
Școala online are avantaje și dezavantaje. Făcând parte din tânăra generație, nu neg avantajele multiple ale școlii online. Cred că ar fi trebuit de mult să digitalizăm metodele de predare-învățare, să ne sincronizăm cu modul de educație occidental. Într-o eră plină la tot pasul de Internet, nu este recomandat să rămâi undeva ancorat în timp, cu instrumente și metode ,,expirate”, care nu stârnesc interesul elevilor. Nu aș schimba pe deplin școala online, însă aș schimba modul în care este privită de părinți și copii. Auzim adesea ”ce e școala asta online? Nu se face nimic. E vacanță.”. Cu siguranță am auzit această replica în jurul nostru. Pe cât de dură este, pe atât de tare s-a impregnat în mentalul colectiv că această modalitate de a învăța este nulă și fără noimă. Părerile sunt împărțite, lucru firesc, însă consider că toată ”revoluția online-ului” nu a făcut decât să stimuleze dezvoltarea tehnologiei și informaticii în școli, în predare.
- Cât timp vă lua să corectați temele, când se făcea școală normală, și cât timp vă ia să corectați temele acum, când suntem în școală online?
Era mult mai eficient când corectam temele la clasă, atât din perspectiva timpului alocat, cât și prin prisma modului în care s-au înțeles și conștientizat greșelile elevilor. Acum, corectând online pe baza unor poze (majoritatea făcute din ”avion”), procesul este ușor îngreunat, dar nu imposibil. Elevii au nevoie să știe unde și de ce greșesc.
”Școala românească trebuie să se dezbrace de tiparele învechite ale predării”
- Ați dori ca școala să continue online sau să mergem fizic la ore? De ce?
E normal ca fiecare copil să aibă acces la educație așa cum se cuvine, în format fizic. Însă, după cum am menționat anterior, consider că școala online poate fi o alternativa a procesului de învățare dacă este realizată cu simț de răspundere și profesionalism. Școala românească trebuie să accepte impulsurile digitalizării și să se ”dezbrace” de tiparele învechite ale predării.
- Ce lucru vă lipsește cel mai mult de la școala fizică?
Copiii și energia lor, poantele și inocența unor replici. Îmi lipsesc zâmbetele lor, reacțiile lor. Nu prea ai cum să observi aceste aspecte dacă în fața ta se află un ecran negru sau o marmotă.
- Care este lucrul pe care îl urâți cel mai mult la școala online?
Nu cred ca urăsc ceva. E un cuvânt foarte dur… Însă mă deranjează, poate, în unele cazuri, lipsa de interes și superficialitatea cu care este tratat subiectul EDUCAȚIE. Și acest aspect nu este vizat doar de școala online, ci de școală sub toate formele ei.
- Ce impact a avut școala online asupra dumneavoastră? Dar asupra elevilor dumneavoastră?
A avut un impact pozitiv în ceea ce privește elementul de noutate al metodelor de predare, învățare, evaluare. Un impact negativ ar fi lipsa interacțiunii cu o parte dintre elevi, care din numeroase motive nu intră la ore.
- Credeți că mediul online este potrivit pentru pregătirea elevilor pentru examen?
Da. Materia furnizată este aceeași. Temele și lecțiile sunt aceleași. Profesorul și elevii sunt aceiași. Consider că un elev, dacă își dorește cu adevarat să învețe, va învăța oriunde și oricum.
”Un an al schimbărilor, al provocărilor, al responsabilității și al asumării”
- Care considerați că va fi impactul asupra elevilor și profesorilor o vacanță de primăvară de cinci săptămâni?
O rupere de ritm considerabilă… Însă, poate și o pauza prelungită de mișcare și desprindere de pe scaunul biroului… Mulți se plâng de sedentarismul școlii online. Să privim partea plină a paharului!
- Cum ați defini, din perspectivă profesională, acest an care a trecut de la declanșarea pandemiei?
Un an al schimbărilor, al provocărilor, al responsabilității și al asumării.
Sursa foto: Facebook.
Comments are closed.