Press "Enter" to skip to content

ȘCOALA ONLINE, pro și contra / CE CRED PĂRINȚII: ”Nu trebuie să se bazeze pe modalități care transformă părintele în educator, învățător sau profesor”

Interviu realizat de Ioana Sophia Prihoancă (foto), 11 ani, clasa a V-a, elevă la Școala Gimnazială ,,Mihai Drăgan” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, cu Diana Prihoancă, mama sa.

Pe termen scurt este o variantă bună”

 Ioana Sophia Prihoancă: Ce parere ai despre această modalitate de învățare, școala online, ești de acord cu ea?

Diana Prihoancă: Cu o doză de subiectivism, și pentru faptul că am doi copii mari (de 11 și 17 ani), care nu sunt dependenți de mine în efectuarea temelor, pe termen scurt este o variantă bună.

Ți-ai dori ca școala pentru copilul tău să continue în acest fel?

– Nu, școala își are rolul ei, așa, în sistemul tradițional, copii trebuie să stea cu copii de vârsta lor. Interacțiunea cu colegii și cadrele didactice este necesară și oportună. Pe de altă parte, pentru mulți copii, singurul drum zilnic era până la școală.

– Cum ți-ai fi dorit să se petreacă școala în timpul acestei pandemii?

– Într-un mod mai relaxat. Bazat pe mai multe informații transmise în alte formate decât cele clasice. De exemplu, la geografie pot fi realizate tururi virtuale, matematica să treacă la statutul de matematică distractivă etc. Nu trebuie să se bazeze pe informații transmise, teme pe baze de fișe sau alte modalități, care transformă părintele în educator, învățător sau profesor.

”Orice formă de învățare are avantajele ei”

– Crezi că se află și avantaje în această situație și în acest mod de învățare?

– Orice formă de învățare are avantajele ei. Mai în glumă, mai în serios, avantajul pentru mine, ca mamă, este faptul că nu mai fac “naveta” după copil la școală.

– Cum ai fi reacționat dacă ai fi avut un copil în anii școlari terminali?

– Urât. Chiar vorbeam zilele acestea cu o prietenă, care are un copil în clasa a VIII-a și un copil în clasa a XII-a, că nu aș vrea să fiu în pielea ei. Tuturor copiilor li s-a furat o primăvară și, din câte văd, au intrat și în vară. Dar absolvenților le-au fost furate ultimele zile petrecute cu colegii și profesorii, albumul de absolvire, defilarea, cursul festiv, banchetul și lista poate continua.

”Fiecare cadru didactic a stabilit propria formă de comunicare”

– Dupa parerea ta, copilul tău munceste mai mult decât de obicei pentru terminarea temelor, sau se prinde mai greu de informații? De ce?

– Ioana și Alexia erau și înainte de pandemie copii muncitori, numai că acum programul este altul, le-a scos din ritm. Fiecare cadru didactic a stabilit propria formă de comunicare, unii intră live, alții trimit teme, alții nu cer nimic, și fie vorba între noi, aceștia sunt preferați. În învățământ, ca și în alte domenii, este vorba de o anumită disciplină și coerență.

 Petreci mai mult timp cu copilul tău acum?

– Faptul că stăm împreună în aceeași casă, 24 din 24, poate fi tradus prin faptul că ne vedem mai des, dar sunt zile când munca online îmi acoperă mult timp. Nu a adus ceva nou, pentru că noi petreceam timp împreună și înainte. Voi ați fost și sunteti mereu pe primul loc. Am descoperit acum, alături de voi, că mai știu să sar coarda.

– Care crezi că ar fi ”idealul” în această situație?

– “Idealul” cred că este să luăm partea bună a lucrurilor, să ne bucurăm de noi, să scoatem pasiunile de la naftalină, iar eu am promis că nu voi mai spune niciodată că nu mai am timp. Voi avea tot timpul din lume.

Comments are closed.