La vernisajul expoziției anuale a artiștilor profesioniști din Bacău, desfășurat pe 19 decembrie, la Galeriile ”Frunzetti”, artistul Victor Eugen Mihai (VEM) a fost distins cu Premiul Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, pentru o activitate artistică prolifică, la nivel național și internațional. Distincția din partea grupării artiștilor profesioniști din Bacău completează seria de numeroase premii pe care artistul le-a primit în 2024 în țară și în străinătate, atât pentru grafică satorică, cât și pentru fotografie.
”Acest premiu a fost acordat pentru toată reprezentarea, nu numai națională, dar și internatională. Nu doar că are niște expoziții foarte interesante și apreciate, dar imaginile le trimite peste tot în lume și are răspunsuri extraordinare, pentru că primește premii de pe întreg mapamondul, sunt peste două sute de premii obținute.
Pentru noi este o onoare să-l avem în rândurile noastre, pentru că este un om care ne reprezintă nu numai în țară, pe simeze, dar este un adevărat ambasador al României, prin arta pe care o face, prin fotografie și prin grafica umoristică. Îi urăm succes în continuare și îi decernăm acest premiu cu tot dragul și cu toată onoarea”, a declarat la vernisaj Carmen Poenaru, președinta Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
”Multă lume îl știe pe VEM – ăsta e numele de scenă – pentru desenul umoristic, însă juriul i-a acordat premiul de astăzi pentru fotografie, artistului vizual, artistului fotograf. De asta este și membru al Uniunii Artiștilor Plastici și de asta îl și dorim printre noi, pentru că are idei bune, face expoziții de grup. Uneori îl confundăm pe VEM cu personajul lui Magritte.”, a punctat și artistul Dionis Pușcuță.
Vlad Pavalache: Ce a însemnat anul 2024 din punct de vedere artistic pentru dumneavoastră?
Victor Eugen Mihai (VEM): 2024 pentru mine a fost un an prolific, fiind o continuare a anului 2023, în care am scos o expoziție foarte mare, „Ceci n’est pas un Magritte”, ajunsă, anul acesta, integral sau pe bucăți, în multe țări din lume și am reușit să obțin cu lucrările din expoziție cred că 150 de premii și 25 de medalii de aur.
În același timp, am scos al patrulea album din cariera mea de caricatură, în urma câștigării Marelui Premiu la un Concurs de caricatură la Cluj. Albumul se cheamă “Viața se strâmbă la noi” și a fost finanțat de către Editura Rocade din Cluj – Napoca.
Vlad Pavalache: Ce reprezintă pentru dumneavoastră premiul primit astăzi, în Bacău?
Victor Eugen Mihai (VEM): Așa cum am spus și aici, în 36 de ani de carieră artistică am obținut peste 200 de premii, în toată lumea. Premiul de azi, pentru mine, e ceva special, pentru că vine din partea colegilor mei, și e ca și cum ai primi un premiu din partea familiei tale. Mulțumesc familiei UAP Bacău!
Activitatea artistului vizual VEM a mai inclus în 2024 o expoziție personală la Centrul Cultural ”Dimitrie Cantemir” din Vaslui, în cadrul Festivalul Bienal al Umorului „Constantin Tănase” (unde a fost și președinte al juriului Concursului Internațional de Grafică satirică).
A participat cu lucrări la 30 de expoziții și expoziții – concurs, în peste 20 de țări, cu teme de grafică sau grafică satirică.
A luat parte, de asemenea, la peste 100 de expoziții – concurs de fotografie, din 40 de țări.
Proiectul ”Ceci n’est pas un Magritte” i-a adus numeroase premii la concursuri de fotografie, naționale și internaționale, din România, Budapesta (Budapest International Photo Awards), Franța ( Medalia de Aur și titlul din partea Federației Franceze de Fotografie, la Salonul Foto de la Riedisheim) s.a.m.d.
Text & interviu: Vlad Pavalache (clasa a IX-a), elev la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Foto credits: Vladimir – Alexandru Moțoc (clasa a X-a), elev la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.
Comments are closed.