Baletul este o definiție a artei. Baletul reprezintă clasic și contemporan în același timp. Baletul înseamnă grație, sentimente. Mișcările grațioase, săriturile demne de admirație și costumele sofisticate sunt doar câteva părți ce se regăsesc în spectacolele de balet. Baletul este considerat de mulți oameni un lucru ușor, dar în spatele scenei se ascunde ceva de care nu toată lumea știe, un cuvânt care stă la baza oricărei realizări: MUNCA. Viața balerinelor înseamnă sacrificiu și muncă. Drumul spre scenă al unei balerine începe în jurul vârstei de cinci ani, când aceasta ia primele lecții de balet. Apoi se hotărăște să urmeze o școală de specialitate. Odată ce ia această decizie, face și un mare sacrificiu. Deseori, renunță la ieșirile cu prietenii, la timpul liber, în favoarea antrenamentelor. Aceasta nu are voie să practice niciun sport necompatibil cu baletul.
O zi din viata unei eleve la balet
Mara este o elevă de clasa a V-a la Colegiul Național de Arta ”George Apostu”, din Bacău, sectia Coregrafie. Ziua ei începe cu
un mic dejun ușor. După ore, urmează lecțiile de balet, doar două – trei în clasa a V-a. Deși nu sunt multe, elevii ies extenuați din sală. Încep întotdeauna cu încălzirea.
”Cele mai obositoare sunt exercițiile la bară, marturisește Mara. Când facem exercițiile în centru este foarte important să nu ne pierdem concentrarea și echilibrul. Putem foarte ușor să ne dezechilibrăm și să cădem.”
Echipa
În balet cuvântul ”echipă” este esențial. Indiferent dacă echipa este pe scenă sau privește din culise, este mereu acolo pentru a oferi o mână de ajutor la nevoie. Toți membrii echipei trebuie să fie uniți, altfel ei nu vor putea colabora niciodată. Colaborarea este un alt lucru esențial, fără care nu ar exista echipa. ”Toți pentru unul, și unul pentru toți” este motto-ul fiecărei echipe. Echipa nu lasă niciun membru în urmă. Când cineva greșește, echipa este lângă el și încearcă să îl ajute. Echipa este o parte foarte importantă din reușită.
Antrenamentele
Antrenamentele sunt esențiale pentru o balerină în devenire. Împreună cu echipa sau singură, mica balerină trebuie să se antreneze din greu pentru a reuși să atingă performanțele dorite. Doamna profesoară Simona Baicu supraveghează cu mare atenție antrenamentul. Le mai arată o dată fetelor cum trebuie să execute mișcările. Apoi repetă dansul. Fetele pregătesc un dans nou, pentru un concurs la București, și pentru a lua locul I trebuie să știe coregrafia foarte bine și să execute mișcările perfect. Repetă din greu. Este ultima oră înainte de plecare. Ora se încheie și fetele încep să își strângă lucrurile. Spun ”La revedere!” doamnei profesoare și se duc acasă pentru a-și facăe bagajele. Au de pregătit costumele de concurs. Pe scenă trebuie să strălucească.
Sorana Simovici, elevă în clasa a V-a la Școala ”Al.I.Cuza”, membră True Press a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău
Textul a fost publicat în primul număr al Revistei ”New Press” (iunie 2014), a Palatului Copiilor Bacău.
Be First to Comment