Mariu Chivu, jurnalist, prozator, critic literar, a venit joi, 31 ianuarie, în Bacău, în premieră, pentru a-și prezenta cele mai recente cărți publicate și pentru a sta de vorbă cu oamenii care îl apreciază, elevi, profesori, scriitori și alți băcăuani interesați de scrisul său. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană ”Costache Sturza” din Bacău, în colaborare cu profesori de limba și literatura română ai Colegiului Național ”Vasile Alecsandri”, Ramona Jitaru și Ramona Mocanu.
Astmosfera era liniștită, toți oameni erau așezați la locul lor. Pe durata a două ore, am aflat multe lucruri despre cărțile scrise de Marius Chivu dar și despre autor, de exemplu că în liceu a scris 130 de poeme de dragoste pentru o fată pe care o plăcea, și care s-au pierdut definitiv.
Marius Chivu a povestit de-a lungul întâlnirii despre peripețiile pe care le-a avut în Himalaya și în Anzi, călătorii care l-au inspirat pentru două dintre cărțile prezentate.
Pentru cartea ”Trei săptămâni în Himalaya” a călătorit în Nepal și-a urcat la altitudinea de 6000 de m, în Himalaya, după aceea cu niște prieteni a plecat in deșertul din Iordania, ca să-și revină din depresia post – Himalaya, când credea că nimic la fel de frumos nu i se va mai întâmpla vreodată.
Pentru cartea ”Trei săptămîni în Anzi” a plecat în Peru unde, pe lânga tradițiile specifice peruviene, a descoperit câteva obiceiuri culinare care se regăsesc și în România, precum mămăliga sau borșul de stevie.
Momente emoționante au fost când a vorbit despre ”Vântureasa de plastic”, o carte de poezie, inspirată de mama sa, și de perioada în care aceasta a stat în spital, din cauza unor probleme de sănătate.
Marius Chivu a crescut la bunici, la țară, de la bunica lui a moștenit talentul de a povesti, iar de la bunicii lui, probabil, dorința de a călători, pentru că bunicul său alături de care a copilărit a avut niște probleme la picior și nu se putea deplasa nicăieri decât în satul său.
Prima bibliotecă pe care a vizitat-o a fost cea din satul natal, iar printre primele lui cărți citite au fost cele de Jules Vernes.
Întâlnirea cu Mihai Chivu a fost una pe cât de comică, pe atât și culturală. Recomand cărțile sale.
Cosmin Avădăni, 12 ani,
elev la Şcoala Gimnazială ,,Spiru Haret”, în clasa a VI-a, și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.
Comments are closed.