Press "Enter" to skip to content

”Viața e în direct doar aici”, la Teatrul Municipal ”Bacovia”

Pentru că duminică, 12 ianuarie, de la ora 18:00, are loc la Teatrul Municipal ”Bacovia” piesa ”Viața e în direct doar aici”, de Radu Herjeu, iar eu am văzut acest spectacol, m-am gândit să vă dau câteva indicii, că, cine știe, poate aveți acea stare de a ieși undeva, dar nu știți unde.

Primul lucru pe care-l veți observa la acest spectacol va fi decorul, care este altfel decât de obicei, se observă o implicare la grad înalt. Scenografia este realizată de Horațiu Mihaiu iar imaginile video și fotografiile, care contribuie la atmosfera spectacolului, sunt realizate de Ovidiu Ungureanu. Practic, acțiunea se desfășoară într-un studio de televiziune, și sentimentul pe care îl veți avea va fi că sunteți spectatori la o emisiune desfășurată în direct. Doar nu degeaba autorul piesei e om de televiziune.

Spectacolul începe și în scenă intră un band minunat, format din trei băieți fantastici: Mihai Bălan, la orgă, Vlad Nicolici, la chitară, și Giuseppe Torboli, la tobe, care îl anunță pe Matei Bogdan că își va face apariția în calitate de prezentator al emisiunii ”Viața e în direct doar aici”. De această dată, tânărul actor pare altfel decât este în celelalte piese, până și vocea parcă o are modificată, de parcă ar fi suferit vreo operație între timp. Ne prezintă el detalii despre emisiunea live, ce are loc sub ochii noștri, după care intră în scenă actorul Bogdan Buzdugan, în calitate de Vasile, ce se consideră ”Vasile Șmecherul”, ”pentru că doar șmecherii fac bani”. Acest Vasile cântă la înmormântări, nunți, botezuri, cumetrii… și este îndrăgostit de trei femei. Pe scurt, prima a fost Geta (Corina Goranda), soția lui, cu care are și copii, a doua este Floricica (Eliza Noemi Judeu), prima amantă, iar a treia, și ”dragostea vieții lui”, interpretată de actrița Daniela Vrânceanu, este o asiatică fără nume. În timp ce Vasile povestește despre el și viața lui, ambianța este întreținută de către cei trei artiști din band, care cântă super tare că „Toată lumea vrea iubire…”.

Spre surprinderea lui Vasile, este invitată în scenă soția lui, Geta, interpretată extraordinar de actrița Corina Goranda, o femeie frumoasă, sigură pe ea, care are multe prietene și care a fost de acord cu Floricica, prima amantă, întrucât aceasta ”este săracă și nu are minte”, iar, pe deasupra, mai este și însărcinată. Dar, nu trece mult timp și iar band, iar în scenă este invitată Floricica, amanta lui Vasile, care este interpretată de către doamna directoare a Teatrului Municipal ”Bacovia”, doamna Eliza Noemi Judeu. Aceasta apare cu un buchet de flori în mână pentru a i-l da prezentatorului, cu un zâmbet de nebună, întrucât în zilele de azi doar oamenii nebuni sunt fericiți cu adevărat și râd continuu. De altfel, așa și pare Floricica, personajul său, care nu este doar însărcinată și săracă, ea mai și crede că a rămas însărcinată cu un extraterestru, un ”alien centaur albastru”, deoarece doamna parapsiholog, interpretată în această piesă de actrița Nina Ionescu, a convins-o, prin puterile ei ”paranormale”, că nu Vasile este tatăl copilului, ci acel extraterestru venit dintr-o altă galaxie, care prin telepatie a lăsat-o însărcinată cu un copil albastru, fără sex. După ce au dezbătut, într-o discuție lungă, care este diferența dintre un copil și un extraterestru, și-au dat seama că, de fapt, în burtă se află un centaur albastru, concluzie urmată, ca în orice emisiune TV, de o pauză de publicitate pentru lămuriri.

În acest timp, spectatorul descoperă ce se întâmplă în culisele unui astfel de show de televiziune, cu personaje diverse, jucate de actorii Ștefan Huluba, Valentin Braniște, Minodora Broscoi sau Florina Găzdaru. Deși audiența emisiunii era în top, domnul Nistor, șeful prezentatorului, interpretat de actorul Florin Zăncescu, nu era mulțumit deloc. Acesta dorea altfel de subiecte… Așa că, inspirat de prezența doamnei Popescu, vecina lui de bloc, interpretată de actrița Florina Găzdaru, prezentatorul i-a propus acesteia ca a doua zi să participe și dânsa la emisiune. Doamna Popescu s-a entuziasmat tare mult de această veste și de faptul că soțul ei, Mitică, poate vedea la ea mai mult decât femeia ce spală, face mâncare, curățenie și alte treburi casnice. Ce nu bănuia nimeni era faptul ca doamna Popescu știa toată viața personală a prezentatorului: cum acestuia i-a murit fiica, cum băiatul său (actorul Tudor Hurmuz) credea că nu este iubit de tată, deși în realitate acesta și-ar fi dat viața pentru Victor, cum mama sa a murit și cum băiatul dânsului încă vorbea, în mod telepatic, cu sora lui (actrița Bianca Babașa), deși pentru toți cei din jur asta însemna nebunie curată ș.a.m.d. De la veselia de început se trece la povești emoționante de viață, în care le vedem în scenă și pe actrițele Andreea Darie și Nela Zare.

Despre toate acestea și multe altele vă invit, cu sufletul meu de 11 ani, să aflați din această piesă de teatru extravagant de interesantă, pe care o puteți viziona, simți, trăi doar la Teatrul Municipal ”Bacovia”. Veți afla din spectacolul regizat de Sorin Militaru cum se realizeaza o emisiune tv si cum aceasta prinde contur. Dar și faptul ca nu tot ce vedem la televizor este adevărat.

Vă garantez o seară de excepție, iar dacă veți reuși să vă conectați total la spectacol, veți simți un chef nebun de dans și de cântat, după terminarea acestuia. Aștept, la final, părerile voastre despre această piesă, ca să putem avea schimb de opinii și poate chiar să mergem să o revedem împreună, și a doua sau a treia oară, ca să privim și cu alți ochi, mai buni, mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru.

Deci duminică este zi de cultură, de teatru, de dans și bună dispoziție, iar această piesă le conține pe toate la un loc, și multe alte elemente surpriză. Aștept opiniile dumneavoastră despre ”Viața e în direct doooarr aici”!

Text: Maria-Alexandra VAMAN, 11 ani, elevă în clasa a V-a A, la Școala „Dr.Alexandru Șafran”, membră a Cercului de Jurnalism, de la Palatul Copiilor din Bacău

Credit foto: Chromatique

Sursa Foto: Teatrul Municipal ”Bacovia”

Comments are closed.