Press "Enter" to skip to content

”TEDx-ul înseamnă să-ți pese de ceilalți” – INTERVIU cu Dragoș Cristian-Fînaru, co-organizator TEDx Bacău 2019

Dragoș Cristian-Fînaru este unul dintre cei doi organizatori ai celei de-a VII-a ediții a evenimentului de public speaking TEDx Bacău, desfășurat la începutul lunii noiembrie la Centrul de Afaceri și Expoziții ”Mircea Cancicov” Bacău. Implicare, emoție, dorință de perfecționare, voință și empatie sunt cuvintele care îl descriu cel mai bine pe Dragoș Cristian-Fînaru. Înainte de a fi organizator, el a fost omul care a empatizat cu speakerii și cu publicul. A fost zâmbetul care ne-a întâmpinat și persoana care era mereu acolo. Dragoș este un om dedicat, care pune căldură în tot ceea ce face. La finalul ediției TEDx 2019, după o zi lungă, cu multe emoții și provocări, a acceptat să își deschidă sufletul în cadrul acestui interviu. Îi mulțumim.

Alexandra Bordeanu: Ce are special, din punctul dumneavoastră de vedere, această ediție TEDx?

Dragoș Cristian-Fînaru: Fiecare ediție este specială, deoarece oamenii care vin sunt diferiți. Fiecare persoană din public, și mai ales fiecare dintre invitați, fiecare poveste. Nu există nicio ediție care să semene sau să fie la fel cu cealaltă, tocmai datorită caruselului de emoții prin care te duce fiecare speaker. Fiecare om în parte este special, cu atât mai mult când se adună atâtea povești de viață la un loc.

-Dintre toți speakeri care s-au remarcat la TEDx Bacău în cele șapte ediții aveți vreun model?

– Aș simți că fac o nedreptate celorlalți să nominalizez vreunul, pentru că e ca și când m-ai întreba ”pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata”? Îi apreciem, îi iubim și îi respectăm în egală măsură, chiar dacă o facem în feluri diferite. Pentru mine, la această ediție, Bogdan (Bogdan Duca, ciclist profesionist, n.m.) a fost un model pentru ceea ce înseamnă lucrul cu corpul meu, Roxana (Roxana Hagy, psihoterapeut și psiholog, n.m.) și Dana (Dana Galupa, psihoterapeut, n.m.), în ceeea ce înseamnă munca cu mintea mea, Romeo (Romeo Tănasă, dansator și fondatorul academiei de dans „Adamas”, n.m.), în ceea ce înseamnă să-ți urmărești pasiunile, să fii tânăr și să lupți pentru asta. Fiecare speaker în parte m-a inspirat în felul său, nu pot să zic care e mai deosebit decât celălalt, e ca și când ai compara mere cu pere.

-Cât de greu este să organizați un eveniment de o asemenea amploare?

-Nu știu ce să răspund… Este o muncă destul de lungă pentru că o facem în doi oameni, eu și Dominic Trisca, și durează poate și opt luni de zile să lucrăm la toate detaliile. Încă învățăm, încă sunt lucruri care ne surprind chiar dacă în fiecare an spunem că nu ne mai poate lua nimic prin surprindere; în fiecare an se întâmplă ceva, în fiecare an trebuie să luăm decizii pe care nu le-am luat până atunci, în fiecare an ne confruntăm cu situații cu care nu ne-am confruntat până atunci și este la fel ca orice lucru care de fiecare dată e diferit, chiar dacă-l faci de șapte ani.

”Mi-aș dori ca oamenii din Bacău să aprecieze mai mult genul ăsta de evenimente”

– Care sunt așteptările dumneavoastră după acest eveniment?

– Mi-aș dori ca oamenii din Bacău să aprecieze mai mult genul ăsta de evenimente, să-și dorească mai mult să participe la…, să fie parte. Mi-aș dori ca organizațiile și companiile să ne susțină mai mult, și le mulțumesc sponsorilor, dar mi-aș dori ca și cei care poate nu au auzit încă de noi să ni se alăture. În fiecare an ne dorim ca oamenii care nu au auzit TEDx Bacău să audă de noi. Sper că au fost și anul ăsta oamenii care au venit pentru prima dată și care pot să povestească mai departe despre eveniment, chiar dacă le-a plăcut sau nu le-a plăcut. Important e să se știe că în Bacău se face așa ceva.

– Daca ați avea ocazia să vorbiți pe scena TEDx, ce subiect ați aborda? De ce?

– Eu am mai vorbit pe scena TEDx, nu am mai vorbit în Bacău, dar nu mai știu acum ce subiect aș aborda. Sunt foarte multe lucruri despre care aș putea să vorbesc, care mă inspiră și care mă fac să mă simt bine. De multe ori, când vorbesc cu speakerii le spun să se gândească ce le-ar transmite copiilor lor. Sunt foarte multe lucruri pe care le-aș transmite și tinerilor și copiilor și adulților și tuturor, dar nu știu acum să găsesc ceva anume.

– Ce înseamnă TEDx pentru dumneavoastră?

-Să-ți pese de ceilalți, să-ți pese de ceilalți suficient de mult încât să dorești să împărtășești cu ceilalți ceea ce tu ai ajuns, ce ai devenit și ce ai învățat. TEDx-ul este despre a împărtăși cu ceilalți ceea ce tu știi. Înseamnă să-ți pese de ceilalți.

Interviu realizat de Alexandra Bordeanu, elevă, în clasa a IX-a, la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Foto credit: Cristian Paloșanu

Comments are closed.