Press "Enter" to skip to content

TEDxBacău2019 / Emoția reală din sala roșie

Sâmbătă, 9 noiembrie, a avut loc, în cadrul Centrului de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”, cea de-a șaptea ediție a evenimentului TEDx Bacău, un eveniment de public speaking care a adus în fața publicului oameni din diferite domenii, precum educație, sport, medicină, procuratură, dans, cu poveștile lor frumoase, pentru a inspra alți oameni Tema acestui an a fost reprezentată de sintagma „The Art of Doing”; spun ”reprezentată” pentru că tot ceea ce se află în spatele ei este mult mai mult decât cele patru cuvinte de mai sus.

Am avut și în acest an oportunitatea de a fi prezentă în ”sala roșie” și de a fi martoră la fenomenul ”TEDx”, care a emanat și o căldură aparte, prin prisma oamenilor minunați care și-au deschis câte o părticică din sufletul lor în fața noastră: Cristian Gog (moderatorul acestei ediții, magician, dar și câștigătorul sezonului 2 al emisiunii „Românii au talent”), Roxana Hagy (psihoterapeut și psiholog, ”într-o grădină privată”), Bogdan Duca (ciclist profesionist și vice-campion național), Alina Țiplea (fondatoarea Merci Charity Boutique), Gabriel Carnariu (președintele Consiliului de Tineret din România), Bianca Alexandra Spînu (primul doctor radiolog în scaun cu rotile din țară), Adelina Toncean (fondatoarea asociației Blondi), Bogdan Emanuil (avocat), Dana Galupa (psihoterapeut, pasionată de înțelegerea minții umane), Romeo Tanasă (dansator și fondatorul Academiei de dans „Adamas”), dar și Mădălina Lupu și Radu Vâlcu, muzicienii care ne-au oferit fundalul sonor pentru momentele de meditație dintre speach-uri. 

Această ediție a fost marcată de emoția reală care a vibrat în întreaga sală, încă de la începutul evenimentului. Roxana Hagy a dat startul frumosului ce avea să urmeze în cele patru ore de eveniment introducându-ne cu sufletele și cu ochii închiși ( la propriu) în Grădina cu visuri, a ei, dar și a noastră. Ne-a dat efectul unui „wow” și a reușit ”să ne îmbolnăvească de verde” și de copilărie, cât să ne țină toată viața.

Bogdan Duca s-a urcat pe scenă tremurând, a vorbit plângând și a plecat zâmbind, fiind personificarea sintagmei „The Art of Doing” și spunând că „trebuie să crezi în tine chiar și atunci când nu crezi” (un sfat de ținut minte).

Și tinerii au avut parte de un discurs al lor, primit din partea lui Gabriel Carnariu, care a început prin recitarea cunoscutei balade „Miorița”, dând sălii gustul de copilărie. Totodată acesta a reușit să exprime un adevăr dur, acela că tinerii români nu mai au încredere în țară, că „s-a rupt legătura”, îndemnându-ne de altfel să fim proprii noștri ”ciobani” și să ne găsim vocația pentru a nu lăsa sistemul să ne conducă și să ne dea afară din țară. Trebuie să ne umplem de ambiție, speranță, să ne conectăm la noi înșine și să conștientizăm faptul că noi dăm puterea sistemului și că tot noi o putem lua.

Momentul în care sufletul meu s-a umplut de empatie și în care fiorii mi-au străbătut corpul a fost cel al Biancăi Spînu, care în urma unui accident stupid a rămas fără simțuri de la mijloc în jos. Emoția ei, dar și povestea tristă și marcantă de viață, ne-a atins tuturor sufletele. Suspine șoptite veneau din sală iar la final, sute de oameni cu ochii plini de lacrimi o aplaudau neîncetat. „Să vedem abilitatea, nu dizabilitatea” au fost cuvintele cu care Bianca a încheiat cele 15 minute de speach, reușind prin ambiție și susținere să fie primul medic reumatolog în scaun cu rotile ( ”prietenul ei”, cum îl numește ea) din țară.

Mădălina Lupu și Radu Vâlcu au transpus tema evenimentului prin muzica lor. Notele fine ale naiului se împleteau perfect cu acordurile line ale chitării. Emoția transmisă de aceștia completa perfect starea de căldură din sala roșie.

Adelina Toncean ne-a învățat, prin povestea ei, că iubirea e singurul lucru pentru care merită să renunți, pentru care alegi să plângi și în care plânsul spune ceva. „Dă-ți voie să fii uman și acceptă că o să te doară!”.

Dana Galupa m-a fascinat învățându-ne să ne identificăm pe noi înșine și „predându-ne” o lecție minunată despre mintea umană – un loc fascinant. Fiecare gând are o substanță specifică, iar eu sunt sigură că în timpul discursului ei substanța mea era una care mi-a făcut celulele să zâmbească și să ceară mai mult. Noi suntem creatorii cărților din mintea noastră și tot noi avem puterea de a le schimba. ”Putem face mereu arhitectura unui nou vis despre noi”, a spus Dana iar prezența ei pe scena TEDx s-a încheiat cu o rundă de aplauze și de urale din partea sălii care s-a ridicat în picioare, la fel ca și în cazul Biancăi.

Nu în cele din urmă, Romeo Tănasă ne-a oferit o lecție despre urmarea visurilor noastre, precum și despre cum trebuie să luptăm pentru a le împlini. 

Conștientizare, lacrimi, emoție reală, căldură ar fi cuvintele care ar descrie această ediție TEDx Bacău, un eveniment în care se investesc zâmbete, muncă, dar și timp și care are puterea că în doar patru ore să ne dea teme de gânditrepentru mult timp. Îți atinge sufletul și te face să te auto-depășești, dându-ți lecții care te fac să înflorești ca persoană și să privești lumea cu alți ochi, care te fac să îți pese mai mult de cei din jurul tău.

TEDx Bacău 2019 a fost pentru mine, și pentru celelalte 300 de persoane din sală, îmbrățișarea care îți arată ce simți sau dacă îți dai voie să simți.

Bordeanu Alexandra, clasa a IX-a , elevă la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Comments are closed.