Press "Enter" to skip to content

ȘCOALA ONLINE, pro și contra / CE CRED PĂRINȚII: ”Cred că este foarte important ca acum copiii să se simtă susținuți și să fie încurajați”

Interviu realizat de Alexandra-Dimitria Bordeanu, clasa a IX-a, elevă la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, cu mama sa, Ionela Bordeanu, 41 ani, cadru activ în Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău.

Alexandra Bordeanu: Care este părerea ta despre școala online?

Ionela Bordeanu: Școala online este o variantă binevenită în această perioadă de stare de urgență, implicit de izolare, care le permite copiilor să nu uite gustul școlii și să rămână la curent cu materia.

-Care este partea pozitivă a acestei metode de predare/învățare?

– Partea pozitivă a acestei variante de școlarizare este siguranța și protecția copiilor în fața acestui nou coronavirus. Desigur, și confortul de a învăța de acasă este un avantaj, dar depinde de modul în care îl privim. Prea multă comoditate poate strica uneori… Totodată, școala online implică foarte mult o bună organizare a timpului, a temelor și foarte mult studiu individual, lucru de care toți copiii au nevoie.

– Care este partea negativă?

Partea negativă este evidențiată de mai multe aspecte. În primul rând, foarte mulți copii din România duc lipsă de device-uri de pe care să lucreze și să aibă acces la școala online. În al doilea rând, lipsa contactului direct cu doamna învățătoare (în cazul fiicei mele mai mici, Ioana, care este în clasa a III-a) și cu domnii profesori este un element care poate înainte îi impulsiona pe copii, însă acum văd, datorită fiicelor mele, că acest lucru le lipsește, nemaiavând la fel de multă încredere în ei. Cred că un alt dezavantaj este și lipsa contactului cu colegii, timpul pe care îl petreceau împreună. O amenințare ar putea fi și timpul petrecut în fața laptopului sau a calculatorului.

”Oportunitățile acestei variante de școală online sunt reprezentate de faptul că elevii învață să se organizeze mult mai bine și să aprecieze mult mai mult lucrurile de care aveau parte înainte”

 

-Care sunt, în opinia ta, oportunitățile de care trebuie să ținem cont în acest proces – elevi, părinți, profesori?

– Oportunitățile acestei variante de școală online sunt reprezentate de faptul că elevii învață să se organizeze mult mai bine și să aprecieze mult mai mult lucrurile de care aveau parte înainte, chiar și mersul cu autobuzul până la școală. Totodată și noi, părinții, învățăm despre tot acest mediu, în care am fost cumva implicați fără să vrem și avem mai mult timp să verificăm copiii la teme sau să petrecem mai mult timp cu ei.

Ce sugestii ai pentru optimizarea procesului?

– Cred că o modalitate prin care acest proces să fie îmbunătățit este ca profesorii, învățătorii să fie mai aproape de elevi. Să îi monitorizeze pe toți și să nu îi sufoce cu teme sau cu lecții. Cred că este foarte important ca acum copiii să se simtă susținuți și să fie încurajați, în special cei din clasele primare. Chiar dacă nu putem fi fizic unii alături de alții, cu ajutorul unei comunicări sincere, putem trece cu bine peste această perioadă grea. Indiferent de varianta de școlarizare, sunt tare mândră de copiii mei, care se descurcă minunat, fiind foarte înțelegători cu noi, părinții, care în marea parte a timpului suntem la serviciu.( Linia 1-pe planul apărării și siguranței naționale).

 

Comments are closed.