Joi, 17 octombrie 2019, ora 18:00, la Teatrul Municipal ,,Bacovia” din Bacău, a avut loc lansarea volumului de povestiri intitulat ,,Femeia care și-a pierdut bărbatul”, scris de Sadegh Hedayat și tradus din limba persană de profesorul băcăuan Gheorghe Iorga, un mare cunoscător și pasionat al acestei limbi și culturi.
Evenimentul a fost un întreg spectacol în care publicul numeros a avut parte de muzică orientală, marele muzician iranian, maestru al tamburului, Ali Asghar Rahimi, acompaniindu-l armonios pe actorul Geo Popa care a intrat cu ușurință în pielea lui Sadegh, captând atenția publicului încă din primele momente. Acesta a susținut pe parcursul spectacolului, prin vocea actorului băcăuan, că obscuritatea se găsește în fiecare dintre noi, că oamenii fug de întuneric, de singurătate, și că nu înțelege de ce. Îi displace lumina și consideră că în întuneric totul e mai fascinant, folosind drept exemplu o felină, căreia ,,părul îi strălucește iar ochii în scânteiază” atunci când lumina nu este prezentă, oferindu-i un aer misterios. Actorul a creat o atmosferă sumbră și totodată incitantă în sală, reușind să acapareze atenția publicului, doar un număr nesemnificativ de persoane luând decizia de a-și deschide smartphone-urile.
Cireașa de pe tort a ,,spectacolului” a fost Bianca Bor, al cărei număr de dans contemporan s-a aflat în perfectă concordanță cu celelalte două interpretări, cea de actorie și cea muzicală, aceasta transmițând multă emoție publicului foarte empatic care nu-și mai lua ochii de la ea.
Spre finalul evenimentului, profesorul Gheorghe Iorga a luat cuvântul, prezentând pe scurt viața scriitorului Sadegh Hedayat, care a fost cam tumultoasă și nefericită, marele scriitor luându-și singur viața la vârsta de numai 48 de ani, în apartamentul său din Paris, izolând toate intrările și acoperind toate geamurile pentru că ura lumina. Își lipește bani pe piept, simbol al datoriilor pe care le avea, dă drumul la gaze și moare asfixiat, fiind găsit a doua zi de către prietenii săi. Într-adevăr o mare tragedie pentru universul literaturii persane. Acesta a fost momentul pentru care publicul a acordat mai puțin interes, începând să se aprindă mici ecrane din loc în loc.
Neașteptat a fost faptul că domnul Gheorghe Iorga nu a vorbit mai deloc despre carte, ci s-a axat mai mult pe viața personală a autorului. În mijlocul acestui moment, actorul Geo Popa s-a ridicat iritat de jos, de pe mica pernă pe care stătea pe scenă, și s-a uitat fix și încruntat în fața sa, undeva printre primele rânduri și a strigat la un spectator care-și folosise telefonul pe tot parcursul serii: ,,Lasa telefonul ăla odată”!. Pentru că spectatorul n-a avut nicio reacție, Geo Popa s-a enervat și mai tare, răstindu-se și spunând ,,LASĂ DRACULUI TELEFONUL ĂLA!”, exact n momentul în care spectatorul îi făcea o poză cu blitz, realizând abia atunci ce se întâmplă și că este vorba despre el. Actorul și-a intrat atât de bine în rol încât, la început, a dat impresia că această ,,scenă” a făcut parte din spectacol, întâmplare care a tulburat pentru câteva minute bune, armonia din sală.
Prin urmare, putem spune că a fost un eveniment care le-a avut pe toate, armonie, suspans, spaimă și șoc, dar și satisfacție intelectuală; un adevărat ”spectacol al cărții”, care nu ar fi trebuit ratat!
Text: Georgiana Gabor, elevă, în clasa a X-a, la Liceul Teologic Romano – Catolic ”Sf. Iosif” Bacău și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Foto spectacol: Victor Eugen Mihai (VEM). Sursa: Centrul de Cultură ”George Apostu”
Comments are closed.