Care este rolul unui muzeu? Aceasta poate părea o întrebare lipsită de sens în aceste zile, dar, din punctul meu de vedere, este un subiect foarte interesant de abordat.
Cuvântul „muzeu” este definit în Dicționarul Limbii Române ca „instituție care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea, punerea în valoare și expunerea obiectelor care prezintă interes istoric, științific, artistic etc.”, adică aceste instituții au ca scop îmbogățirea cunoștințelor oamenilor prin expoziții captivante.
Un rol foarte important, poate chiar cel mai important, pe care, în opinia mea, îl au muzeele este acela de a-i face pe copii curioși, de a le arăta cât de interesantă este știința, istoria sau arta, printr-un mod distractiv și, în imaginația bogată a unui copil, magic. Eu, ca exemplu, atunci când eram mai mică, eram uluită de toate lucrurile expuse în locurile unde mergeam cu părinții mei de Noaptea Muzeelor. Locul meu preferat era Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, fiindcă de fiecare dată când îl vizitam observam noi expoziții care îmi îmbogățeau universul interior.
În concluzie, rolul principal al muzeelor în viața unei comunități și în dezvoltarea personalității unui om este acela că te încurajează să pui întrebări, să fii curios și te ajută să înveți lucruri noi printr-un fel plăcut. Și, uneori, fără măcar să-ți dai seama, poți ieși dintr-o astfel de clădire, dintr-un muzeu, pe care unii îl pot considera plictisitor, cu mult mai multe cunoștințe decât aveai cu câteva ore în urmă, poți ieși un alt om, mai bogat sufletește.
Lazăr Mara-Ioana, 12 ani, elevă, în clasa a VI-a, la Școala ”Dr. Al. Șafran” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Complexul_Muzeal_%E2%80%9EIulian_Antonescu%E2%80%9D_din_Bac%C4%83u
Comments are closed.