Press "Enter" to skip to content

Viorel Ilișoi – reporterul, omul și poetul

Vineri, 6 mai, de la ora 18:00, în cadrul pub-ului Office Caffe Bacău, reporterul și poetul Viorel Ilișoi și-a lansat cartea „Cele mai frumoase reportaje”, aflându-se astfel pentru prima dată în Bacău în calitate de autor.

Până să particip la acest eveniment nu știam cine este acest ziarist… Viorel Ilișoi. Ajunsă la cafenea l-am văzut, „în carne și slană”, cum singur se descrie uneori, stătea la masa albă, îmbrăcat cu un tricou verde pal, sorbind liniștit din cafeaua sa și dând autografe cititorilor săi. Din prima clipă în care l-am privit știam că am în față un om simplu, modest dar genial. Petrecându-și mare parte din copilărie la Casa de Copii din Trușeștie, fiind pasionat de scris de mic, acesta este acum unul dintre cei mai mari reporteri contemporani. „Cum să spui “cel mai mare reporter”, chestia asta mi se pare o nebunie”, afirmă el în cadrul discuției.

Mă simțeam mai mult decât onorată să mă aflu acolo. Modestia de care dădea dovadă, autoironia și felul său simplu, dar inteligent de a vorbi mă absorbeau pe deplin. Tot ce puteam să fac era să ascult și să învăț. Micile glume presărate de acesta de-a lungul evenimentului îi făceau pe cei din sală să râdă, însă, în restul timpului, sala era cuprinsă de o liniște deplină. Toată lumea era pur și simplu îmbătată de vorbele poetului.

Gunoier, pacient, cerșetor, turist, zilier și controlor, roluri pe care si le-a asumat in timp pentru minunata lui carte: „Cele mai frumoase reportaje”. Pe lângă toate acestea, marele reporter, a cărui prietenă cea mai bună este bicicleta sa, este și poet. Dar și aici intervine modestia lui. „Nu mă consider poet, sunt doar niște respirații de-ale mele. Când simt că nu mai pot să respir uman, respir prin poezie. (…) Poezia este modul lui Dumnezeu de a-și răscumpăra greșelile”, a afirmat Viorel Ilișoi în Bacău, iar acest adevăr se verifică cel mai bine când îi citești sau îi asculți scrierile, așa cum am ascultat în cadrul lansării „O amintire cu Nechita Stănescu„, un poem în care regăsim umorul – marca jurnalistului, dar și dragostea față de poezie și de autor.

L-am cunoscut sâmbătă, în Bacău, la evenimentul organizat de Club Cultural Decebal, pe jurnalistul și poetul Viorel Ilișoi. Dar mai presus de toate, el este un om. Un om simplu, talentat, modest, care își scoate cărțile la editura din sufrageria lui. „Lăsați-mă mic, să scriu, să scriu, să respir.” – spun ziaristul și poetul Viorel Ilișoi.

Alexandra Bordeanu (foto2), clasa a VI-a, elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *