Press "Enter" to skip to content

ȘCOALA ONLINE, pro și contra / CE CRED PĂRINȚII: ”Niciun monitor nu va putea înlocui o privire, un zâmbet și chiar o mustrare față în față”

Interviu realizat de Andrei Tudor Paraschiv, 10 ani, clasa a IV-a, elev la Colegiul Național ”Ferdinand I” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, cu părinții săi, Carmen Paraschiv (economist) și Tudor Paraschiv (director vânzări). Credit foto: Matei Petru Paraschiv, 6 ani.

”Școala clasică va rămâne totuși prioritară,

pentru comunicarea directă pe care o oferă”

Andrei Paraschiv: Ce credeți despre școala online, care sunt părțile bune sau negative ale acestei metode de predare/învățare?

Carmen Paraschiv: Sunt de acord cu școala online, deși abia mă familiarizez cu aceasta. Este o alternativă destul de bună momentan, învațăm și noi odată cu cei mici cum să folosim noi platforme și aplicații, având și un copil la clasa pregătitoare, care trebuie asistat. Partea bună este că ai noștri copii au privit cu entuziasm, sunt curioși să descopere un alt mod de a învăța, de a socializa cu cadrele didactice și cu colegii. O altă parte bună este că poate fi făcută de oriunde. Dar școala clasică va rămâne totuși prioritară pentru comunicarea directă pe care o oferă. Nu poate fi înlocuită de nicio platformă, oricât ar fi de bine configurată.

”Școala online este o soluție pentru situații de urgență”

Tudor Paraschiv: Școala online este o soluție pentru situații de urgență, partea bună este că oferă posibilitatea copiilor noștri sa învețe într-un alt mod, să fie mai responsabili și autodidacți, să evolueze, așa cum se întamplă și în alte domenii. Legătura cu colegii și cu profesorii rămâne totuși cea mai bună metodă de învățare, asta ne umanizează, mersul la școală este acum mai apreciat decât era înainte.

”Cred că pentru toți, inclusiv pentru noi, părinții, ar trebui să fie un nou început, o nouă șansă să ne cunoaștem în situații limită”

– Care sunt în opinia voastră, oportunitățile de care trebuie să ținem cont în acest proces-elevi, parinti, profesori?

– Carmen Paraschiv: Oportunitatea elevului este să-și descopere profesorul/învățătorul în alte situații, într-o altă lumină, să-i recunoască munca și eforturile, această oportunitate cred că este reciprocă, în egală măsură sunt descoperiți și copiii, care pot alege să devină mai conștiincioși, să caute singuri mai multe informații, să se perfecționeze în alte direcții decât dacă ar fi mers la școală în mod normal. Cred că pentru toți, inclusiv pentru noi, părinții, ar trebui să fie un nou început, o nouă șansă să ne cunoaștem în situații limită, de acest gen.

”Este un prilej bun de a ne susține reciproc elevi, părinți, profesori”

Tudor Paraschiv: Oportunitatea cea mai mare este aceea că trebuie să depășim barierele tradiționale ale acestei forme de comunicare, învățământul clasic, și să învățăm ce este nou și ce ne oferă bun metoda de educație online. Este un prilej bun de a ne susține reciproc elevi, părinți, profesori.

”Concentrarea copiilor s-ar putea să scadă,

odată cu obișnuința cu acest sistem”

– Care sunt dificultățile și amenințările?

– Carmen Paraschiv: Dificultățile vin din faptul că nu toată lumea are norocul să aibă acces la internet, să aibă dispozitive la care să apeleze, nu este familiarizată cu utilizarea aplicațiilor, platformelor școlare. Cumva, și această criză ne-a prins nepregătiți. Amenințarea cea mai mare, din punctul meu de vedere, ar putea fi timpul petrecut în fața calculatoarelor și, la un moment dat, diminuarea conștiinciozității. Concentrarea copiilor s-ar putea să scadă odată cu obișnuința cu acest sistem. Cred că își vor dori să simtă emoția revederii cu colegii și cu cadrele didactice. Niciun monitor nu va putea înlocui o privire, un zâmbet și chiar o mustrare față în față.

”Există riscul ca și această activitate să intre pe partea abruptă și întunecată a computerizării excesive”

Tudor Paraschiv: După părerea mea, una dintre dificultăți ar fi lipsa tehnologizării din școli, pe plan național, o alta este lipsa instruirii cadrelor didactice în acest sens, lipsa softurilor pentru gestionarea unui sistem de învățământ online. Suntem în secolul în care tehnologia pune stapânire pe viața omului, iar sistemul de învățământ este printre puținele activități colective unde elevii mai ies de sub amprenta tehnologiei, pentru a socializa și pentru a învăța. Pe de altă parte, există riscul ca și această activitate, fiind limitată de tehnologie, să intre pe partea abruptă și întunecată a computerizării excesive.

”Ministerul Educației ar trebui să aloce fonduri mult mai mari pentru a achiziționa, pentru toți copiii și toate cadrele didactice, mijloace de acces la acest tip de învățământ, să-i instruiască și să-i sprijine”

– Ce sugestii aveți pentru optimizarea procesului?

– Carmen Paraschiv: Cred că școala online ar trebui alternată cu cea tradițională și pe viitor, dar mai întâi de toate ar trebui stabilite niște proceduri, suporturi de curs, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Ministerul Educației ar trebui să aloce fonduri mult mai mari pentru a achiziționa, pentru toți copiii și toate cadrele didactice, mijloace de acces la acest tip de învățământ, să-i instruiască și să-i sprijine.

Tudor Paraschiv: În primul rând ar trebui făcut un curs cu toate cadrele didactice pentru a le instrui să folosească acest sistem online, iar în al doilea rând ar trebui dezvoltată o platforma unică, care să fie folosită la nivel național, atât de către cadrele didactice, cât și de către elevi și părinții celor care trebuie ajutați . 

Comments are closed.